Zakaj je vitamin C tako pomemben?

165
Vitamin C

Zimski meseci kar kličejo po vitaminu C, ki ga včasih ljudje obravnavajo kot nekakšno zdravilo za vse. Nenazadnje so krožile tudi raznorazne teorije o povezavi vitamina C in korona virusa. In tako o vitaminu C poleg mnogih dokazanih koristi kroži tudi mnogo pregovornih koristi in zgodb.

Zdi se, da vitamin C poznamo vsi. Povezujemo ga z rumeno barvo in limono, a izkaže se, da to ni celotna slika. Za razumevanja kje, kako in kdaj vam lahko pomaga vitamin C, ki je gotovo izjemno pomemben za splošno zdravje človeka, je potrebno razumeti način njegovega delovanja. Dobro je tudi vedeti, katera živila uživati.

Zakaj človek potrebuje vitamin C?

Pomembna lastnost vitamina C je, da je topen v vodi, kar pomeni, da ga telo ne more shranjevati na dolgi rok. To pomeni, da je pomembno redno uživanje ustreznih hranil. Zadostne količine v telesu so pomembne, saj vitamin C vpliva na marsikatere funkcije. Sodeluje v procesu nastajanja kolagena, ki je ključna beljakovina telesa in skrbi za zdravje sklepov, zob, kosti, pa tudi kože ter zdravega lasišča in nohtov. Je del vezivnega in mišičnega tkiva.

Celica in oksidativni stres

Vitamin C pa je tudi antioksidant, kar pomeni, da pomaga odstranjevati nekatere snovi, ki so za telo škodljive in njihovo nalaganje povzroča zdravstvene težave. Gre namreč za oksidativne snovi, ki nastanejo kot posledica naravnih procesov ali pa po izpostavljanju onesnaženosti. Oksidativni stres negativno vpliva na celice in jih lahko poškoduje. Vitamin C pa tovrstna vnetja omejuje in s tem preprečuje njihov razvoj v resnejše oblike, včasih celo določeno obliko rakavega obolenja.

Znana je bolezen mornarjev – skorbut, ki je povzročala, da so mornarjem na dolgih plovbah zaradi pomanjkanja sveže hrane z vitaminom C otekali sklepi, izpadali zobje in krvavele dlesni, večala se je izmučenost in pojavljala slabokrvnost. Vitamin C pomaga tudi pri absorpciji železa, spodbuja celjenje ran in, kar je splošno znano, pripomore k trdnejšemu imunskemu sistemu.

Prednosti vitamina C

Poleg tega, da se ljudem, ki uživajo dovolj vitamina C, hitreje celijo rane zaradi boljše proizvodnje kolagena, ima vitamin pozitivne učinke tudi na srce in žilni sistem. Mednje lahko štejemo širitev skrčenih krvnih žil, preprečevanje visokega krvnega tlaka, morda celo vpliva na zmanjšanje tveganj za bolezni srca. Tudi pri sladkorni bolezni je vitamin pokazal že nekaj pozitivnih rezultatov. Ob rednem jemanju prehranskega dodatka tega vitamina so zdravniki pri pacientih namreč opazili zmanjšanje ravni sladkorja v krvi. Poleg nivoja glukoze se je znižal tudi krvni pritisk.

S starostjo povezane so nekatere očesne bolezni, kot sta siva mrena in degeneracija rumene pege. Vitamin C naj bi zmanjševal tveganje in upočasnjeval razvoj teh stanj prav zaradi svojih antioksidativnih lastnosti. Ta protivnetni učinek pa pozitivno vpliva še na druge težave. Sodobna nadloga onesnaženosti zraka slabo vpliva na splošno zdravje, nekatere raziskave pa so prepoznale, da vitamin C v kombinaciji z drugimi snovmi lajša z onesnaženjem povezane simptome, kot je astma ali druge pljučne bolezni.

Prav tako lahko vitamin C koristi pri alergijskih reakcijah, ki sprožajo vnetne odzive, vitamin pa deluje blagodejno. Dokazano pa je bilo celo, da imajo ljudje z alergijami navadno nižje ravni tega vitamina. In nenazadnje je vitamin C tudi priljubljena sestavina v kozmetiki, saj omogoča preprečevanje posledic onesnaženega urbanega okolja na kožo.

Zadostna količina vitamina C

Da zagotovite zadostne količine vitamina C, ki je osnova za preprečevanje bolezni in vnetij, je potrebno dnevno uživati svežo zelenjavo in sadje. Čeprav imate morda raje kuhano zelenjavo, je dobro vedeti, da lahko toplotna obdelava, posebej pri visokih temperaturah, pomembno zniža vsebnosti vitamina, zato si kdaj pa kdaj privoščite tudi surovo in prvinsko obliko.

Viri vitamina C
Z uživanjem sadja in zelenjave boste poskrbeli za zadosten vnos vitamina C.

Med živila z visokimi vsebnostmi vitamina C padajo spadajo tudi rdeča paprika, jagode, grenivke in ostali agrumi, kivi, ananas, paradižnik, krompir in raznolika zelena listnata zelenjava.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.