Kako poteka okrevanje po srčnem infarktu?

1173
Okrevanje po srčnem infarktu

Srčni infarkt je zagotovo srhljiva izkušnja, ki pa se, navkljub negativnemu prizvoku, lahko dobro konča. V življenju smo precej preobremenjeni, pod stresom, se neredno ali nezdravo prehranjujemo, zato lahko pride do resnih posledic, kakršna je tudi srčni infarkt.

Oseba, ki prestane to travmatično preizkušnjo, se mora nato v popolnosti posvetiti okrevanju in misliti na svoje življenje, ki je pred vsem ostalim. Na tem mestu je treba reči stresu odločen NE, se posloviti od kajenja in drugih škodljivih dejavnikov, ki stojijo na poti do boljšega zdravja.

Prvi koraki po infarktu

V prvem koraku seveda sledi tista najbolj nujna pomoč, ki jo je bolnik deležen v zdravstveni ustanovi. Poskrbeti je treba za preprečevanje krvnih strdkov, zato se velikokrat uporabi Aspirin za redčenje krvi. Na ta način se poskrbi, da ne pride do nadaljnjih zamašitev in strdkov.

V določenih primerih je potreben tudi kakšen bolj invaziven poseg, kot je angioplastika (postopek za odpiranje zamašenih arterij) ali operacija koronarnega obvoda (postopek za preusmeritev krvi okoli zamašenih arterij). Zaradi vsega naštetega je še kako pomembno, da se zavedamo skrbi za zdravo srce in ožilje.

Pot do okrevanja

Okrevanje po srčnem infarktu zahteva čas in trud. Bolnik mora natančno upoštevati zdravnikova navodila in jemati vsa predpisana zdravila, poleg tega pa lahko s spremembo življenjskega sloga, kot so opustitev kajenja, uživanje zdrave hrane in redna telesna vadba, zmanjša dejavnike tveganja, ki bi v prihodnosti vodili do novega infarkta.

Srčni infarkt - okrevanje
Srčni infarkt od pacienta zahteva spremembo življenjskega sloga.

Bolnik se mora tudi redno udeleževati kontrolnih pregledov pri svojem zdravniku, da se lahko morebitne nastale težave hitro odpravijo, preden postanejo bolj resne. Srčni infarkt je opozorilo, da smo dolgo časa nekaj počeli narobe in da je skrajni čas, da se vzamemo v roke.

Zdrav življenjski slog

Poleg zdravljenja in sprememb življenjskega sloga morajo bolniki pri okrevanju po srčnem infarktu poskrbeti še za nekatere druge stvari, na primer obvladovati raven stresa in se povezati s podpornimi skupinami, ki so pri tem v veliko pomoč. Povezovanje z drugimi, ki so doživeli podobno izkušnjo, je lahko neprecenljiva čustvena podpora v tem težkem obdobju.

Poleg tega lahko vključitev v podporne skupine ali pogovorna terapija pomaga bolnikom, da učinkoviteje obvladujejo stresne situacije in se bolje spopadajo s čustvenimi težavami, s katerimi se morda soočajo po doživetem srčnem infarktu. Velja si zapomniti, da nobena skrb v službi ni vredna vašega življenja.

Naredi, kar lahko. Ne obremenjuj se z rečmi, na katere nimaš vpliva!

Čas okrevanja

Mnogo ljudi se sprašuje, ali bodo po preživetem infarktu sploh še kdaj popolnoma zdravi in kako dolgo bo potekalo samo okrevanje. Dolžina samega bolnišničnega zdravljenja je odvisna od resnosti infarkta in dejstva, kako hitro je bil bolnik pripeljan v bolnišnico. Kadar pride do nezapletenega srčnega infarkta, bolnik bolnišnico zapusti že v nekaj dneh.

Pri resnejših zapletih pa se zdravljenje v bolnišnici podaljša. Za kako resen infarkt gre, priča obseg poškodovane srčne mišice. Bolniki, ki so utrpeli nezapleten infarkt in so bili hitro oskrbljeni, posledic kasneje večinoma ne bodo občutili. Povsem drugače pa je, ko gre za zapleten srčni infarkt in je potreben operativen poseg ter je bila srčna mišica močneje prizadeta. To lahko vodi v nadaljnje srčno popuščanje, lahko pa je situacija že v bolnišnici smrtno nevarna.

Preventiva in kurativa

Ne glede na to, ali želimo tovrstne situacije preprečiti ali po prestanem infarktu zdraviti, je nujno, da skrbimo za zdrav slog življenja. Ta zajema zdravo prehrano, opustitev kajenja in pitja alkohola ter obvezno vadbo in splošno gibanje.

Ključen del celotne slike so krvni tlak, holesterol in nivo sladkorja v krvi. Če so te zadeve urejene, potem je precej manj možnosti, da bi do zapletov sploh prišlo. Vsekakor pa je treba nanje še kako paziti po srčnem infarktu.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.