5 pozitivnih učinkov teka na zdravje

337
Pozitivni učinki teka na zdravje

Tek velja za enega od najboljših in najcenejših načinov telesne aktivnosti. Pomaga nam izboljševati tako fizično kot psihično stanje telesa. Obenem se med vadbo sprošča še hormon serotonin, ki nam je bolj poznan pod imenom hormon sreče. Sicer pa ste verjetno že kdaj slišali, da je tek v resnici kot neke vrste zdravilo. Ne gre torej samo za pregovor, temveč je to dejstvo.

Veliko znanstvenih raziskav je dokazalo, da je redna telesna aktivnost izjemno koristna za naše zdravje telesa. S tem pa je zagotovo povezano še naše dobro počutje. Telesna aktivnost pa bi morala trajati vsaj 30 minut, in to petkrat na teden.

Predstavljamo vam pet najočitnejših koristi teka na človekovo zdravje in splošno počutje.

1. Tek pomaga pri zniževanju telesne mase

Tek je zagotovo odlična vadba za učinkovito izgubljanje telesne teže. Pri tej aktivnosti telo kot vir energije uporablja zlasti maščobe ter ogljikove hidrate. Samo razmerje kurjenja omenjenih hranil je odvisno predvsem od intenzivnosti vadbe.

Za intervalni trening ter visoko intenzivnost naše telo prej kot maščobe kuri ogljikove hidrate, saj veljajo za hitrejši vir energije. Pri dolgem ter počasnem teku pa se bodo prej pričele kuriti maščobe.

Zniževanje telesne mase s tekom
Če se želite znebiti odvečnih kilogramov, je tek odlična rešitev.

Če torej želimo pri teku izgubiti nekaj odvečnih kilogramov, moramo pokuriti več kalorij, kot smo jih zaužili. Ključno je, da se intenzivnost teka spreminja. Tako se telo ne bo navadilo na rutino in pričelo kuriti manj, kakor bi lahko.

2. Tek pomaga krepiti kosti in sklepe

Dejstvo je, da tek ohranja in povečuje kostno maso. Številne študije kažejo na to, da je tovrstna telesna aktivnost odlična vadba za kolena. Zaradi poškodbe hrustanca ter tkiva pod njim nastane osteoartritis; to je najpogostejša oblika oziroma vrsta artritisa. Največji faktor za nastanek omenjene bolezni je, poleg starosti, prekomerna telesna masa.

Pri rednih tekačih je večja verjetnost, da bodo imeli zmerno telesno maso. Seveda gre pri teku tudi za to, da vadba učinkovito krepi vezi okoli sklepov. Tudi na ta način torej tek pomaga pri učinkovitem preprečevanju omenjene bolezni.

3. Tek ohranja prvovrstno telesno formo

Tek nas pomaga ohranjati precej bolj zdrave in mladostne. Izboljšuje tako telesno kot psihično vzdržljivost. Dokazano je, da reden tek odlično vpliva na možganske celice ter na izboljševanje spomina. Za ohranjanje mladostnega videza se torej v svojo vsakodnevno rutino splača umestiti tek.

Če poznate koga, ki se redno ukvarja s tekom, lahko hitro vidite, da je takšna oseba videti precej mlajša, bolj skoncentrirana, produktivnejša pri svojem delu, da ima odličen spomin, je manj pogosto bolna in večino časa dobre volje.

4. Tek zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni

Seveda še zdaleč ni rečeno, da samo s tekom lahko preprečite raka in nekatere hude in manj hude bolezni. Kljub temu pa je precej več možnosti, da jih pomagate učinkoviteje preprečevati. Dokazano je, da na sploh redna telesna aktivnost pomaga zmanjševati tveganje za nastanek nekaterih vrst bolezni.

Tek za boljše zdravje
Reden tek krepi imunski sistem in izboljšuje splošno počutje.

Pomembno pa je seveda, da telesna vadba poteka redno, torej vsaj 30 minut na dan, vsaj petkrat na teden. S tem podaljšujete tudi svojo življenjsko dobo.

5. Tek nas v hipu naredi srečnejše

Če redno vadite, ste verjetno že doumeli, da ste tudi zato precej srečnejši. Ne glede na to, kako se v nekem hipu počutite, je po teku vaše počutje zagotovo še bistveno boljše. Med tekom se poleg endorfina sprošča še hormon sreče oziroma serotonin. Ta dobro vpliva na naše psihično počutje. Redna vadba torej za nas pomeni tudi redno sproščanje hormonov. To na dolgi rok učinkovito izboljšuje naše počutje.

Poleg omenjenega tek velja tudi za družabno aktivnost. Tečemo lahko v dvoje ali v večji skupini. Pomaga nam pri dvigovanju samozavesti in pri krepitvi vztrajnosti ter odločnosti. To pa skupaj deluje spodbudno; lahko tudi pri premagovanju depresije.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.