7 najpogostejših napak pri nakupu kolesa

967
Napake pri nakupu kolesa

Je tudi vas zamikalo, da bi se pričeli ukvarjati z vsaj eno športno aktivnostjo? Kolesarjenje je vsekakor odlična izbira! Zanj potrebujete kolo, primerna oblačila ter obutev in še nekaj dodatne opreme.

Nakup novega kolesa ni mačji kašelj. Preden se dokončno odločite za izbiro kolesa, se je dobro pozanimati o ključnih dejavnikih, ki vplivajo na končno odločitev. Veliko znanja o pravi izbiri pridobite že s tem, če veste, katere so najpogostejše napake pri nakupu kolesa. V nadaljevanju boste spoznali 7 najpogostejših.

1. Nakup kolesa brez testne vožnje

Si predstavljate, da bi kupili avto, ne da bi ga prej preizkusili? Odgovor je povsem jasen. Enako velja za kolo. Četudi vanj investirate kar nekaj denarja manj, vam zagotovo ne bi bilo vseeno, če bi domov pripeljali povsem neuporabno prevozno sredstvo.

A kljub temu da naj bi bilo to večini jasno, se še vedno dogaja, da se kupcem tako zelo mudi z nakupom kolesa, da ga niti ne uspejo dobro stestirati. Dober ponudnik vam kolesa ne bo prodal, ne da bi ga prej preizkusili. S testnim kolesom vas bo povabil na vožnjo po trgovini ali okoli nje.

Električno kolo Giant Fathom E+ 2 Pro 29
Električno kolo Giant Fathom E+ 2 Pro 29 – Extreme Vital

Sicer pa vse več prodajaln s kolesi organizira prav posebne dneve, ko lahko preizkusite vrsto koles na enem mestu. Tudi to je odlična priložnost, da ugotovite, katera vrsta, kateri model in kakšna velikost kolesa je za vas najprimernejša.

2. Nakupovanje v isti prodajalni ali iste blagovne znamke

Čeprav natanko veste, kje prodajajo najboljša in cenovno najdostopnejša kolesa v državi, še ne pomeni, da ne smete obiskati tudi drugih prodajaln. Morda boste z obiskom druge specializirane trgovine spoznali novo blagovno znamko, ki vas bo povsem fascinirala.

Če je vaše staro kolo, ki ga nameravate zamenjati za novega, znamke X, to še ne pomeni, da mora biti nova izbira kolesa prav tako znamke X. V življenju je treba eksperimentirati. Usedite se na kolo znamke Y in ga primerjajte s kolesom X. Morda je čas za zamenjavo trgovine s kolesi, pa tudi za menjavo blagovne znamke.

3. Zaletavo kupovanje kolesa

Včasih se splača na kakšen izdelek nekoliko počakati. To še posebej velja za izdelke, ki jih bomo uporabljali več let in v katere ne bomo vložili ravno najmanj denarja. Če vam je na primer noro všeč kolo v določenem barvnem odtenku oziroma kombinaciji in v nekem hipu ni na voljo, počakajte, da bo.

Cestno kolo Cannondale CAAD Optimo 1
Cestno kolo Cannondale CAAD Optimo 1 – Extreme Vital

Ne bodite zaletavi in ne posegajte po najdostopnejši različici, ki pa vam še zdaleč ni všeč tako kot tista, na katero morate počakati. Zaletavi nakup kolesa vas bo vedno spomnil na to, da bi se lahko vozili na kolesu drugačnega videza. Čeprav barva kolesa še zdaleč ni najpomembnejši dejavnik za kakovostno kolo, pa je pika na i, ki kolesarja še bolj osrečuje.

4. Nakup neustrezne vrste kolesa

Na trgu kar mrgoli najrazličnejših vrst koles, zato bodite še toliko previdnejši pri izbiri prave. Ne kupujte cestnega kolesa, če se boste prevažali zgolj po mestu. Če s kolesom želite poganjati v hrib, kupite gorsko kolo. Če niste povsem prepričani, ali bi se raje vozili po hribih ali po cestah, kupite ustrezno vrsto hibrida. Pri izbiri naj vam pomaga izkušeni prodajalec.

Pri izbiri napačne vrste kolesa se hitro zgodi, da boste želeli zamenjati več komponent, kar pa vas v končni fazi lahko stane skoraj toliko kot nakup novega kolesa.

5. Brez nakupa dodatne opreme

Veliko kupcev pri nakupu kolesa pozabi na najpomembnejšo dodatno opremo, ki bi jo sicer lahko kupili na istem mestu kot kolo; morda po še ugodnejši ceni. Če ste ravnokar kupili vrhunsko kolo za svoje nove podvige, pri sebi pa nimate primernih kolesarskih oblačil ter obutve, s tem niste naredili prav veliko.

Gorsko kolo Specialized FSR Comp 29
Gorsko kolo Specialized FSR Comp 29 – Extreme Vital

Dodatna oprema bi morala vključevati še kakovostno in ravno prav veliko kolesarsko čelado, steklenico za vodo, kolesarske luči, odsevnike, rezervne zračnice, zvonec in tlačilko. O dodatni opremi vas bo zagotovo opomnil tudi prodajalec z veliko strokovnega znanja.

6. Slabo spremljanje akcijskih in posebnih ponudb koles

Ko je kupcu določena vrsta kolesa všeč, ustrezata mu tudi velikost in ne nazadnje še barvna kombinacija, praviloma postane preveč zaletav. Ne da bi dodatno še kje drugje preveril ceno ali počakal na prihajajoče akcijske ponudbe, kupi kolo in s tem nevede zapravi kar nekaj več denarja.

Četudi boste v specializirani prodajalni zagledali kolo svojih sanj, se ne zaletite v nakup. Prodajalca povprašajte, ali je za tovrstno kolo v bližnji prihodnosti načrtovana kakšna akcijska ponudba. Če se boste z njim dobro dogovorili, vam kolo lahko celo rezervira za nakup za toliko časa, dokler akcija ne bo javna.

7. Nesodelovanje s prodajalci koles

Nekatere osebe se po nakupu kolesa nikoli več ali le poredko vračajo na mesto nakupa. V resnici bi morali s prodajalci vzpostaviti sodelovanje tudi po nakupu. Nekateri ponudniki s kolesi vam mesec dni po nakupu na primer omogočajo brezplačno nastavitev kolesa, kar je eden od najpomembnejših pogojev za udobno in kakovostno vožnjo.

Tudi sicer je dobro, da imate v beležnici zapisan kontakt prodajalca oziroma trgovine, v kateri ste kupili kolo. Ko boste na primer potrebovali popravilo, servis ali le dober nasvet, se lahko s prodajalcem v hipu povežete na daljavo.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.