8 korakov za učenje otroka vožnje s kolesom

125
Učenje otroka vožnje s kolesom

Ko se otroci naučijo voziti kolo brez dodatne opore, je to zanje in njihove starše pomemben trenutek. Vendar pa je na tej poti veliko pasti, ki se jim je dobro izogniti. Kateri je torej najboljši način za učenje otroka vožnje s kolesom?

Odlična predpriprava za učenje kolesarjenja brez opore je ravnotežno kolo oziroma poganjalec, na katerem lahko otrok vadi. Z njim se otrok nauči ohranjati ravnotežje in nadzorovati kolo, ne da bi se pri tem obremenjeval še s poganjanjem na pedala.

Nekateri starši za svoje otroke raje izberejo kolesa s pomožnimi kolesci, vendar pa ima izbira ravnotežnega kolesa zagotovo večje prednosti. Na kolesih s pomožnimi kolesci otroci ohranjajo pokončen položaj, ne da bi se pri tem morali potruditi ohranjati ravnotežje.

S tem v mislih sledite spodnjim osmim korakom za učenje otroka vožnje s kolesom.

1. Ocenite, ali je otrok pripravljen

Večina otrok je pripravljenih na samostojno vožnjo s kolesom med tremi leti in pol ter štirimi leti in pol. Če otrok na novi podvig še ni pripravljen, je to običajno zelo očitno. V tem primeru ne pričakujte, da bo že pri omenjenih letih sposoben vrteti pedala.

Otroški poganjalec Specialized Hotwalk 12
Otroški poganjalec Specialized Hotwalk 12 – Extreme Vital

V primeru, da bodo otroci videli ostale sovrstnike, kako se voziti s kolesom, bodo hitro dobili neko predstavo o obračanju pedal. Vendar ob tem ne pozabite, da so otroci bolj nagnjeni k temu, da se naučijo teči in hoditi, ne pa kolesariti.

2. Izberite primerno lokacijo

Za prve metre na kolesu je priporočljivo izbrati primerno lokacijo. Čeprav se zdi z vidika padcev travnata površina idealna izbira, pa je po njej težje poganjati kolo kot po bolj gladkem terenu.

Primernejša je torej gladka in ravna asfaltna površina, ki bo otroku omogočila enostavno premikanje in dovolj prostora za neovirano gibanje. In seveda ne pozabite, da se izbrana lokacija nahaja stran od prometa.

3. Kolo ustrezno nastavite

Poskrbite, da boste za svojega otroka kupili kolo ustrezne velikosti. Največja napaka staršev je, da otroku kupijo preveliko kolo v pričakovanju, da bo zrasel, kar pa nikakor ne olajša učenja vožnje s kolesom, ampak jo le dodatno oteži.

Ko izberete otroško kolo ustrezne velikosti, nastavite sedež tako visoko, da lahko otrok brez težav stopi na tla. Mamljivo je, da nastavite sedež tako nizko, da se otrok z nogami dotika tal, vendar je poganjanje pedal zaradi tega težje, prav tako tudi ohranjanje ravnotežja.

4. Otroku nudite začetno oporo

Med otrokovimi prvimi prizadevanji na kolesu mnogi starši držijo sedež in krmilo kolesa. Čeprav se to na prvi pogled zdi priročno, pa boste s tem vplivali tudi na to, kako se kolo nagiba in odziva na težo otroka.

Najbolje je, da se postavite za kolo in otroka ter zagozdite zadnje kolo med stopala in meča. Otroka z rokami podprite pod pazduho, saj bo tako imeli popoln nadzor nad kolesom, hkrati pa bo to bolj prijazno tudi do vašega hrbta.

5. Otroka spuščajte postopoma

Ko otrok pridobi dovolj samozavesti, ga lahko postopoma spustite, vendar bodite pripravljeni na to, da ga po potrebi zgrabite pod pazduho. Ko tečete za njim, lahko usmerjate njegovo telo in mu na ta način skušate pokazati, kako se kolo odziva na nagibanje telesa. Če se je otrok pripravljen učiti vožnje s kolesom, jo bo osvojil zelo hitro, običajno že po približno pol ure.

6. Prične naj s samostojno vožnjo

Ko se otrok nauči poganjati pedala in ohranjati ravnotežje, mu pokažite, kako lahko sam začne z vožnjo. Pedal močnejše noge postavite v položaj na 2. uro, nato pa naj otrok nanj postavi stopalo.

Otroku razložite, naj na pedal pritisne čim bolj močno, medtem ko z drugo nogo pritiska na tla. Zavedajte se, da bo otrok potreboval kar nekaj poskusov, preden bo osvojil to gibanje.

7. Otroka naučite zavirati

Včasih je otroku delovanje zavor lažje razložiti takrat, ko ne kolesari. Zato naj hodi ob kolesu in stiska zavorne ročice, saj bo tako najbolje izkusil, kaj se zgodi.

Otroško kolo Specialized Jett 16 Single Speed (2023)
Otroško kolo Specialized Jett 16 Single Speed – Extreme Vital

Običajno otroci na začetku zelo silovito stiskajo zavorne ročice, zato jih spodbujajte k temu, da jih je treba stiskati počasneje. Ko to osvojijo, naj delovanje zavor preizkusijo še na kolesu. Ker otrok lahko pozabi spustiti noge, bodite pripravljeni, da ga pravočasno ujamete.

8. Otrok naj poizkusi znova in znova

Praksa je ključnega pomena pri učenju vožnje s kolesom. Vendar ne pozabite, da je vsak otrok drugačen in da je čas učenja zelo različen. Pri tem je pomembno predvsem to, da učenje za otroka ni stresno. Na ta način bo zagotovo imel več motivacije in bo vadil z večjim veseljem.

Predvsem v zgodnji fazi učenja pa ne pozabite tudi na vso zaščitno opremo. Obvezna oprema je kolesarska čelada, marsikatero odrgnino pa boste preprečili s kolesarskimi rokavicami, dolgimi hlačami in majicami ter supergami.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.