Kako izbrati ustrezen snowboard?

750
Snowboard

Deskanje na snegu je vse bolj popularen šport, ki pa seveda tako kot vsak šport zahteva ustrezno opremo. Pri deskanju je najpomembnejši del snowboard opreme prav snowboard oziroma deska. Če ste začetnik, se vam najbrž poraja vprašanje, kakšen snowboard sploh kupiti. V nadaljevanju članka vam bomo pomagali z ustreznimi nasveti.

Freestyle, freeride, race in longboard deske

Freestyle deske imajo precej kratek nos in rep, poleg tega so simetrične glede na obe stranski liniji. Tako se lahko s takšno desko vozite enako naprej in nazaj. Vezi, ki se uporabljajo pri freestyle deskah, so mehke. Te snowboard deske so namenjene predvsem skakalno usmerjenim navdušencem nad deskanjem na snegu.

Freestyle snowboard deska
Freestyle snowboard deska Salomon Huck Knife (2019)

Za freeride deske je značilno to, da imajo daljši in dvignjen nos, enako velja za rep. S takšnimi deskami se lahko enostavno vozite po divjih progah, saj preprečujejo, da bi se z nosom deske zarili v sneg. Posebej so prilagojene tudi vezi, saj so odmaknjene od centra proti robu deske. Na splošno so te snowboard deske namenjene vožnji naprej, čeprav dvignjen rep omogoča tudi vožnjo nazaj. Pri njih se uporabljajo trde vezi in trdi čevlji.

Freeride snowboard deska
Freeride snowboard deska Burton Deep Thinker (2019)

Kot že samo ime pove, so race deske tekmovalne deske. Uporabljajo se na urejenih progah. Za njih je značilno, da so nekoliko ožje od drugih vrst desk, poleg tega imajo nižji nos, rep pa ni dvignjen. So bolj toge, pohvalijo se še s daljšimi robniki po celi dolžini deske. Pomembna je tudi dolžina tekmovalnih snowboard desk, saj daljše deske omogočajo večjo stabilnost. Daljše deske z manjšim stranskim lokom so tako najbolj primerne za večje zavoje pri veleslalomu. Po drugi strani imajo krajše deske večji stranski lok, to pa pomeni, da lahko zavoje pri slalomu izvajate hitreje.

Race snowboard deska
Race snowboard deska SG Full Race Pro Team

Ostale so nam še longboard oziroma dolge snowboard deske, ki so namenjene vsem tistim adrenalinskim zaprisežencem, ki se ne morejo odreči vožnji zunaj urejenih prog. Nos takšnih desk je zelo dolg, vezi pa so pomaknjene precej nazaj. S tem so deske bolj stabilne pri večjih hitrostih in doskokih v globok sneg.

Izbira dolžine in širine snowboard deske

Čim višji in težji ste in bolj kot je globok sneg, po katerem deskate, daljšo desko boste potrebovali. Enostavno je določiti tudi širino deske: deska mora biti toliko široka, da prsti in pete stopal v čevljih ne segajo čez rob deske. Ko nastavite želeni kot vezi, morajo biti prsti in peta čim bliže robu deske.

Na tržišču je vsako leto vedno več snowboard desk za ženske, ki so prilagojene ženski nižji in lažji postavi ter manjši številki čevljev.

Svetujemo vam, da desko pred nakupom še preizkusite. V ta namen se udeležite različnih testov desk na snegu, ki jih prirejajo proizvajalci ali trgovine. Prav s takšnimi testi boste hitro ugotovili, katera snowboard deska vam najbolj ustreza. Želimo vam uspešen nakup in veliko užitkov na belih strminah!

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.