4 razlogi, zakaj je bordanje boljše kot smučanje

1163
Bordanje

Če se boste zapletli v razpravo o tem, ali je bordanje boljše kot smučanje, boste zagotovo deležni nasprotujočih si mnenj. S čim se je ljubše spustiti z gore – z bordom ali s smučmi? Zagotovo obe športni dejavnosti zahtevata svoje spretnosti in stopnjo adrenalina. Smučarji bodo vsekakor trdili, da je smučanje ljubše, saj je tudi starejše in bolj razvito. Nasprotno vam bodo povedali borderji in trdili, da je spust s pobočja atraktivnejši in zabavnejši.

Prepričani smo, da večino borderjev prve ure na snegu preživi na smučeh, saj v splošnem velja prepričanje, da je smučanje osnova za bordanje. A ko prestopite na bord, vrnitve nazaj skoraj ni. Bordanje te prevzame in komaj čakaš na nove pustolovščine. Dnevi na bordu so nepozabni. Ko enkrat okusiš svet borderjev, te njihov način življenja prevzame. A kaj je tisto, kar bordanje najbolj odlikuje?

1. Snowboard je lažje obvladovati

V splošnem velja dejstvo, da se otroci večinoma najprej učijo smučati in ne bordati. V praksi velja, da se je smučanja lažje naučiti, a težje obvladati, medtem ko se je bordanja naučiti težje, a ga kasneje lažje obvladati. Razlog tiči predvsem v tem, da pri smučanju nogi ločeno ohranjata ravnotežni položaj, kot je to pri hoji. Pri bordu imamo nogi vpeti na eno desko, telo pa obrnjeno pravokotno na strmino.

Snowboard za začetnike Salomon Pulse 2021
Snowboard za začetnike Salomon Pulse 2021 – Extreme Vital

Bordanje zahteva posebno tehniko in kontrolo ravnotežja. Čeprav so na smučeh prvi koraki lažji, pa se osnove bordanja zahtevajo manj manevrov, kar pomeni, da se vadeči uči hitreje. Seveda pa je vsako učenje športnih dejavnosti pogojeno z motoričnimi sposobnostmi. Pri bordanju imajo prednost zagotovo tisti z dobrim ravnotežjem in občutkom za drsenje. Ko enkrat obvladate osnovo obračanja in zarezovanja, je nadaljnja tehnika učenja bordanja enostavna.

2. Mladina je bordanju vse bolj naklonjena

Bordanje pomeni tudi način življenja – preprostejši, adrenalinski, svobodnejši. Če se odločite za ta šport, vas zagotovo prepričajo nenapisana pravila, ki v splošnem veljajo zanj. Deskarji na snegu pogosto svoj slog povežejo z rolkarji in drugimi deskarskimi športi. Njihove vožnje se pojavijo povsod, najraje izven urejenih smučišč, kjer ni skakalnice ali grbine, ki je ne bi preskočili in izvedli manevra.

Otroški snowboard Burton Process Smalls
Otroški snowboard Burton Process Smalls – Extreme Vital

Ker je bordanje mlad šport, se zanj večinoma odloča mladina. Vse bolj priljubljen pa je že med otroki, saj številne šole smučanja in zimske šole v naravi v svoj program že vključujejo učenje deskanja. Napredovanje začetnikov bordarjev je v učnih procesih zelo hitro. Glavni razlog je velika želja, da bi tudi ti mladi borderji nekoč tako dobro izgledali in zavijali po belih strminah kot njihovi vzorniki.

3. Bordanje zahteva manj opreme, ki je udobnejša

Eden od tehtnejših razlogov, da se odločite za bordanje, je ta, da za izvajanje te športne dejavnosti potrebujete manj opreme kot pri smučanju. Za bordanje potrebujete le ustrezne snowboard čevlje in desko z vezmi, kar pomeni lažje prenašanje in transport. Čevlji za bordanje so že v osnovi lažji in udobnejši. Seveda pa se vsaka noga čevlja navadi šele po nekaj vožnjah. Manj opreme pomeni tudi cenejši šport.

Snowboard čevlji Burton Moto
Vsestranski snowboard čevlji Burton Moto – Extreme Vital

Že na daleč prepoznaš borderje, saj jih odlikuje preprost, ohlapen in specifičen način oblačenja. Zanje je značilna barvitost in inovativnost, predvsem v izbiri borda in ostale dodatne opreme. Marsikdo želi imeti unikatno desko, zato zanjo odšteje tudi večje vsote, samo zato, da je nekaj posebnega.

4. Pri padcu borda ne boste izgubili

Možnost za padec je popolnoma enak pri smučanju kot pri bordanju. Razlika pa nastopi, ko se padec resnično zgodi. Verjetno ste že kdaj opazili smučarja med padcem, ko so se mu smuči odpele in letele po pobočju navzdol. Smučarska oprema je tako razpršena na vse strani in pri tem mogoče celo ogroža ostale smučarje.

Če padete z bordom, se vam vezi ne odpnejo in opremo ne boste iskali po zasneženem pobočju. Ker bordanje ne zahteva palic, vas ne sme skrbeti drugo kot to, da se boste hitro pobrali in nadaljevali zavoje. Verjetno boste kot začetnik veliko več na zadnjici ali hrbtu, bolj mokri in večkrat občutili sneg na obrazu. A to vas ne bo odvrnilo, saj si boste vse bolj želeli novih veščin in adrenalina polnih pustolovščin.

Najpomembnejše je, da se prepustite užitkom

Konec koncev ni pomembno, s čim se boste zabavali na snegu – z bordom ali s smučmi. Pomembno je, da uživate in izkoristite vse, kar vam zima in teren ponujata. Vsaka športna aktivnost na snegu je dobrodošla, le da ob tem uživate. Nikakor pa ne smete pozabiti na varnost, ki ima pri teh adrenalinskih športih ključno vlogo.

Če ste kot starš v dilemi, ali dati otroka v šolo smučanja ali bordanja, poslušajte otroka in upoštevajte njegove želje. Mogoče bo imel v začetnih urah nekaj težav, a vedite, da obstajajo številne prilagoditve v opremi in različni pristopi k učenju, ki pripomorejo k lažjemu usvajanju tehnike, ne glede ali govorimo o smučanju ali bordanju. Strokovnjaki priporočajo, da se otroka do sedmega leta starosti najprej uči smučanja. Dovolj razvite mišice in kontrola nad telesom bosta kasneje omogočala hitrejše in samostojnejše učenje bordanja.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.