Kako tek vpliva na moje telo?

2025
Vpliv teka na telo

Vsi dobro vemo, da je tek odličen način, s katerim se lahko spravimo v dobro formo. A to še ni vse! Tek koristi prav vsakemu delu našega telesa, obenem pa poskrbi tudi za boljše razpoloženje. Z njim bomo zagotovo poskrbeli za močan imunski sistem in dobro splošno zdravje.

V nadaljevanju članka si preberite, s katerimi pozitivnimi učinki na telo se lahko pohvali tek. Morda vas bodo prepričali, da boste še sami pričeli s to nadvse priljubljeno telesno aktivnostjo.

Vpliv teka na srce in sklepe

Tek je odlična kardio vadba. Čeprav boste počasi tekli le 10 minut, boste pozitivno vplivali na svoje zdravje. Kako tudi ne, saj boste močno zmanjšali tveganje za nastanek različnih srčno-žilnih bolezni. Ste vedeli, da imajo tekači kar 50 odstotkov manjšo možnost, da bodo podlegli kakšni bolezni srca? Pri teku sodeluje celo telo, zaradi česar se izboljša krvni pretok, znižuje krvni tlak, preprečuje se nastajanje krvnih strdkov. Med tekom se krepi tudi imunski sistem.

S tekom vplivate na svoje sklepe, saj jih krepite. Z raziskavami so ugotovili, da tek ne povzroča osteoartritisa. Še več: tekači so ljudje, ki zaradi osteoartritisa trpijo manj kot tisti, ki imajo raje hojo. Ko med tekom udarite ob tla, se zatresejo sklepi, mišice in kosti. Tako te dele spodbudite, da se držijo trdno skupaj.

Tek odpravlja stres

Zagotovo drži dejstvo, da se je vsakdanjemu stresu težko izogniti. S tekom pa lahko učinkovito zmanjšate njegov škodljivi vpliv. Takrat ste sami s seboj, zato se lahko umirite, prisluhnete svojim mislim, morda celo najdete ustrezno rešitev za problem, ki vas muči. Pri teku se sproščajo endorfini, ki vplivajo na dobro počutje.

Tek odpravlja stres
Če ste pogosto v stresu, vam bo tek zagotovo pomagal.

Tek je naravnost idealen, če želite izgubiti kakšen odvečen kilogram. Med to telesno dejavnostjo se namreč uspešno kurijo kalorije, poleg tega se izoblikujejo lepe mišice, ohlapna koža pa se učvrsti.

Lepe noge in močno jedro telesa

S tekom krepite mišice na nogah, in sicer tako zunanji in notranji del stegen kot meča in zadnjico. Oblikovali si boste zavidljive in lepo oblikovane mišice in vaše noge bodo občudovali prav vsi.

S tekom ne krepite le kondicije in vzdržljivosti, ampak oblikujete tudi mišice trebuha. Poleg tega tek seže do notranjih mišic, ki predstavljajo jedro telesa. Te mišice pripomorejo k temu, da vaša hrbtenica ostane zdrava in močna.

Boljše delovanje možganov

Omenili smo že, da tek pospešuje cirkulacijo krvi. Pri tem na svoj račun pridejo tudi možgani, saj prejmejo več kisika. To pomembno vpliva na sposobnost zbranosti, spomina in učenja. Poleg tega tek odganja depresijo. Tu seveda svojo vlogo odigrajo prav endorfini, hormoni sreče.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.