5 preventivnih ukrepov proti kolesarskim poškodbam

190
Preventivni ukrepi proti kolesarskim poškodbam

V zadnjem desetletju je kolesarjenje postalo eden najpopularnejših športov nasploh. V Sloveniji je velik krivec za to vpliv profesionalnih kolesarjev, še posebej pa cenovna dostopnost kolesarske opreme širšemu krogu ljudi. To pa pomeni tudi več možnosti kolesarskih poškodb, ki se jim zlahka izognete, če upoštevate nekaj preventivnih priporočil.

Kolesarske poškodbe se v grobem delijo v dve skupini:

  • poškodbe zaradi padcev in nesreč,
  • poškodbe zaradi prekomernega ali nepravilnega kolesarjenja.

Da se izognete enim in drugim, je dobro vedeti, kako se pripraviti na kolesarjenje, uriti svoje motorične spretnosti, poznati številne cestno-prometne predpise in se naučiti pravilne tehnike kolesarjenja. Prav tako je dobro poznati najpogostejše kolesarske težave in poškodbe, ki nastanejo zaradi pretreniranosti ter neustrezne tehnike in nastavitev kolesa.

1. Poskrbite za telesno pripravo

Če se odločite, da bo kolesarjenje vaša redna aktivnost, s katero se boste krepili in vzdrževali kondicijo, morate vedeti, kako pomembna je sama priprava telesa. V hladnejših časih je vadba lahko usmerjena v športne dejavnosti, ki spodbujajo enake mišične skupine kot pri kolesarjenju; sem spadajo tek na smučeh, hoja v hrib, tek, plavanje itd.

Vadba na trenažerju za kolo
V hladnejših mesecih lahko kondicijo ohranjate s pomočjo trenažerja.

Velik poudarek dajte vajam za moč in stabilizacijo telesa. Stremite k temu, da boste pogosto poganjali svoje srce in pljuča ter s tem krepili imunski sistem. Privajajte se na zunanje vremenske razmere, ki so pri kolesarjenju še kako spremenljive. Če bo vaše telo ustrezno pripravljeno, je to prvi korak k preprečitvi kolesarskih poškodb.

2. Preverite, da kolo deluje brezhibno

Preden se boste prvič usedli na kolo, obvezno preverite, ali deluje brezhibno. Pred pričetkom sezone kolo peljite na kolesarski servis in ga zaupajte generalnemu servisu. To pomeni, da bodo preverili obrabljenost pnevmatik, brezhibno delovanje zavor in prestavnega razmerja. Varno kolo bo zagotovo v veliki meri preprečilo številne padce in nesreče, ki se lahko zgodijo zaradi okvar.

3. Pravilno nastavite kolo

Dokaj pogosto se zgodi, da kolesarji tožijo za bolečinami v vratu, hrbtu, kolkih in kolenih. Pogosto je vzrok za te bolečine nepravilna nastavitev kolesa. To je še posebej značilno za cestne kolesarje, ki si na kolesu želijo aerodinamičen položaj in zaradi tega hrbtenico močneje ukrivijo.

Če imate slabe mišice jedra, se te težave pokažejo že zelo zgodaj. S pravimi nastavitvami sedeža in balance ter velikostjo okvirja lahko v veliki meri vplivate na to, da bolečin ne bo ali bodo po prilagoditvi v začetku sezone izginile.

4. Priskrbite si kakovostno kolesarsko opremo

Kolesarji, ki so pogosto na terenu, dobro vedo, kako pomembno vlogo imajo kvalitetna oblačila in dobra zaščitna oprema. Ključno vlogo ima tu kolesarska čelada, ki v veliki meri ščiti glavo pred poškodbami, pa tudi pred insekti. S podloženimi kolesarskimi hlačami preprečite občutljivost zadnjice, ki nastane zaradi pritiska na sedež.

Zaščitna oprema za kolesarjenje
Zaščitna oprema za kolesarjenje: zaščitne podhlače O’neal Pro Shorts / ščitnik za hrbet Poc Spine VPD 2.0 Vest / čelada Poc Ventral Air Spin / očala Uvex Sportstyle 802 Variomatic – Extreme Vital

Občutljivost s pogostejšim kolesarjenjem sicer izgine, a se kljub temu na sedalnem delu pojavlja vnetje kože, ki ga z ustreznimi mazili zlahka preprečite. Poletna vročina lahko povzroči opekline, zato imejte poleg ustrezne majice z rezervnimi žepi vedno s seboj še rezervne dele oblačil, ki si jih lahko oblečete kjerkoli in kadarkoli.

5. Upoštevajte cestno-prometne predpise

Največ kolesarskih poškodb nastane zaradi malomarnosti na cesti oziroma zaradi neupoštevanja cestno-prometnih predpisov. Če želite sebi in udeležencem v prometu zagotoviti varno pot, ne kolesarite pod vplivom alkohola, drog in drugih psiho-aktivnih snovi. Ne uporabljajte telefonov, slušalk in drugih naprav, ki motijo pozornost. Oči imejte ves čas uprte naprej in opazujte, kaj se dogaja pred vami. Le v tem primeru boste lahko največ storili za svojo varnost na kolesu.

Vsako kolesarjenje je lahko izjemno prijetno, če se športne aktivnosti lotimo pripravljeni in z glavo na pravem mestu. Vsako odstopanje ima vsekakor lahko posledice. Objestnost in pretiravanje v kolesarstvu nista dobrodošla, saj veljata za najpogostejši vzrok za kolesarske poškodbe.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.