Otroci in tek – koliko, da ne bo preveč?

841
Otroci in tek

Otroci se zlepa ne utrudijo, zato je kakršna koli športna dejavnost za njih zagotovo dobrodošla. Katera je najprimernejša aktivnost zanje, pa je vprašanje, ki se poraja mnogim staršem.

Ko je govora o teku, je splošno znano, da gre za zdravju zelo prijazno športno aktivnost, vendar je potrebno biti ob tem previden, saj tek za otroka hitro lahko postane dolgočasen, prenaporen in morda na koncu celo nekoristen ali škodljiv.

7 nasvetov za spodbujanje otroka k teku

Bolj kot vprašanje, koliko naj otrok dnevno preteče, je v obdobju otroštva poudarek na tem, da tek postane za otroka zabaven in da v njem tudi uživa. Če boste skupaj z njim s tekom pretiravali, se lahko kaj hitro zgodi, da ga bo začetno navdušenje minilo in ga boste odvrnili od te sicer zelo koristne športne aktivnosti.

Če želite, da bo vaš otrok v teku užival, hkrati pa bil deležen vseh koristi teka, upoštevajte nekaj osnovnih pravil.

1. Tek naj bo za otroka zabaven

Namesto da se ukvarjate s količino pretečenih kilometrov, otroke raje zaposlite z različnimi tekalnimi igrami in majhno količino osnovne vzdržljivostne vadbe. Tekalne igre so za otroke izjemno zabavne in motivacijske, saj se z njihovo pomočjo sploh ne bodo počutili, da trenirajo.

2. V vadbo vključite trening hitrosti

Najtežja komponenta, ki jo tekači lahko izboljšajo, je hitrost. Če otrokom dovolj zgodaj uvedete trening hitrosti, bodo učinki treninga veliko večji, kot pa če želite to doseči kasneje v obdobju odraslosti. Zelo enostavno lahko trening hitrosti uporabljate v obliki skupinskih iger, kot so razne štafete.

3. Povežite se s tekaškim klubom

Dobro organizirani tekaški klubi imajo v svojih vrstah enega ali več strokovno usposobljenih tekaških trenerjev. Ti imajo izkušnje s treniranjem otrok, hkrati pa poskrbijo, da so začetno navdušenje in redni treningi med seboj uravnoteženi.

Tekaški klub za otroke
Če je vaš otrok nad tekom navdušen, razmislite o vpisu v tekaški klub.

Znano je, da smo vsi radi člani določene socialne skupine, zato je tudi vključevanje otrok v takšno okolje pozitivno za njihovo poistovetenje s tekom. Klubski trener pa bo ob tem poskrbel, da noben od otrok s treningi ne bo pretiraval.

4. Izbirajte mešane tekaške discipline

Izogibajte se temu, da bi se osredotočali zgolj na eno tekaško disciplino, kot je recimo vzdržljivostni tek. Če želite doseči vsestranski razvoj, naj se otrok vključi v različne tekaške discipline; od sprinta, teka čez ovire do teka na brezpotjih ali pa morda, da se občasno udeleži tudi kakšnega zabavnega teka. Na ta način boste poskrbeli za njegov vsestranski razvoj, hkrati pa je tako manjša verjetnost, da bi spregledali talentiranega vzdržljivostnega tekača le zaradi tega, ker mu šprint ni pisan na kožo.

5. Poskrbite za pravilen trening

Kadar se otroci lotijo tekaške aktivnosti, je izjemno pomembno, da upoštevajo pravilne postopke treninga. To pomeni, da se pred vsako vadbo temeljito ogrejejo. Med vadbo je potrebno poskrbeti za odmor, po vadbi pa je treba obremenjene mišice raztegniti. S tem bo vaš otrok pridobil zdrave tekaške navade, ki mu bodo koristile tudi v obdobju odraslosti, s čimer se bo izognil morebitnim poškodbam.

6. Ne zanemarjajte pravilne tehnike teka

Ne glede na to, za katero športno aktivnost gre, je pravilna tehnika izjemno pomembna. Otroci se veliko lažje naučijo pravilne tehnike, kot pa če želite tekaške napake odpraviti kasneje v obdobju odraslosti. Če v tekaške treninge vključite nekaj vaj tehnike teka, bodo otroci hitro izboljšali svojo formo. Prednost v tem pa je, da njihov tek ne bo le učinkovitejši, ampak bodo s tem zmanjšali tudi tveganje za morebitne poškodbe.

7. Ne pozabite na druge aktivnosti

V pozitivnem smislu lahko tek hitro postane razlog za zasvojenost. Poleg tega, da otroke spodbujate k teku, pa ne pozabite na njihov vsestranski razvoj. Vključite ga tudi v druge aktivnosti, ki prav tako vključujejo tek, na primer moštveni športi ali orientacija v naravi.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.