7 nasvetov za krepitev imunskega sistema

88

Svoj imunski sistem lahko primerjate z dobro organizirano vojsko. Ta vaše telo varuje z različnimi podsistemi, ki morajo delovati povsem skladno. Če zataji samo eden od podsistemov, se obrambni sistem sesuje. Ravno zato je ključno, da obrambni sistem ves čas krepimo.

Najpomembneje je, da se zdravo prehranjujete, skrbite za redno telesno aktivnost in imate dovolj mirnega in kakovostnega spanca. A to za marsikoga še ni zadosten podatek, zato vam bomo nekoliko podrobneje predstavili, kako se prehranjevati, koliko ur na teden posvečati športnim aktivnostim in podobno. Poleg omenjenih nasvetov vas bomo opozorili še na štiri druge, ki prav tako bistveno pripomorejo h krepitvi imunskega sistema.

1. Prehranjujete se zdravo in uravnoteženo

Znano je, da podhranjene osebe veliko hitreje zbolijo kot osebe s povsem normalno telesno težo. Živila za učinkovito krepitev imunskega sistema so zelo raznovrstna. Pri ohranjanju močnega imunskega sistema imajo veliko vlogo minerali cink, magnezij ter selen. Ravno tako so izjemnega pomena živila, ki so bogat vir vitaminov skupine B, vitamina C in E. Slednja delujeta kot antioksidanta, zanje pa je značilno, da so uspešni lovilci prostih radikalov v telesu. Tudi maščobne kisline omega 3 pri krepitvi imunskega sistema igrajo pomembnejšo vlogo. Delujejo protivnetno in spodbujajo sistem kot celoto. Ne smemo pozabiti niti na maščobne kisline omega 9.

Minerala kalcij in mangan sta minerala, ki sta direktno vključena v spopad pri krepitvi. Kalcij namreč pomaga izdelovati encim za sodelovanje pri uničevanju virusov, mangan pa pomaga tvoriti interferone – prva samoobramba, ko je naše telo že v stiku z vsiljivci. Posebno pozornost si zaslužijo tudi česen in druge čebulnice. Ste vedeli, da česen lahko uniči ali onesposobi kar 72 vrst škodljivih bakterij? Za imunski sistem so ključne tudi probiotične bakterije. Te učinkovito izboljšujejo prehransko ter mikrobno ravnovesje v prebavilih.

Zdrava in uravnotežena prehrana
Poskrbite za vsakodnevno zdravo in uravnoteženo prehrano.

Razvoj virusov uspešno preprečujete, če so na vašem jedilniku vključeni ananas, ingver, jagode, jabolka, maline, kava, kosmulje, koleraba, meta, žajbelj, kosmulje, gobe šitake, črni ribez in brusnice.

2. Rekreirajte se vsak dan, še posebej v naravi

Gibanje pri krepitvi imunskega sistema igra pomembno vlogo. Rekreacija bi morala biti na urniku vsak sleherni dan. Če ne drugega, pojdite na sprehod ali vsaj pol ure na dan tekajte po naravi. S tem boste dobro poskrbeli za svoje zdravje, izgubili odvečne kilograme in se otresli stresa.

Obisk narave je še toliko pomembnejši, ko so prisotni sončni žarki. Ti povzročajo nastanek vitamina D v telesu, ki učinkovito ščiti pred prehladom. Z redno aktivnostjo svoj imunski sistem lahko okrepite za kar 50 %.

3. Privoščite si učinkovit in dovolj dolg spanec

Za dober imunski sistem poskrbi tudi kakovosten, miren in dovolj dolg spanec. Strokovnjaki priporočajo, da je najbolje spati vsaj osem ur na noč. Še učinkovitejši spanec dosežete, če počivate v temnem in nekoliko hladnejšem prostoru.

4. Na veliko se ognite večjim stresnim situacijam

Čeprav nimate občutka, pa stres, negativne misli in občutki lahko izjemno slabo vplivajo na vaš imunski sistem. Če so stresni dogodki del vašega življenja, je večja verjetnost, da boste zboleli. Najpomembneje je, da se takšnim dogodkom na veliko izognete.

Ker pa to vsekakor pogosto ni mogoče, spremenite svoj pogled nanje. Bodite bolj optimistični in si dobro načrtujte dnevne oziroma tedenske obveznosti. Do sredine tedna poskusite opraviti vse težje naloge, tako boste na koncu tedna bolj mirni in zadovoljni.

5. Odmerite si dovolj časa za sprostitev

Prosti čas je pomemben del dneva. Jemljite ga tako, kot jemljete svoje delovne obveznosti. V tem času počnite stvari, ki vas najbolj sproščajo – branje knjig, sprehod po naravi, pitje kave, pogovor s prijatelji. Vmes ne počnite nič drugega. Vsak dan si odmerite vsaj 30 minut časa, ki ga boste namenili izključno svoji duši.

6. Odpovejte se kajenju in drugim škodljivim razvadam

Na imunski sistem zelo neugodno deluje tudi kajenje. Odpovejte se tej nezdravi razvadi. Morda bo to na začetku precej nemogoče. A ko vam uspe, še sami ne boste mogli verjeti, kako ste lahko prav vsak dan pokadili toliko cigaret.

Pripravite seznam vseh škodljivih razvad in se odločite, da se boste postopoma odpovedovali vsaj eni ali dvema na mesec – pitje alkohola, nezdravi prigrizki, dolgotrajno sedenje brez vadbe …

7. Veliko se smejte

Za učinkovit imunski sistem vam v resnici ni potrebno zapravljati cele gore denarja. Nekatere učinkovite zadeve so brezplačne, a so povsem odvisne od vaše volje. Na krepitev imunskega sistema vpliva tudi smeh. Smejte se čim večkrat dnevno. Smeh dela prave male čudeže!

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.