Tehnika teka: 5 nasvetov za začetnike

1828
Tehnika teka

Čeprav je tek morda na prvi pogled ena od najlažjih športnih aktivnosti, pa poškodbe številnih tekačev, predvsem začetnikov, kažejo drugače. Mnogi tekači se namreč ne zavedajo prav dobro, kako pomembna je pri teku postavitev stopala, kako se pravilno držijo roke, kako visoka mora biti frekvenca teka in podobno.

Vsekakor še zdaleč ni vseeno, kako se boste podali na svojo tekaško pot. Sploh pa, če veljate za začetnika. V nadaljevanju vam bomo zaupali 5 najpomembnejših tekaških tehnik. Če se želite najrazličnejšim poškodbam izogniti že na daleč, se držite svetovanih tehnik. Prav tako ne bo odveč, da se vpišete v šolo teka, kjer boste pravilno tehniko spoznali še v praksi.

1. Tekaški korak

Tekaški korak je sestavljen iz dveh faz; to sta oporna in letna faza. Pri fazi opore se mora vaša noga dotakniti podlage; faza pa se konča, ko noga zapusti podlago. Nato na vrsto pride faza leta. Ta se konča, ko se noga spet dotakne podlage.

Ponavljajoči cikel delovanja vaših nog med tekom je močno povezan z učinkovitostjo teka ter tudi pravilno držo in delom rok ter zgornjim delom telesa.

2. Pravilna postavitev stopala ob stiku s podlago

Naučite se postaviti stopalo ob prvem stiku s podlago na sredinski ali sprednji del stopala, nikakor pa ne na peto, kar velja za povsem neracionalno. Hkrati je takšno stopanje tudi precej neekonomično in celo škodljivo za sklepe in nenazadnje za vašo tekaško formo.

3. Pokončna drža telesa

Drža telesa med tekom naj bo povsem pokončna. Zgornji del telesa med tekom ne sme biti preveč naprej, saj tako ne boste mogli imeti dovolj dobrega stika s podlago.

Tudi glava in pogled naj bosta vsaj 10 metrov pred vami. Med tekom torej ne glejte v tla, saj vam bo pogled naprej avtomatsko omogočil veliko boljšo držo telesa.

4. Delo rok med tekom

Sile pri teku potekajo skozi celotno telo in se izmenjujejo skozi stabilizatorje trupa. Zatorej je delo rok pri teku izjemno pomembno. Roke imejte pokrčene pod pravim kotom in naj se pri tem gibajo predvsem v ramenskem obroču.

5. Imejte visoko frekvenco koraka

Če boste med tekom skrajšali korak in povečali frekvenco, bodo sile, ki delujejo na vaše telo, manjše. Najboljša tekaška frekvenca je nekje med 160 in 180 korakov na minuto.

Dokazano je, da predvsem tekači začetniki niso ekonomični. Menda šele po dobrih dveh letih rednega teka optimalne tekaške tehnike pride do tega, da lahko tekač postane ekonomičen. Pri tistih, ki se ne držijo pravilne tehnike, pa prav nikoli.

Tek vendarle ni tako enostaven, kot ste si morda mislili na začetku.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.