Smučanje ali bordanje: za kaj se odločiti?

762
Smučanje ali bordanje

Verjetno ste se tudi sami že večkrat odločili, da boste poskusili nov zimski šport, vendar ste se znašli na razpotju. Morda ste oklevali med smučanjem in bordanjem. Za veliko ljudi je to kar težka odločitev, saj sta oba športa zanimiva ter adrenalinska in pri obeh najdemo veliko pozitivnih plati.

Obe vrsti športa sta si precej podobni, vendar hkrati tudi različni, odločitev o izbiri pa je vedno na vas samih. Spodaj je naštetih nekaj stvari, ki jih morate vedeti, še preden se dokončno odločite.

1. Učenje smučanja in bordanja

Pravijo, da se je smučanje lažje naučiti, vendar ga je težje izpopolniti, medtem ko se je bordanja težje naučiti, a ga je lažje izpopolniti. Zapisano verjetno kar drži, saj se boste smučanja naučili veliko hitreje in lažje, predvsem zaradi tega, ker dve smuči omogočata boljšo stabilizacijo kot pa ena sama. Pri bordanju pa boste verjetno več časa, vsaj na začetku, preživeli na tleh, saj boste težje lovili ravnotežje za obvladovanje deske.

Snowboard Salomon Sight
Snowboard Salomon Sight za začetnike – Extreme Vital

Vendar ko enkrat osvojite držanje ravnotežja na eni sami deski ter osnove zavijanja pri bordanju, boste deskanje na snegu lažje izpopolnili. Vedeti pa morate tudi to, da učenje smučanja poteka počasi in postopoma. Najprej se boste učili na zelo lahkih progah, včasih celo prelahkih. Takšne proge vam bodo pomagale najti pravo ravnotežje, naučile vas bodo tehnike in vas pripravile na zahtevnejše proge.

Pri bordanju boste prav tako začeli počasi, vendar bo prehod na težje proge precej hitrejši. To seveda še ne pomeni, da boste zaradi tega snowboard takoj obvladali, vendar bo vseeno prej viden napredek, če ne pri vožnji pa pri težavnosti proge.

Seveda so različni tudi pristopi pri vožnji z žičnico. Vedeti morate, da so večinoma žičnice prilagojene smučarjem, saj ti zaenkrat na smučiščih še prevladujejo. Zaradi tega boste potrebovali nekaj več časa, da se privadite na pristop vožnje z žičnico, če se odločite za bordanje.

2. Oprema za smučanju in bordanje

Mogoče se vam razlike niti ne zdijo tako zelo očitne, a če se jim nekoliko bolj posvetite, lahko hitro opazite, da so precejšnje.

  • Začne se že s smučarskimi čevlji, saj je v teh veliko težje hoditi naokoli kot v tistih za bordanje. Lažji je tudi vstop v gondolo, saj so čevlji za bordanje podobni navadnim zimskim čevljem in so zaradi tega udobnejši za hojo.
Smučarski čevlji Salomon S Pro 80 in snowboard čevlji K2 Raider
Smučarski čevlji Salomon S Pro 80 in snowboard čevlji K2 Raider – Extreme Vital
  • Poleg tega je nošenje borda veliko lažje in bolj priročno kot nošenje dveh smuči. Seveda pa sta dve smučki na smučarski progi hitrejši kot bord.
  • Razlike so tudi v oblačilih, za bordanje so denimo primernejše nekoliko širše hlače. Preverite, kaj morate upoštevati pri nakupu opreme za smučanje in na kaj morate paziti pri pregledu opreme za bordanje pred začetkom sezone.

3. Talent in individualne preference

Na začetku morate vedeti, da smo si vsi različni in vsakomur bolj odgovarja drug šport. V primeru, da vam je družba zelo pomembna, je verjetno bolje, da se odločite za smučanje, saj boste tako lažje držali stik s skupino. V primeru, da vsi vaši prijatelji bordajo, pa je verjetno bolje, da se tudi sami odločite za bordanje.

Če vas zanimajo lepi kraji in zanimive razgledne točke, je odločitev med smučanjem in bordanjem prav zagotovo manj pomembna. Ampak verjetno boste lahko s smučmi prišli dlje kot z bordom.

Smuči Fischer RC4 WC SC YB in vezi RC4 Z13 Freeflex
Smuči Fischer RC4 WC SC YB in vezi RC4 Z13 Freeflex – Extreme Vital

Za ljubitelje adrenalina sta seveda primerna oba športa, vendar se atraktivnejše akrobacije in triki lažje izvedejo na bordu. Tudi na smučeh lahko izpopolnite svoj slog izven urejenih prog in na poligonih, vendar je to bolj značilno za tiste na bordu. Če si želite nekaj več adrenalina in visokih skokov, se je vsekakor bolje odločiti za bordanje. Poleg tega so bordi tudi bolj namenjeni izvajanju trikov kot pa smuči. Če imate raje navadno smuko po lepo urejenih smučiščih, pa je zagotovo bolje, da se odločite za smučanje.

Za ljubitelje hitrosti je torej primernejše smučanje. S smučmi je namreč mnogo lažje doseči veliko hitrost. Kljub temu pa lahko s preveliko hitrostjo ogrožate življenja drugih (in seveda tudi svojega), zato to počnite na posebej določenih progah.

Konec koncev pa je pravzaprav vseeno, za katero vrsto športa se boste odločili. Ne glede na to, kaj izberete, izbiro še vedno lahko zamenjate z drugo. Potrebno je zlasti paziti na svojo varnost in varnost ostalih na smučišču. Odločitev pa je vedno v vaših rokah.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.