Kako izbrati pravo kolesarsko čelado?

991
Kolesarske čelade

Preden s kolesom pobegnete na bližnji hrib ali kam drugam, ne pozabite nadeti kolesarske čelade. A ta vas bo učinkovito zaščitila le v primeru, če si jo znate pravilno namestiti. K večji varnosti bistveno pripomore tudi njena velikost. V nadaljevanju prispevka boste izvedeli, ali med kolesarjenjem sploh nosite ustrezno veliko čelado.

Če pa čelade še nimate ali si želite nove, vam priporočamo, da čim prej obiščete eno od specializiranih prodajaln s kolesi. Pri izbiri vam bo pomagal izkušeni prodajalec, ki vam bo zagotovo svetoval, da čelado pred nakupom tudi dobro preizkusite.

Mednarodni standard z oznako CE

Vsaka kakovostna čelada je izdelana v skladu z mednarodnim standardom EN 1078 z oznako CE. Nalepka z oznako standarda je praviloma nameščena na levi strani čelade, navodila za uporabo pa na desni notranji strani.

Kolesarska čelada Specialized S-Works Evade II MIPS
Kolesarska čelada Specialized S-Works Evade II MIPS – Extreme Vital

Preden pričnete s pomerjanjem čelade, preverite še oznako proizvajalca, državo, leto in velikost izdelka. Na notranji strani naj bo čelada obvezno oblazinjena.

Čelada se mora glavi povsem prilegati

Čelada se vam mora prilegati tako, da je ne morete premakniti za več kot 2 centimetra v katerokoli smer. Trakovi naj bodo torej nastavljeni na način, da bodo preprečevali, da bi vam čelada padla z glave ali se prosto gibala.

Kolesarska čelada Rudy Project Rush
Kolesarska čelada Rudy Project Rush – Extreme Vital

Če boste med preizkušanjem čelade ugotovili, da vam zastira pogled, izberite drugo. Na glavi mora biti nameščena tako, da je njen rob približno 2 centimetra nad očmi. Dobra vidljivost med kolesarjenjem je namreč ključnega pomena. Da boste tudi vi vidnejši za druge v prometu, posezite po svetli ali pisani kolesarski čeladi.

Kako si čelado pravilno namestiti?

Čelado morate na glavo namestiti popolnoma pravilno. Pomembno je, da ne sme biti nameščena preveč naprej. V takšnem primeru bo namreč vaš zadnji del glave povsem nezaščiten. Po drugi strani pa pazite, da ne bo nameščena preveč nazaj, saj bo v tem primeru nezaščiteno čelo.

Čelado tudi pravilno pripnite, da se vam ob morebitnem padcu ne bo snela.

Prezračevalne odprtine in mrežice za zaščito

Med kolesarjenjem si boste zagotovili večje udobje, če bo čelada opremljena z večjimi prezračevalnimi odprtinami. Zelo dobrodošla je še mrežica, ki bo poskrbela za zaščito pred žuželkami.

Ženska kolesarska čelada Specialized S-Works Evade
Ženska kolesarska čelada Specialized S-Works Evade – Extreme Vital

Če se vam slučajno kdaj pripeti nesreča in vas bo čelada obvarovala pred vsem hudim, jo boste morali po padcu zavreči. Četudi na zunaj ne bo videti poškodovana, pa bo po vsej verjetnosti uničena notranja struktura, kar bo bistveno zmanjšalo njeno trdnost.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.