Poskrbite za varnost na kolesu!

307
Varnost na kolesu

Kadar se odpravite na kolesarjenje, morate vedno poskrbeti tudi za varnost na kolesu. Brez dvoma drži, da je kolesarjenje izredno priljubljena družinska rekreacija, še posebej otroci naravnost obožujejo takšne in drugačne družinske izlete. Pa ne samo to: kolesarjenje ima številne prednosti za vaše zdravje in dobro počutje.

Zato je še kako prav, da kulturo kolesarjenja vzgajamo že od malih nog. Z raziskavami so namreč dokazali, da vsaj en kilometer kolesarjenja na dan (v službo, v šolo, na faks, …) zmanjšuje tveganje za nastanek debelosti, povišanega holesterola in krvnega tlaka, pa tudi sladkorne bolezni.

Kolesarji so pogosti povzročitelji prometnih nesreč

A pri tem vsekakor ne smemo pozabiti še na eno dejstvo. Kolesarji so v najhujših prometnih nesrečah na žalost v več kot polovici primerov povzročitelji nesreč. Do tako grozljive statistike zagotovo prihaja zaradi tega, ker vozniki koles vozijo na nepravilni strani ceste ter v napačni smeri vožnje. Vse to pogosto spremlja še vožnja pod vplivom alkohola.

Prometna nesreča z udeleženim kolesarjem
Pogosto je za prometno nesrečo kolesarja kriva vožnja v napačni smeri.

Poleg tega kolesarji večkrat sploh ne upoštevajo pravil prednosti na križiščih. Tako povsem pozabijo, da stop znak ali znak križišča s prednostno cesto velja tudi zanje, ne pa samo za voznike motornih vozil. Prav tako ne smemo pozabiti, da kolesarji svoje hitrosti vedno ne prilagodijo razmeram na cesti, so premalo vidni, pa še kaj bi se našlo. Vozniki koles pa so tudi sami žrtve drugih udeležencev v cestnem prometu.

Kaj lahko storite za večjo varnost na kolesu?

Neizpodbitno je dejstvo, da so kolesarji v prometu manj varni kot drugi udeleženci, ki se vozijo z motornimi vozili. Predvsem so slabše vidni, pri tem pa seveda ne gre zanemariti podatka, da na to vpliva tudi hitrost. Čim hitrejši so, manj so opazni.

Kadarkoli se odpravite na kolesarjenje, poskrbite za to, da nosite primerna in dobro vidna oblačila. Le tako boste poskrbeli, da vas bodo tudi v megli, mraku ali dežju videli ostali udeleženci prometa.

Prav tako vas bodo obvarovala različna svetila in kresničke. Kolesarji morate sami poskrbeti za to, da boste na cestišču dobro vidni. Tudi drugi vozniki bodo bolj pozorni na vas, če jih boste pravilno opozarjali na svojo prisotnost na cestišču.

Poskrbite, da bo vaše kolo dobro vzdrževano in povsem brezhibno. Redno preverjajte zavore, verige in druge mehanske dele kolesa.

Poleg že omenjenih pravil morate obvezno poskrbeti še za naslednje:

  • Vedno morate biti pozorni na prometno signalizacijo in prometne znake ter jih dosledno upoštevati.
  • Nikoli ne kolesarite pod vplivom alkohola.
  • Preden spremenite smer vožnje, natančno preverite, če to lahko storite varno.
  • Če se le da, vozite po kolesarski poti. Če te ni, pa vedno vozite ob desnem robu vozišča in sicer v smeri vožnje.
  • Ponoči ali kadar je vidljivost zmanjšana, imejte prižgane kolesarske luči. Ne pozabite tudi na odsevnike!
  • V skupini kolesarjev vedno vozite drug za drugim.
  • Bodite pozorni na vozila, ki vas dohitevajo in prehitevajo.
  • Ne izpuščajte krmila iz rok, ne dvigujte nog s pedalov.
  • Poskrbite za primerno čelado.
  • Ves čas bodite pozorni na dogajanje v prometu.

Z upoštevanjem zgoraj omenjenih nasvetov boste maksimalno poskrbeli za to, da boste na cilj prispeli varno. Zapomnite si, tudi pri kolesarjenju je varnost vedno na prvem mestu!

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.