7 napak staršev pri nakupu otroškega kolesa

606
Nakup otroškega kolesa

Otroci zelo hitro rastejo in s tem prerastejo tudi marsikatero svojo opremo. Prodajalci se tega dobro zavedajo, zato na trgu ponujajo takšno in drugačno otroško opremo v najrazličnejših velikostih. Med ponudbami so seveda tudi kolesa za nadobudne kolesarje. Toda, ali vsi starši vedo, na katere stvari morajo biti pozorni, ko izbirajo kolo za svojega malčka?

Verjetno ne. Po ulicah je velikokrat opaziti otroke, ki se vozijo s kolesi, ki niso ustrezni njihovi velikosti ali pa je položaj otrok na kolesih popolnoma neprimeren ali celo škodljiv njihovemu zdravju. Vsi poznavalci kolesarjenja dobro vedo, da se primerno kolo za otroka dobi v številnih specializiranih prodajalnah, kjer vam pri izbiri pomaga strokovno osebje.

Najpogostejše napake, ki jih starši delajo pri nakupu otroškega kolesa, smo vam zaupali v nadaljevanju.

1. Nakup kolesa brez prisotnosti otroka

V kolikor se odločate, da boste svojemu otroku kupili kolo, razmislite, kdaj je nakup najprimernejši za vas in za otroka. Pri izbiri kolesa mora biti otrok prisoten, saj bo le v tem primeru vzljubil svoje kolo in si izbral takšnega, ki mu bo všeč. Tako starši ne boste imeli skrbi, da se otrok nanj ne bi z veseljem usedel in odpeljal.

2. Nakup prevelikega otroškega kolesa

Dostikrat se starši odločijo za nakup večjega otroškega kolesa, ki ga otroci nato vozijo več let. Seveda je s finančnega vidika to ugodnejše. Toda preveliko kolo otroku lahko povzroči obilo težav, še posebej pri manevriranju.

Otroško kolo Scott Scale Jr 24
Otroško kolo Scott Scale Jr 24 – Extreme Vital

Zato starši skupaj z otrokom izberite kolo, pri katerem lahko enostavno sedi na sedežu, z nogami pa s celim stopalom doseže do tal. Pri izbiri upoštevajte otrokovo starost, velikost in njegove motorične sposobnosti.

3. Nakup kolesa po okusu staršev

V številnih prodajalnah je na izbiro veliko otroških koles v različnih barvnih kombinacijah. Nekatera kolesa so celo poslikana z risanimi junaki, kar otroke zelo privlači. Še posebej bodo zadovoljni, če bo kolo opremljeno z zvoncem, kresničkami, košaro za plastenko ali s čim podobnim. Pri nakupu otroškega kolesa torej upoštevajte želje svojega malčka.

4. Otroci ne dosežejo zavornih ročic

Pri izbiri kolesa vedno preverite, ali otrok doseže zavorne ročice, ne da bi z roko spustil krmilo. V kolikor so te otroku preveč oddaljene, prosite strokovno osebje, da pravilno nastavijo oddaljenost ročic. Zelo dobra rešitev so tudi zavore na pedalih, ki preprečujejo, da bi otrok ob morebitnem zaviranju poletel preko krmila.

5. Neustrezno nastavljen sedež in neprimerne pnevmatike

S hitro rastjo otrok morate starši stalno preverjati velikost nastavljenega sedeža. Dovolj velik in oblazinjen sedež bo otroku omogočil manj stresno vožnjo, če pa bodo nameščene še dovolj široke in grobe pnevmatike, bo kolo varno tako na asfaltnih kot makadamskih površinah.

6. Cena otroškega kolesa največkrat prevlada pri odločitvi

Cene koles se med seboj precej razlikujejo. Dostikrat se starši za določeno otroško kolo odločijo predvsem na podlagi cene. Razlike med cenami nastanejo predvsem zaradi kakovosti okvirja, njegovega okvirja ter menjalnega sistema. Cenejša kolesa običajno nimajo menjalnega sistema. Prav tako ceno pogojujejo materiali, iz katerih so okvirji izdelani. Lažji aluminijasti okvirji so cenovno dražji.

Otroško kolo Specialized Hotrock 20
Otroško kolo za deklice Specialized Hotrock 20 – Extreme Vital

Če iščete kakovostno kolo za svojega malčka, vam svetujemo nakup močnejšega in vzdržljivejšega kolesa, ki bo brez težav prestal udarce in vremenske neprilike. Bogato izbiro kakovostnih otroških koles vam npr. ponuja specializirano slovensko podjetje Extreme Vital.

7. Rabljeno otroško kolo ni servisirano

Ker otroci hitro rastejo, se marsikateri starši odločite za nakup rabljenega kolesa ali pa ga celo podedujete od sorodnikov ali prijateljev. Tu nastopi težava, ker dostikrat kolo ni servisirano.

Pred vožnjo vašega malčka vam v takšnih primerih svetujemo, da takšno kolo odpeljete na servis, kjer vam bodo opravili celoten servis, pregledali zavorni in menjalni sistem, zamenjali dotrajano opremo in kolo ustrezno prilagodili starosti oziroma velikosti otroka.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.