Vrste kolesarskih čelad: katero izbrati?

662
Vrste kolesarskih čelad

Če ste se odločili za poizvedovanje o tem, kako izbrati kolesarsko čelado, vas verjetno ni treba prepričevati, da jo nosite za zaščito glave oziroma za lastno varnost. Poudariti pa moramo, da naj cena ne bo odločilni kriterij pri izbiri. Čelade so preprosto vedno smiselne, kadar koli se vozite, in celo obvezne v nekaterih krajih, kjer jih zahtevajo zakoni.

V nadaljevanju prilagamo kratek vodič o tem, kako izbrati optimalno kolesarsko čelado, saj se modeli razlikujejo od vrste kolesarstva ter oblike in velikosti glave. Vse vrste kolesarskih čelad, od cestne, gorske »full face«, klasične gorske/treking, dirt oz. BMX kolesarske čelade pa do raznolikih otroških kolesarskih čelad najdete v športni trgovini Extreme Vital, kjer vam bo strokovno osebje tudi pomagalo in svetovalo pri izbiri za vas najprimernejše kolesarske čelade.

Kako izbrati pravo velikost kolesarske čelade?

Začnimo z osnovami. Skoraj vse čelade so izdelane na enak način. Sestavljene so iz zunanje plastične lupine, notranje oblazinjene podloge za razpršitev udarcev, dodatnega oblazinjenja za udobje, zračnikov in nastavljivega sistema za prileganje. Prav tako vse kolesarske čelade uradnih trgovin, kot je Extreme Vital, izpolnjujejo stroge evropske varnostne standarde.

Najpomembneje je, da izberete čelado, ki se udobno prilega. Če želite ugotoviti velikost svoje glave, preprosto vzemite merilni trak in izmerite njen obseg približno dve širini prsta nad obrvmi. Tako preprosto je. Če ste ravno med dvema velikostma čelade (npr. M in L), pa bo najbolje, da se oglasite v trgovini in pomerite obe velikosti, obenem pa vam bodo strokovno usposobljeni prodajalci tudi svetovali.

Čelada ne sme biti tako ohlapna, da bi se zibala, prav tako ne sme biti tako tesna, da bi se zatikala ali neprijetno pritiskala na glavo. Iščete prijeten in udoben občutek čelade na glavi – navsezadnje jo boste verjetno pogosto uporabljali.

1. Cestna kolesarska čelada

Prvotne kolesarske čelade so bile izdelane za vožnjo s kolesom po cestah in za cestne dirke. Z razvojem so imele večinoma podolgovato obliko, vedno z zračniki in so bile običajno izdelane iz pene EPS, ki jo je prekrivala tanka plastična lupina, kar velja še danes. Okrepite svoje cestno kolesarjenje z eno od vsestranskih cestnih kolesarskih čelad, ki vam zagotavlja udobje in zaščito na vsaki vožnji.

Kolesarska čelada Rudy Project Venger
Kolesarska čelada Rudy Project Venger – Extreme Vital

Cestne kolesarske čelade so zasnovane tako, da so lahke, bolj aerodinamične, bolj kompaktne in nudijo boljše prezračevanje z večjim številom in večjimi odprtinami. Ker so velikosti glave odraslih posameznikov različne, je tridimenzionalna nastavitev čelade izjemno dobrodošla, da se čelada dobro prilega glavi ne glede na njen obseg ali obliko. Cestne čelade so veliko lažje, vendar imajo enako zaščito pred udarci kot čelade za gorsko kolo.

2. Gorska »full face« kolesarska čelada

Tovrstne full face čelade za gorska kolesa, na videz podobne motorističnim, so namenjene vožnji po gorskih poteh in brezpotjih, zagotavljajo odlično ravnovesje med nizko težo, visoko stopnjo prezračevanja in odlično zaščito. Čelade za gorsko kolo, ki poleg glave pokrivajo tudi celoten obraz, so običajno sestavljene iz dveh plasti: zunanje polikarbonatne plasti in notranje plasti iz pene. Trda, plastična zunanja plast ščiti peno in omogoča, da čelada drsi, namesto da bi se ujela in vam stiskala vrat. V primeru močnega udarca se pena zdrobi in/ali zlomi ter tako absorbira del sile udarca. Ta absorpcija sile je glavni način zaščite možganov.

Kolesarska full face čelada Troy Lee Designs MIPS
Kolesarska full face čelada Troy Lee Designs MIPS – Extreme Vital

Full face čelade so veliko lažje od BMX čelad, ki se osredotočajo izključno na spust in trike. Prav tako imajo te gorske kolesarske čelade ponavadi veliko boljše prezračevanje, ki je običajno omogočeno z velikimi izrezi za prezračevanje v predelu pod brado.

3. Klasična gorska/treking kolesarska čelada

Treking oz. gorska kolesarska čelada je pravzaprav vrsta cestne čelade. Prav zato je zelo podobna cestni čeladi z razliko izjemno velikih zgornjih odprtin, ki omogočajo prehajanje toplega zraka tudi med počasnejšo terensko vožnjo.

Kolesarska čelada Met Terranova
Kolesarska čelada Met Terranova – Extreme Vital

Konstrukcija čelade za cestno in gorsko kolo je enaka, kar pomeni, da obe vrsti čelad izpolnjujeta enake varnostne standarde. Glavna razlika med gorsko in cestno kolesarsko čelado je v obliki. Na splošno bodo čelade za gorsko kolo imele nekoliko več zaščite v spodnjem delu zadnjega dela glave.

4. Dirt/BMX kolesarska čelada

To je kolesarska čelada, podobna alpinistični čeladi, in je namenjena kolesarjem BMX. Popolno prileganje in zaščita sta zelo pomembna za zagotavljanje udobja in varnosti med izvajanjem trikov. Izbira prave BMX kolesarske čelade je odvisna od vašega znanja in sloga vožnje.

Kolesarska Dirt/BMX čelada Bluegrass Superbold
Kolesarska Dirt/BMX čelada Bluegrass Superbold – Extreme Vital

Uporabljen material je ABS, ki je znan po visoki natezni trdnosti ter odpornosti na fizične in kemične poškodbe. To močno izboljša trpežnost in življenjsko dobo čelade. Notranjost je obložena s peno EPS, ki zagotavlja popolno udobje med vožnjo, čelada pa izpolnjuje tudi različne varnostne standarde in ima nastavljiv podbradni trak, ki ga je mogoče prilagoditi po meri.

5. Otroška kolesarska čelada

Faktorji, na katere morate biti pozorni pri otroški kolesarski čeladi, so velikost, zračnost in oblika. Večina čelad, ki so na voljo, je oblikovno in prilegajoče se nevtralnih za oba spola, obenem pa lahko vaši otroci izbirajo med različnimi barvami in vzorci otroških kolesarskih čelad za različne vrste kolesarstva.

Otroška kolesarska čelada Uvex Kid 2
Otroška kolesarska čelada Uvex Kid 2 – Extreme Vital

Kot vidite, morate pri izbiri kolesarske čelade upoštevati kar nekaj dejavnikov, med katerimi sta vsekakor najpomembnejša:

  • vrsta kolesa, ki ga vozite,
  • velikost oz. obseg vaše glave.

Prepričani smo, da boste v trgovini Extreme Vital našli popolno čelado, ki vam bo ustrezala tako po stilu vožnje kot velikosti, obenem pa vam bo všeč tudi na pogled.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.