Kako izbrati pravo kolo za otroka?

672
Kolo za otroka

Kolo je prevozno sredstvo, ki je doma praktično pri vsaki hiši. Vsi se radi vozimo z njim, učenje vožnje s kolesom pa je ena prvih resnih preizkušenj v življenju otroka. Na kolesu bo otrok preživel precej časa, saj bo vožnja z njim zanj zabavna, obenem pa tudi zelo koristna.

Krepitev mišic, urjenje koordinacije, spoznavanje cestno prometnih predpisov in še kaj bi lahko našteli. Ko kupujemo kolo za otroka, moramo biti pozorni na nekaj reči, ki poglavitno vplivajo na to, kako varen bo otrok na kolesu in ali se bo na njem dobro počutil.

Ustrezna velikost kolesa

Pri izboru kolesa bo na vrsto prišlo kar nekaj različnih želja vašega malčka, a bistveno je, da je to ustrezne velikosti zanj. Otroška kolesa navadno merimo v colah, ki povedo tudi nekaj o tem, za katero starostno obdobje so primerni. Kljub temu pa ni vseeno, ali je vaš otrok morda nekoliko manjši ali večji od svojih vrstnikov.

Načeloma se otroška kolesa razdeli na:

  • 12 col – za starost od 2 do 3 let,
  • 14 col – za starost od 3 do 4 let,
  • 16 col – za starost 4 ali 5 let,
  • 20 col – za starost od 5 do 8 let,
  • 24 col – za starost od 7 do 11 let,
  • 26 col – za starost od 11 do 12 let.

Velja še enkrat opozoriti, da gre za približna izhodišča. Morda je vaš otrok večji oziroma manjši od sovrstnikov in potrebuje nekoliko večje ali manjše kolo.

Merjenje razkoraka

Da bi otroku kupili ustrezno kolo, bo treba izmeriti njegov razkorak, ki poleg starosti in višine pomembno vpliva na končno izbiro. Morda ste to kdaj počeli tudi že sami. Razkorak merimo, da bi dobili razdaljo med sedežem in tlemi, ki bo primerna za vašega otroka.

Otroško kolo Specialized Jett 16 (2023)
Otroško kolo Specialized Jett 16 – Extreme Vital

V resnici gre pri tem za določitev zgornje višine kolesa, ki naj nikakor ne bo višje. V nasprotnem primeru lahko otroku vožnja s kolesom nažene strah v kosti, saj se bo počutil premajhnega za takšno kolo.

Otroka v nogavicah postavite k steni in mu naročite, naj med nogama drži knjigo. Tako boste lahko izmerili njegov razkorak, in sicer od vrha knjige do tal. Gre za podatek, ki bo koristil prodajalcu v trgovini s kolesi, ko vam bo pomagal izbrati ustrezno kolo za otroka.

Nakup rabljenega ali novega kolesa?

Ker je nakup otroškega kolesa marsikomu precejšen strošek, se starši zatečejo k nakupu rabljenega. V tem primeru seveda kaj hitro pride do nakupa kolesa, ki po velikosti morda ni najbolj optimalno za otroka, pokažejo pa se lahko tudi številne druge pomanjkljivosti.

Otroško kolo Giant XTC JR 20" (2023)
Otroško kolo Giant XTC JR 20″ – Extreme Vital

Slabe zavore, zvita platišča in podobno. Ob nakupu novega kolesa boste lahko popolnoma brez skrbi, saj boste, poleg garancije, dobili še pomoč izkušenega prodajalca, ki vas bo opozoril na vse detajle in vam pomagal izbrati ustrezno kolo. Nekaj besede pri nakupu bo imel seveda tudi vaš otrok, a vendarle ne pri izbiri velikosti.

Od poganjalca do otroškega kolesa

Na srečo imajo otroci danes na voljo dodatnega pomočnika pri učenju vožnje s kolesom. Imenuje se poganjalec (vodič za nakup poganjalca) in je izjemno priročen za manjše otroke, ki se šele spoznavajo z veščinami kolesarjenja. Namesto okornih triciklov se tako precej svobodneje podijo naokoli kar na dveh kolesih.

Otroški poganjalec Cruzee 12
Otroški poganjalec Cruzee 12 – Extreme Vital

Ker so njihova stopala ves čas v stiku s tlemi, ne prihaja do zoprnih padcev, obenem pa otroci razvijajo svoje motorične spretnosti in krepijo mišice. Kvalitetne poganjalce in otroška kolesa si lahko izberete v specializirani trgovini Extreme Vital.

Otroška kolesa: https://www.extremevital.com/sl/kolesa/otroska-kolesa-c-1_370.html

Skok na pravo otroško kolo

Ko pride veliki trenutek in bo otrok s poganjalca presedlal na kolo s pedali, mu lahko pri vožnji na začetku pomagajo še pomožna kolesa, ki se jih kasneje enostavno odstrani. V trgovini Extreme Vital boste našli krasna in kvalitetna kolesa znamke Specialized.

Otroško kolo Specialized Riprock 12 (2022)
Otroško kolo Specialized Riprock 12 – Extreme Vital

Tudi starejši otroci ne bodo prikrajšani. Za tiste nekoliko bolj športno naravnane so na voljo BMX kolesa, ki so idealna za vstop v svet BMX-a. Kvaliteto otroških koles v omenjeni trgovini zagotavljajo znamke, kot so Specialized, Giant in Scott, poskrbljeno pa je tudi za ljubitelje gorskih koles.

Izberite ustrezno veliko kolo, pri čemer naj ga pred nakupom otrok obvezno preizkusi. Verjetno bo njegova beseda zadnja pri izbiri barve in oblike kolesa, za ostalo pa boste, skupaj s prodajalcem, poskrbeli vi.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.