4 nasveti za izboljšanje tehnike teka

285
Pravilna tehnika teka

Veliko razlogov je, da je tek med rekreativnimi športniki tako priljubljen. Morda tečete le kot dodatek k svojim drugim treningom, morda gre za vašo osrednjo vadbo ali pa se na to pot šele podajate, da vam bo tek prinesel resnične koristi za telo, počutje in splošno zdravje. Ne glede na vse je potrebno poskrbeti tudi za pravilno tehniko teka. Brez te ste namreč na dobri poti do poškodb ali bolečin.

Čeprav se zdi tek človeku naravno prirojeno gibanje, pa je vendarle nekaj osnovnih smernic, ki se jih je dobro zavedati in jim slediti, ko ste na svoji poti. Poznavanje tehničnih principov vam bo pomagalo, da bo tudi izkoristek treninga boljši – brez dodatnega naprezanja in nezadovoljstva.

1. Pravilna telesna drža

Brez tega je vse, kar si boste pritekli, bolečina v hrbtu. S pokončno vzravnano držo zgornjega dela telesa bo tudi vaš celoten tek lahkotnejši, saj boste sklepe razbremenili nepotrebnih dodatnih pritiskov. Od trtice do najvišjega hrbtnega vretenca si predstavljajte ravno linijo, ki se nadaljuje preko glave navzgor. Tako se lahko vsake toliko med vadbo spomnite in preverite, če je vaša drža pravilna.

Pokončna telesna drža med tekom
Poskrbite, da bo vaša telesna drža med tekom pokončna.

Ko osvojite vzravnano telesno držo, pa je pomembno, da vanjo vključite še rahel naklon naprej. Ta vam bo namreč omogočil, da bo gibanje malenkost hitrejše in bolj gladko, saj vam bo dal naklon občutek rahlega padanja, kar bo spodbudilo korake. Seveda govorimo o minimalnih spremembah. Ključno pri naklonu je, da se ne prepogibate v pasu, da vaše linije ravnega telesa ne zlomite, pač pa vzdržujete linijo vse od glave do nog.

2. Delovanje celotnega telesa

Četudi se zdi, da je pri teku vsa pozornost namenjena nogam, pa to še zdaleč ni res. Za omenjeno vzravnano držo boste namreč potrebovali in hkrati krepili svoje trebušne mišice in mišice ob hrbtenici.

Pomembno je tudi vključevanje rok. Ustrezno gibanje rok, kjer kombinirate nasprotni si nogo in roko, vam pomaga pri hitrejšem teku ter ključno uravnava stabilnost. Med tekom imejte pokrčene roke v pravi kot, pri čemer naj komolci ne kažejo v trup. Ramenski obroč rahlo zaokrožite nazaj in spustite rame.

3. Lahkoten korak

In končno tudi noge. Ključen del nog so gotovo stopala. Ta niso enovita plošča, ki udarja v tla, pač pa je pomembno graditi tudi na gibljivosti stopal. Izogibajte se temu, da pristajate trdo na peto. Raje si predstavljajte, da skušate z vsakim korakom ustvariti enakomeren odtis celotnega stopala in ne le enega dela.

Lahkoten korak med tekom
Naj bodo koraki lahkotni; poskusite pristati na sprednji del stopal.

Energija koraka naj se iz zadnje točke preliva proti koncem prstov in nato v naslednji korak. Poskusite čim tišje pristati na sredini stopala in nato težo prenesite naprej, pri tem pa se ne odbijajte dodatno od konic prstov. Tako se boste izognili težavam sklepov.

Če se vaše stopalo med tekom nagiba izrazito navzven ali navznoter, je težavo dobro popraviti z nakupom ustreznih vložkov za tekaško obutev, ki bodo vaše stopalo podprli na ravno pravih točkah. Svetujemo vam, da preverite športno trgovino Extreme Vital, v kateri so na voljo kakovostni vložki Sidas – za nizko, srednje in visoko stopalo.

4. Sproščeno

Kljub vsem pravilom in čeprav se zdi morda kontradiktorno, je najboljša tehnika sproščeno telo. Preveliko napenjanje mišic med tekom namreč pomeni porabo dodatne energije, poleg tega pa vas lahko vodi v krče in bolečine.

Na začetku se je potrebno redno opominjati na sproščanje. Vsake toliko globoko vdihnite, sprostite vrat in pogled usmerite naprej. Ramenski obroč rahlo zaokrožite nazaj in ga sprostite. Kolena naj bodo gibljiva in prožna, rok pa ne stiskajte premočno v pest, temveč ravno toliko, kot bi bilo v njih jajce.

Tudi ko se osredotočate na pravilno izvajanje tehnike, nikoli ne pozabite na okolico. Bodite pozorni na mimoidoče tekače, kolesarje in avtomobile ter nase opozorite z ustreznimi oblačili. Če tečete zvečer, pa si priskrbite tudi naglavno lučko in odsevnike.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.