Kako pregledati in vzdrževati svoje kolo?

333
Pregled in vzdrževanje kolesa

Pregled in vzdrževanje kolesa sta tako kot pri vsakem jeklenem konjičku obveza. Z rednimi pregledi in dobrim vzdrževanjem namreč poskrbimo za dolgo življenjsko dobo kolesa ter za lastno varnost med vožnjo.

Način vzdrževanja kolesa se lahko nekoliko razlikuje glede na pogostost vožnje in njegovo začetno stanje. Kolesa, ki se pogosto vozijo po terenu ali v dežju, bodo potrebovala več pozornosti kot kolesa, ki se enkrat na mesec podajo čez mestno tržnico. Z uporabo naslednjih smernic boste svoje kolo ohranili v dobrem stanju, podajamo pa tudi priporočila, da boste točno vedeli, kdaj je čas, da ga odpeljete k mehaniku.

Varnostni pregled kolesa pred vsako vožnjo

Preverite tlak v pnevmatikah. Če je tlak nizek (če je pnevmatika po občutku gnetljiva), jo napolnite do ustreznega tlaka, ki je naveden na strani pnevmatike. Preverite košaro, stojala in dodatno opremo – prepričajte se, da so pritrdilni elementi in vijaki v dobrem stanju. Na obeh pnevmatikah preglejte plašč pnevmatike in preverite, ali so na njej vtisnjeni ostanki, da bi se izognili poškodbam.

Če imate hitro snemljive dele (na primer kolesa ali sedežne opore), preverite, ali so zategnjeni in ali so kolesa pritrjena. Zavrtite kolesa in preverite, ali nihajo. Če kolo niha, to pomeni, da je treba kolo popraviti. Stisnite zavore, da se prepričate, da zavirajo in da se zavorne ploščice dotikajo platišč in ne pnevmatik. Če imate gorsko kolo, pritisnite na vzmetenje in ga sprostite, da se prepričate, ali se pravilno odziva. Prepričajte se tudi, da imate pripravljeno orodje (rezervno zračnico in/ali komplet za popravilo, vzvode za pnevmatike, črpalko), če se vam med vožnjo pnevmatika izprazni.

1. Mesečni pregled kolesa (ali na vsakih 700 km)

S krpo najprej obrišite okvir kolesa. Oglejte si okvir in dele kolesa, če se na njih pojavljajo znaki obrabe, kot so razpoke ali vdolbine. Verigo in zobnike kasete obrišite s krpo in okolju prijaznim razmaščevalcem. Ponovno namažite verigo. Preverite, ali so kolesa zrahljana. Če so špice zrahljane, bo morda treba kolesa ponovno natakniti. S ključem preverite tesnost gibljivih in povezovalnih delov: gonilk, pedal, vijakov verižnika, vijaka sedeža, vijaka sedežne opore, vijakov stebla, vijakov krmila in vseh vijakov za pritrditev dodatne opreme.

Mazanje kolesarske verige
Za mazanje kolesarske verige uporabljajte le namenska maziva ali olja.

Namažite tudi vrtilne točke zavor, prestavnih ročic in pedal. Z oljem namažite zavorne in prestavne kable. Preverite, ali so kabli raztrgani in zarjaveli. Po potrebi jih zamenjajte. Preverite, ali niso zrahljani vijaki na pedalih in kleščah. Če imate gorsko kolo, vzdržujte in namažite še vzmetenje.

2. Pregled kolesa vsakih 6 mesecev (ali na vsakih 3000 km)

Očistite okvir, da zaščitite barvo oziroma lak. Ko je očiščen, preglejte okvir kolesa in vilice, ali so na njih razpoke ali vdolbine. Preverite, ali so pnevmatike obrabljene, na primer zaradi suhe gnilobe ali preveč obrabljenega plašča kolesa. Če so razpoke ali obraba precejšnje, jih zamenjajte (preverite: Kako zamenjati pnevmatiko na gorskem kolesu?).

Preverite rezervno cev in komplet za krpanje: prepričajte se, da rezervna cev še vedno drži zrak, komplet za krpanje pa vsebuje oboje, lepilo in tesnila. Preverite stanje gonilk in pedalov, spodnjega nosilca in glave ter jih po potrebi prilagodite in/ali obnovite. Preverite, ali so kabli in ohišja raztrgani, pretrgani, zarjaveli ali na napačnem mestu. Po potrebi jih zamenjajte in uredite.

Preverite, ali so zavorne ploščice obrabljene in jih po potrebi zamenjajte. Zamenjajte tudi obrabljen trak za krmilo ali ročaje. Preverite obrabo verige, menjalnika in verižnika ter po potrebi zamenjajte obrabljene dele. Pogonski sklop (verigo, verižnike, menjalnik, sprednje in zadnje prestavne ročice) očistite z biološko razgradljivim topilom in krpami. Če imate gorsko kolo, vzdržujte in namažite komponente vzmetenja.

3. Letni pregled kolesa (ali na vsakih 8000 km)

Preverite vse sisteme ležajev: menjalnik, spodnji nosilec, glavo in pedala. Glede na njihovo stanje jih po potrebi nastavite in/ali obnovite. Preverite vse zavorne in prestavne kable ter ohišje kabla, ali so raztrgani, zlomljeni, rjasti ali korodirani. Po potrebi jih zamenjajte. Zamenjajte zavorne ploščice, po potrebi pa tudi gumijaste zavorne ščitnike in trak za krmilo.

Kolesa skrbno očistite in preverite znake obrabe, kot so obrabljene stranice ali razpoke na mestih, kjer se dotikajo platišča ali menjalnika. Preverite menjalnik, spodnji nosilec in glavo: po potrebi jih nastavite in/ali obnovite. Pri pregledu pedal preverite ležaje in dodajte svežo mazivo (to je lahko zapleteno, zato za pomoč lahko prosite strokovnjaka). Sestavne dele vzmetenja vzdržujte in namažite v skladu z navodili iz navodil za uporabo. Preverite še košaro, stojala in dodatno opremo kolesa. Prepričajte se, da so pritrdilni elementi in vijaki v dobrem stanju.

Če boste vse omenjene preglede kolesa izvajali redno in skrbno, vam za dolgo življenje kolesa in vožnjo z njim ni potrebno skrbeti. Ne pozabite, da so pregledi in vzdrževanje kolesa v prvi vrsti namenjeni vaši varnosti, zato jih nikar ne potiskajte na stranski tir.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.