4 nasveti za izbiro BMX kolesa

370
BMX kolo

Od obratov in trikov do divjanja – kolesa BMX so priljubljena med vsemi generacijami. Navdušujoča je prav njihova vsestranskost in možnost divje vožnje, ki jo ponuja. Prvi BMX kolesarji so se zgledovali po motokrosistih in nove trike osvajali kar na domačih dvoriščih. Danes je to kolesarjenje že zelo razvito, kar hkrati pomeni, da se je razvila tudi ponudba.

Izbira novega kolesa je lahko zastrašujoča naloga v poplavi raznolikih modelov, ki so posebej specializirana za to ali ono vrsto vožnje. Katero BMX kolo bo zadostilo vašim potrebam in vam omogočilo optimalen nastop? Na kaj biti pozoren in o čem poizvedovati?

1. Upoštevajte svoj proračun

Trg BMX koles se razteza preko različnih cenovnih rangov. Zaradi oblikovne dovršenosti je včasih na prvi pogled težko ločiti med različnimi kategorijami. Višja cena načeloma prinaša boljšo kvaliteto, a to ne pomeni, da je najdražje BMX kolo velo najboljša izbira.

BMX kolo GT Slammer 20"
BMX kolo GT Slammer 20″ – Extreme Vital

Kolo naj bo dovolj dobro, da boste svojo raven znanja lahko razvijali, hkrati pa za nakup ne porabite vseh prihrankov, ki bi jih sicer namenili vzdrževanju. Z določitvijo ciljev pri vožnji in želenih lastnostih kolesa boste lažje ocenili proračun, ki ga lahko in želite nameniti za nakup.

2. Ne precenjujte svojih sposobnosti

Začetniku bo profesionalni model prej v breme kot pomoč. Pri usvajanju osnovnih veščin BMX vožnje ultralahek model ne bo igral pomembne vloge, višja bo predvsem cena vzdrževanja in nadomestnih delov. Vsi smo nekoč na začetku in je to je normalno. Seveda pa, če imate že več let izkušenj, ne skoparite po nepotrebnem in ne izbirajte modelov, ki bodo vaš razvoj zaustavljali. Le kakovostno kolo vam bo omogočalo razvoj znanja.

3. Odkrijte svoj stil

Medtem ko nekateri modeli BMX koles nastopajo kot bolj univerzalni, so drugi posebej specializirani za enega od različnih stilov vožnje. Kateri tip kolesarja ste oziroma kateri si želite postati, je pomemben kriterij za začetek iskanja novega BMX kolesa.

  • Street: Gre za urbano vožnjo, za voznike, ki vidijo mestno infrastrukturo kot poligon za razburljivo vožnjo. Vaša domišljija in znanje vam omogočata novo doživetje v poznanem mestnem jedru.
BMX kolo VerdeBikes Cadet 20,25"
BMX kolo VerdeBikes Cadet 20,25″ – Extreme Vital
  • Park: Vaš dom je skatepark, ki si ga delite z rolkarji. Površine so ustvarjene z mislijo na omogočanje različnih izzivov: rampe, skakalnice, klančine ipd. Tu boste svoje trike trenirali brez ogrožanja drugih, prostor sam pa vam omogoča optimalne pogoje za njihovo izvajanje. Kot pri ostalih freestyle disciplinah je ključno močno ogrodje kolesa iz jekla in možnost dobre absorpcije udarcev.
  • Flat: Kot pove že ime, se kolesarji flat-sloga ne poslužujejo razgibanega terena, pač pa trike izvajajo na širokih, ravnih površinah, kot so dvorišča ali igrišča. Tu pride v ospredje gola moč telesa in njegova povezava s kolesom.
  • Dirt: Ta stil je zaznamovan z visokimi in še višjimi skoki. Kolesarji, ali raje kar skakalci, v zraku izvajajo raznorazne trike, preden (trdo) pristanejo na tleh. Za varnost je poleg zaščitne opreme ključno vzmetenje, pomembne so tudi širše pnevmatike.
BMX kolo Flybikes Neutron 20,75" LHD
BMX kolo Flybikes Neutron 20,75″ LHD – Extreme Vital
  • Race: Ta disciplina izvira direktno iz motokrosa, prilagojenega za kolesa. Za razliko od freestyle modelov imajo ta kolesa lažjo strukturo, saj niso narejena za prenašanje hudih udarcev in pristankov. Priljubljeni so okvirji iz lahkega, a močnega aluminija ali vse pogostejših ogljikovih vlaken.

4. Tudi BMX kolo je lahko premajhno

Čeprav BMX kolo v primerjavi z drugimi vrstami izgleda majhno, to ne pomeni, da velikost ni pomembna. Premajhen okvir bo vašo vožnjo delal manj udobno in vam onemogočal izvajanje trikov. Noge morajo imeti dovolj prostora, da ne udarjajo v krmilo. Vodilo je dolžina zgornje cevi. Daljše noge zahtevajo daljšo zgornjo cev.

Velikost diametra koles pa je odvisna od vašega stila. Standardno gre za 20-palčna kolesa, manjša kolesa pa so lahko uporabna pri prostem slogu in izvajanju trikov. Zagotovo pa ta niso priporočljiva, če se z BMX kolesom želite voziti po mestu.

Če potrebujete novo BMX kolo, vas svetujemo, da preverite ponudbo kolesarske trgovine Extreme Vital. Tam boste našli vrhunska BMX kolesa priznanih blagovnih znamk, kot so VerdeBikes, Flybikes, GT in Norca. Zagotovo boste našli model, ki vam bo odgovarjal tako po videzu kot stilu vožnje.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.