Katere so pogoste poškodbe tekačev?

365
Zvin gležnja

Tek je zelo koristen šport. Med drugim ohranja odlično telesno kondicijo, znižuje krvni tlak, zmanjšuje stres ter poskrbi za dobro zdravje in splošno počutje. A hkrati za naše telo tek pomeni tudi veliko obremenitev. Če niste dobro telesno pripravljeni, imate obuto napačno obutev oziroma tek izvajate nepravilno, lahko kaj hitro pride do takšnih in drugačnih poškodb. V nadaljevanju članka si bomo ogledali, katere so najpogostejše tekaške poškodbe.

Zvin gležnja

Do zvina pripeljejo padci, zdrsi in napačni koraki pri teku, največkrat se poškoduje prav gleženj. Pri zvinu gležnja se nategnejo ali povsem pretrgajo ligamenti ob sklepu, ponavadi se poškoduje še sklepna ovojnica. Zato ni nič čudnega, da sklep postane boleč in otekel, nastane pa tudi podkožni hematom.

Pri okrevanju je potrebno veliko potrpežljivosti, saj se mora zvin docela pozdraviti. Če zvina ne pozdravimo do konca, se lahko takšna poškodba gležnja sprevrže v šibek in ohlapen sklep, ki bo vedno znova nagnjen k novim poškodbam.

Tekaško koleno

Koleno mora med tekom prenašati kar 3 do 4-kratno težo telesa, zato ni nič čudnega, da prihaja pri teku tudi do bolečin v kolenu. Vzrok se skriva prav v nenormalnem položaju stopala med tekom. Če se namreč stopalo pri teku obrača preveč navznoter ali navzven, vleče koleno v dve smeri in bolečine so neizogibne.

Tekaško koleno
Strokoven izraz za tekaško koleno je iliotibialni sindrom.

Tekaškemu kolenu se lahko izognete s fizioterapijo in nakupom ustreznih novih tekaških copat, ki popravijo položaj stopal med tekom. S tem se bo zmanjšal pritisk na koleno in spet boste tekli brez bolečin.

Žulji in poškodbe nohtov

Najpogostejša poškodba pri teku so zagotovo žulji, ki se kažejo z mehurji na koži, ki so napolnjeni s tekočino ali krvjo. Nastanejo zaradi stalnega trenja kože ob copat. So zelo nadležni in kar precej bolijo. Žulje lahko preprečite tako, da si na mestih, kjer boste pričakovali takšno poškodbo, preventivno nalepite obliže.

Poleg žuljev lahko pri teku pride še do različnih poškodb nohtov, ki pritiskajo ob tekaški copat. Težavo lahko rešite tako, da si kupite malenkost večje tekaške copate.

Vnetje ahilove tetive

Ahilova tetiva je dolga tetiva na zadnji strani spodnjega dela noge. Pri prevelikih obremenitvah se lahko ta tetiva vname, saj deluje kot blažilec udarcev z nogami ob tla ter kot vzvod noge. Trde površine in slabi tekaški copati samo še povečujejo možnost nastanka takšne poškodbe. Pojavi se bolečina, mesto poškodbe pa je otrdelo.

Vnetje Ahilove tetive
Ahitova tetiva je debel snop vlaken, ki mišice meč pripenja na petnico.

Poškodbo zdravite tako, da si privoščite veliko počitka, pri katerem mesto poškodbe privzdignete. Včasih je potreben obisk zdravnika, ki vam bo dal ustrezno injekcijo. Pomaga lahko tudi masaža.

Vnetje pokostnice

Do vnetja pokostnice (tekaška golen) pride zaradi dolgotrajnega teka po trdih tleh. Pride do natezanja medkostne opne, ki povezuje kosti, s tem pa nastopi ostra bolečina, ki je pri obremenitvi še bolj intenzivna.

V tem primeru priporočamo mirovanje ter hladne obkladke, saj se bo tako poškodba hitro pozdravila. Da v prihodnosti ne bo prišlo do ponovnega vnetja, bo pomagala tudi menjava obutve.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.