Nakup poganjalca za otroka: vodič od A do Ž

515
Poganjalec za otroka

Obstaja najmanj pet razlogov, zakaj je pogajalec ustreznejši kot druga prevozna sredstva za učenje navajanja na vožnjo s pravim kolesom. Poganjalček je veliko varnejši od tricikla, z nakupom starši privarčujejo na dolgi rok, otroka spodbuja k daljši igri, zabavi in učenju, je lahek transport in ne nazadnje: otrok s poganjalca praviloma veliko hitreje preide na večje kolo.

Otrok poganjalček uporablja tako, da se odriva z nogami od tal. Takšen način mu omogoča, da ima ves čas stik s tlemi. Tako ni nevarnosti, da bi padel zaradi izgube ravnotežja. Prav ravnotežje pa je tisto, ki ga otrok s pomočjo poganjalca lahko najhitreje razvije.

Posebno pozornost namenite višini in pnevmatikam

Na trgu mrgoli dobre pa tudi manj kakovostne ponudbe poganjalcev. Še preden si za nakup izberete primerno trgovino, je dobro, da preučite, kaj je pri izbiri takšnega prevoznega sredstva na prvem mestu. Tako se boste v prodajalni lahko veliko hitreje odločili za ustrezen nakup, obenem pa boste natančno vedeli, kaj vprašati strokovno podkovanega in izkušenega prodajalca.

Višina sedeža je eden od najpomembnejših faktorjev pri izbiri poganjalca. Zakaj? Ker mora malček z nogami nujno seči do tal, medtem ko bo poganjal kolesa. Posebej pozorni morate biti še pri izbiri pnevmatik. Nekatera kolesa so iz trde plastike – takšna so neuničljiva, a ne ravno najboljša za samo uporabo. Veliko bolj dobrodošla so kolesa iz gume, trde pene ali pa iz gume, ki je napihnjena z zrakom. Pri izbiri si odgovorite na vprašanje, po kakšni vrsti podlage se bo otrok najpogosteje vozil.

Velikost, teža, geometrija in zavore

Potem ko boste dobro preučili višino sedeža in vrsto koles pri poganjalcu, so na vrsti še nekateri pomembni dejavniki. Najprej je to velikost. Najustreznejše merilo za ugotavljanje prave velikosti je velikost pnevmatik ter seveda višina sedeža. Za najmlajše oziroma začetnike so najboljša izbira poganjalci z 10- do 12-palčnimi pnevmatikami. Za večje, predšolske otroke praviloma izberite 14- do 16-palčne pnevmatike.

Kar se tiče teže poganjalca, je prav tako najpametneje upoštevati strokovnjake: poganjalec ne sme presegat tretjine otrokove teže. 10-kilogramski poganjalec je na primer primeren za otroka s 35 kilogrami, nikakor pa ne za malčka s 25 kilogrami. Poganjalec mora imeti takšno geometrijo, ki uporabniku omogoča dovolj prostora med krmilom ter sedežem. To namreč vpliva na nemoteno poganjanje.

V bogati ponudbi poganjalcev za male junake lahko najdete takšne z zavorami in tudi takšne brez zavor. Te so toliko bolj dobrodošle, če želite otroku preprečevati poškodbe, ne nazadnje tudi večjo obrabo čevljev. Zavore so bolj kot za najmlajše primerne za nekoliko starejše otroke. Ko otrok doseže 3 leta, so zavore še kako zaželene.

Trije finalisti za zlati gumb pri izbiri poganjalca

Velikost sedeža, vrsta pnevmatike, velikost samega poganjalčka, geometrija, teža, zavore. To so obvezni dejavniki, ki jih morate dobro stestirati, preden svojemu otroku kupite poganjalca. Vsekakor pa je pri nakupu tako pomembnega sredstva pomembno tudi to, komu najbolj zaupate. Mi vam bomo zaupali imena treh finalistov med proizvajalci poganjalcev, ki bi se zlahka lahko kosali v tekmovanju za zlati gumb. To so WOOM, CRUZEE in DEMA.

  • Poganjalci WOOM se odlikujejo po izjemni, vrhunski, ergonomski, stabilni zasnovi z v-zavoro ter lahkim aluminijastim okvirjem. Ob zadnjem kolesu uporabniku nudijo še dodatni prostor za noge. Imajo napihljiva kolesa in so prvovrstna izbira za prvo srečanje z vožnjo na dveh kolesih.
Poganjalec WOOM
Poganjalec WOOM – Extreme Vital
  • Poganjalci CRUZEE veljajo za najlažje na trgu, rastejo skupaj z otroki, nizkoprofilne osi preprečujejo, da bi se malčki med izvajanjem aktivnosti poškodovali, imajo nizek okvir za odličen nadzor nad samo vožnjo, kolesa so izdelana iz kakovostnega materiala EVA, so trpežni, vodotesni, ponašajo se z odličnimi voznimi lastnostmi.
Poganjalec CRUZEE
Poganjalec CRUZEE – Extreme Vital
  • Poganjalci DEMA slovijo po lahkem okvirju, zelo nizkem robom za vkrcanje, udobnem in nastavljivim sedlom, visokokakovostnih ročajih s podaljšanimi konci za preprečevanje zdrsa roke, kolesih z nedrsečim vzorcem, odličnem udobju tekalnih plasti, kakovostnem vrtljivem zvončku in krmilu z nastavljivo višino.
Poganjalec DEMA
Poganjalec DEMA – Extreme Vital

Kar nekaj podatkov je morda za vas povsem novih. Te si posebej zapišite na papir ali v opomnik na telefon. Že veste, kateremu proizvajalcu boste namenili zlati gumb? Nič hudega, če ne. Dobro razmislite, kateri med njimi ponuja tiste prednosti, za katere menite, da so za vašega otroka še posebej pomembne. Sicer pa ne bo nič narobe, če si vse poganjalčke pred nakupom ogledate tudi na kakšnih fotografijah, ki jih je na spletu kar nekaj.

Presenečeni boste tudi nad zelo lepim izgledom. Konec koncev je tudi izgled poganjalca pomemben. Prijetni barvni odtenki ter lepo zasnovani logotipi so lahko prava mala paša za otroške oči. Pa še na kolo se bodo hitreje in pogosteje usedali ter vadili urjenje učenja na navajanje na vožnjo s čisto pravim kolesom.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.