Kako izbrati prava kolesarska očala?

623
Kolesarska očala

Kolesarska očala že dolgo niso več le modni dodatek, ampak so pomemben zaščitni element med kolesarjenjem. Njihova glavna naloga je, da oči zaščitijo pred umazanijo, žuželkami, vetrom in UV-žarki, hkrati pa poskrbijo za boljšo vidljivost v primeru neugodnih vremenskih razmer.

Čeprav pri nakupu kolesarske opreme nanje pogosto pozabimo, pa jih je potrebno izbrati zelo premišljeno. Zato smo za vas pripravili nekaj osnovnih nasvetov, kako jih izbrati in na kaj morate biti še posebej pozorni.

Kako izbrati obliko kolesarskih očal?

Čeprav oblika kolesarskih očal močno vpliva na njihov zunanji videz, pa je prava izbira v največji meri odvisna od sloga vožnje. Kolesarska očala za cestno kolesarjenje se običajno razlikujejo od tistih, ki so namenjene gorskemu kolesarjenju ali drugim, nekoliko bolj adrenalinskim oblikam kolesarjenja.

Gorska kolesarska očala Smith Squad MTB
Gorska kolesarska očala Smith Squad MTB – Extreme Vital

Oblika prav tako pomembno vpliva na prileganje kolesarskih očal na obrazu. S tega vidika je pomembno, da se tesno prilegajo obrazu, prepričajte pa se, da zgornji rob okvirja ne zakriva vašega perifernega vida.

Kako izbrati velikost kolesarskih očal?

Optimalno prileganje kolesarskih očal na obrazu je odvisno predvsem od izbire prave velikosti. Prevelika kolesarska očala vam bodo na obrazu opletala, premajhna pa vas bodo tiščala in vas ovirala.

Ženska kolesarska očala Uvex Sportstyle 802 S Variomatic
Ženska kolesarska očala Uvex Sportstyle 802 S Variomatic – Extreme Vital

Priporočljivo je, da kolesarska očala preizkusite skupaj s kolesarsko čelado. Če okvir kolesarskih očal potisne čelado navzgor, to pomeni, da so očala prevelika. Če vam kolesarska očala onemogočajo periferni vid ali vas tiščijo, potem so zagotovo premajhna.

Kako izbrati okvir kolesarskih očal?

Dobro vemo, da kovina ni najprimernejši material za kolesarska očala. Ta namreč ne omogoča optimalnega prileganja, v primeru padcev pa obstaja resna nevarnost, da kosi kovine zaidejo v oči. Zato so kakovostni okvirji kolesarskih očal danes najpogosteje izdelani iz polikarbonatne plastike. Ta je trpežna, lahka in izjemno močna, zato se ob udarcu okvir ne bo zlomil.

Kolesarska očala Rudy Project Stratofly
Kolesarska očala Rudy Project Stratofly – Extreme Vital

Nekateri okvirji kolesarskih očal imajo učinkovito prezračevanje, ki omogoča nemoten pretok zraka, zato se očala ne bodo rosila. Za udobno nošenje preverite kakovost gumic, ki očala obdržijo na nosu in vam posledično na obrazu ne bodo opletala.

Kako izbrati leče kolesarskih očal?

Posebno pozornost pri izbiri kolesarskih očal je potrebno nameniti njihovim lečam. Če se na soncu zadržujete veliko časa, poskrbite, da imajo izbrana kolesarska očala ustrezno UVA in UVB zaščito. Neprijetni sončni žarki lahko povzročijo opekline, prezgodnje staranje kože in celo poškodujejo oči. Leče pa imajo lahko tudi posebno prevleko proti megljenju, kar v kombinaciji z odzračevanjem preprečuje rosenje med vožnjo.

Pri izbiri leč ne pozabite na njihovo kakovost. Vsekakor je vredno poiskati takšne leče, ki so odporne na udarce ali lomljenje, saj bodo le tako ostale nedotaknjene, če vam padejo na tla ali vam med vožnjo vanje prileti kamenje. Najboljša izbira so zagotovo leče iz polikarbonata.

Kolesarska očala Oakley Flak 2.0 XL Prizm Road
Kolesarska očala Oakley Flak 2.0 XL Prizm Road – Extreme Vital

Verjetno ste opazili, da imajo kolesarska očala danes različne barve leč. V ponudbi so vam tako na voljo kolesarska očala z enim samim kompletom leč in modeli očal, ki omogočajo menjavo leč glede na vremenske razmere. V tem primeru dobite ob nakupu tudi dodatne komplete leč.

Za varno kolesarjenje je ključnega pomena prava izbira barve leč. Med najpogostejšimi je temna oz. siva barva, ki blokira svetlobo, najbolj univerzalna barva je rjava ali baker, medtem ko so prozorne leče primerne za oblačne dni. Vse pogosteje pa se kolesarji odločajo za fotokromne leče, ki se samodejno prilagajajo svetlobnim razmeram.

Danes obstaja ogromno različnih stilov kolesarskih očal, zato se ne zadovoljite s prvimi, ki vam pridejo pod roke. Namesto tega raje upoštevajte naše nasvete in prepričani smo, da boste izbrali prava kolesarska očala, ki bodo dolgo in uspešno služila svojemu namenu.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.