Vložki za čevlje: dobro je vedeti

345
Vložki za čevlje

So vaši čevlji preveliki ali škornji nekoliko preohlapni? Morda vas obutev drgne in se zato počutite neudobno? Težavo lahko odpravite z uporabo vložkov za čevlje. To je kos materiala, ki se za dodatno udobje, toploto in boljše prileganje namesti v obutev. Čeprav vložki fizično ne zmanjšajo čevlja, pa zapolnijo prazen prostor med stopali in notranjostjo obutve.

Vložki lahko služijo tudi kot odličen način za ohranjanje svežine čevljev. Lahko jih izvlečete iz njih in očistite. Obenem pa se lahko uporabljajo še skupaj z vložki za prste, če je obutev prevelika. Zagotavljajo namreč dodatno podporo.

Zakaj uporabljati vložke za čevlje?

Najpogostejši razlog za uporabo vložkov je, da se čevlji zdijo nekoliko manjši in se zato bolje prilegajo nogam. Standardne velikosti čevljev se med seboj lahko razlikujejo tudi glede na to, kje jih nakupujete. Pogosto je težko najti polovično velikost. Boljša možnost je, da izberete večje čevlje, nato pa jim dodate vložke, ki zapolnijo del obutve, da se bolj prilega nogam.

Vložki za čevlje lahko omogočijo tudi:

 • Dodatno toploto: dodajo dodatno plast, ki pomaga izolirati noge v hladnejšem vremenu.
 • Preprečevanje nastanka žuljev: tesneje prilegajoči se čevlji vas ne bodo drgnili in povzročali draženja in nelagodja.
 • Izboljšanje drže: v ta namen se uporabljajo ortopedski vložki, ki so lahko narejeni po meri. Omogočajo zdravljenje določenih težav, ki vplivajo na hojo, tek in podobno. Zagotavljajo torej podporo stopalnemu loku, ko je to potrebno.

Iz česa so vložki za čevlje izdelani?

Vložki za čevlje so lahko narejeni iz različnih materialov. Na voljo so:

 • Vložki iz pene: so najbolj razširjeni in cenovno najdostopnejši. Pena naravno absorbira udarce. Je toga in zanesljiva, vendar se lahko precej hitro obrabi.
 • Vložki iz spominske pene: se popolnoma prilagodijo obliki stopala, zato so zelo udobni za nošenje ter imajo daljšo življenjsko dobo.
Vložki za tekaške copate Sidas 3Feet Run Protect
Anatomski vložki za tekaške copate Sidas 3Feet Run Protect (iz EVA pene in gela) – Extreme Vital
 • Vložki iz gela: so dobra izbira za izboljšanje oprijema, preprečevanje drsenja in lajšanja bolečine – predvsem v stopalih.
 • Vložki z zračnim blazinjenjem: omogočajo največje udobje ter blaženje. Vsebujejo mehurčke zraka pod pritiskom v podplatu iz podporne pene, kar podaljša življenjsko dobo obutve.
 • Usnjeni vložki: najbolj vzdržljivo je kravje usnje, ki omogoča močno oporo za stopalni lok.

Kako izbrati ustrezne vložke za čevlje?

Če ne potrebujete posebnega ortopedskega vložka, je izbira primernega odvisna predvsem od težav, ki jih imate z obutvijo, in seveda od tega, kaj vam je najudobneje.

 • Če peta rada spodrsava in se drgne čevljev, težavo lahko odpravite s pomočjo vložkov iz gela. Če to ne zadostuje, vam lahko pomagajo polovični vložki. Ti so posebej zasnovani za podporo pete, vendar ne zagotavljajo podpore sprednjemu delu stopal.
 • Če imate v čevljih preveč prostora, so dobra izbira polni vložki. Ti omogočajo največjo podporo in udobje. V tem primeru velikost vložkov izberite glede na velikost čevljev.
 • Če vas stopala bolijo ali pečejo, so najboljša rešitev blazinice. Omogočajo dodatno udobje, saj zmanjšujejo pritisk. Blazinice so manjše v primerjavi s polnim vložkom, zato se lepo prilegajo tanjšim petam ali tesno prilegajočim se čevljem. Obenem skrbijo za razbremenitev stopal.
 • Če imate težavo s prevelikimi petami, vam bodo koristili vložki za prste, ki zagotavljajo oporo na sprednjem delu čevljev.

Kako poskrbeti za vzdrževanje vložkov?

Če boste ustrezno skrbeli za vložke, lahko podaljšate tako njihovo življenjsko dobo kot tudi življenjsko dobo obutve.

 • Vložke po uporabi vedno vzemite iz čevljev in jih posušite. Če imate v obutvi vložke vsak dan, se zlahka prepotijo in v njih se nabere vlaga. Zato jih občasno odstranite, da se popolnoma posušijo.
 • Perite jih ročno – v vodi z blagim detergentom. Sperite jih in pustite, da se posušijo, preden jih namestite nazaj v čevlje.

Vložki za čevlje vam torej lahko pomagajo rešiti marsikatero težavo, ki je lahko povezana tudi z udobjem in držo. So vedno dobrodošel pripomoček – tudi tedaj, ko ste pomotoma kupili prevelike čevlje. Ko boste vanje namestili primerne vložke, se vam bo obutev prilegala mnogo bolje.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.