Katere vrste koles morate poznati?

708
Vrste koles

Če se odločate za nakup novega kolesa, a niste popolnoma prepričani, katero kolo je pravo za vas, je dobro, da se pred tem pozanimate vsaj o njegovih osnovah, ponudbi koles in razlikah med njimi. Za lažjo izbiro smo vam v nadaljevanju pripravili kratke opise vrst koles.

Za začetek je dobro, da premislite, na kakšnih površinah želite kolesariti, saj se cestna kolesa bistveno razlikujejo od gorskih koles. Prav tako je pomemben namen uporabe kolesa: si želite z njim premagovati dolge potovalne razdalje, strme spuste z vzponi izven urejenih poti, zaviti v gozd, blato ali gore, ali si po službi le zbistriti misli na krajši razdalji po asfaltu.

Gorska kolesa

Gorska kolesa se kot vsa druga delijo na moški in ženski model, v ponudi pa so tudi otroška. Takšna kolesa so namenjena bolj grobim površinam, kot so gozdne ceste in makadamske poti, saj so bolj vzdržljiva in odpornejša na udarce.

Gorsko prednjevzmeteno kolo Scott Aspect 950
Gorsko prednjevzmeteno kolo Scott Aspect 950 – Extreme Vital

Delijo se na gorska prednjevzmetena in polnovzmetena gorska kolesa ter naprej na All-mountain kolesa, XC/Trail, Enduro, BMX & Dirt kolesa. Bistvena razlika med naštetimi vrstami gorskih koles je v geometriji okvirja in hodu, ki ga nudijo amortizerji. V prvi vrsti je namreč geometrija kolesa tista, ki določa njegovo namembnost.

Prednjevzmetena in polnovzmetena gorska kolesa

Če ste začetnik gorskega kolesarstva, bodite pozorni, da posežete po osnovnih modelih gorskih koles, ki nudijo zelo udobno vožnjo zaradi posebne geometrije okvirja: imajo krajšo zgornjo cev ter višji okvir glave kolesa, so lahka aluminijasta in omogočajo mehkejšo vožnjo ter dober oprijem ob spustih. Za gorska kolesa so zelo priporočljive tudi hidravlične disk zavore, ki vas ob še tako dolgem in strmem spustu ne bodo pustile na cedilu.

Žensko polnovzmeteno gorsko kolo Giant Liv Intrigue
Žensko polnovzmeteno gorsko kolo Giant Liv Intrigue – Extreme Vital

Polnovzmetena gorska kolesa nudijo vzmetenje spredaj in zadaj ter so tako primernejša za še bolj zahtevne terene. Ženske posezite po modelih, ki so ukrojeni posebej za vas in vaš način vožnje. Ročaji so namreč tanjši kot pri moških kolesih, krmila ožja in sedeži prilagojeni ženski anatomiji.

XC/Trail kolesa

Cross country kolo ali XC ima sprednje in zadnje amortizerje ter nudi le med 100 in 130 mm hoda, kar je dovolj za zahtevne terene gozdnih poti, vlak ter makadamskih poti.

XC/Trail kolo Norco Fluid FS 3 650B
XC/Trail kolo Norco Fluid FS 3 650B – Extreme Vital

Z manj hoda so XC gorska kolesa tudi hitrejša, okretnejša in bolj odzivna ter lažja, kar ima svoje prednosti, saj kolesarju pobirajo manj energije pri poganjanju in mu omogočajo lažji vzpon. Zaradi naštetega pa so med vožnjo na zahtevnejših terenih bolj nemirna in težje obvladljiva.

All-mountain kolesa

All-mountain kolo je univerzalno gorsko kolo, s katerim lahko kolesarite prav povsod. Uporablja se za kolesarjenje v okolici, na makadamskih poteh, ki se spajajo z asfaltnimi, zaustavile vas ne bodo niti gozdne poti.

All mountain kolo Scott Genius 950
All mountain kolo Scott Genius 950 – Extreme Vital

Tovrstna kolesa imajo več vzmetenja kot običajna, bolj položnejše sprednje vilice in sedežno oporo, kar občutno pripomore k lažjemu in bolj nadzorovanemu premagovanju strmin na spustih, skalah ter na s kamenjem posejanih gorskih poteh. Skale, korenine in strmi, tehnični vzponi ne bodo več ovira, saj je takšno gorsko kolo primerno za vse za tiste, ki vam je najtežji del poti najljubši del vožnje.

Enduro kolesa

Enduro kolesa imajo položen kot vilic, kar omogoča premagovanje strmin na spustih, kot sedeža pa je še vedno dovolj pokončen, da omogoča pretežno udoben vzpon.

Enduro kolo Specialized Status 160
Enduro kolo Specialized Status 160 – Extreme Vital

Večina enduro koles omogoča zaklep zadnjega vzmetenja, kar pripomore k lažjemu vzponu vse do vrha, na spustih pa se to lahko odklene. Tako vam na spustih noben skok, skala ali korenina ne bodo predstavljali prevelike ovire.

BMX & Dirt kolesa

BMX kolo, dirt kolo in street kolesa so namenjena predvsem izvajanju trikov na ulici, v skate parku ali na za tovrstna kolesa posebej izdelanih skakalnicah iz zemlje (t. i. dirt jumpih). Gre torej za kolesa, namenjena izključno za izvajanje skokov in trikov v za to primernem okolju.

Dirt kolo Norco Rampage 2
Dirt kolo Norco Rampage 2 – Extreme Vital

So brez prestav, kar preprečuje, da bi se veriga izmaknila s svojega mesta in ovirala vožnjo. So brez vzmetenja, manjša in lažja ter zato najprimernejša za nadzorovano izvajanje skokov in trikov v zraku.

Cestna kolesa

Že ime pove, da je cestno kolo namenjeno nabiranju kilometrov na asfaltnih površinah. Tako kot vsa ostala kolesa se tudi cestna kolesa med seboj razlikujejo po geometriji okvirja, še bolj pa je pri njih pomemben material, iz katerega so cestna kolesa izdelana, saj ta vpliva na njegovo težo in posledično na lažje oz. težje premagovanje vzponov.

Cestno kolo Cannondale CAAD13 Disc 105
Cestno kolo Cannondale CAAD13 Disc 105 – Extreme Vital

Cestna ženska kolesa so prilagojena ženskim kolesarkam, so manjša in primerna tako za začetnice kot za bolj izkušene kolesarke.

Katera vrsta kolesa bo prava?

Že veste, katero kolo boste izbrali? Prepričani smo, da bo izbira zdaj mnogo lažja, sicer pa se z dodatnimi vprašanji obrnite na prodajalca v kolesarski trgovini. Ta vam bo znal najbolje svetovati, katera vrsta kolesa bo za vas najprimernejša. Morda celo mestno kolo, namenjeno umirjeni vožnji po mestnih jedrih, s košarico spredaj in prtljažnikom zadaj.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.