6 napak pri nakupu čevljev za tek

144
Nakup čevljev za tek

Ponudba tekaških čevljev je polna različnih blagovnih znamk, vsaka s svojimi značilnostmi, prednostmi in posebnostmi. Nekateri so prepričani v to, da je to dobra stvar, saj imamo tako več možnosti za izbiro. Pa je temu zagotovo tako?

Mnogi so že spoznali, da nakup tekaških čevljev ni tako enostaven, kot se zdi na prvi pogled. Velik izbor različnih možnosti marsikoga lahko zmede, kar posledično vodi v nakup neustrezne tekaške obutve.

Pri nakupu tekaških čevljev morate predvsem poskrbeti, da izberete pravi par za svoja stopala. Če tega ne boste storili, je verjetnost za nastanek poškodb večja, tek pa kmalu ne bo več užitek. Da bi se temu izognili, smo izbrali nekaj najpogostejših napak, do katerih prihaja pri nakupu tekaških čevljev. Ne spreglejte pa tudi informacij o tem, kako se jim izogniti.

1. Nepoznavanje dejanskih potreb

Pred nakupom tekaških čevljev je pomembno, da dobro poznate sebe in svoje potrebe. Poznavanje potreb vam bo pomagalo najti popoln par tekaških čevljev.

Moški tekaški čevlji New Balance FuelCell Propel V3
Moški tekaški čevlji New Balance FuelCell Propel V3 – Extreme Vital

Najpogostejša vprašanja, ki si jih morate obvezno zastaviti pred nakupom novih tekaških čevljev, so:

 • Kakšen tip tekača sem?
 • Imam kakšne poškodbe ali občutim bolečine v stopalih?
 • Katero vrsto tekaških čevljev potrebujem (trail tek, tekmovanja, …)?
 • Kakšen je teren, po katerem bom najpogosteje tekel?
 • Koliko denarja sem pripravljen odšteti za tekaške čevlje?
 • Kako pogosto bom uporabljal nove tekaške čevlje?

2. Tekaške čevlje izberete na podlagi izgleda

Veliko ljudi kupi tekaške čevlje samo zato, ker jim je všeč njihov izgled. Najpogostejši razlog za to je, da so prepričani, da bodo z novim parom tekaških čevljev izgledali modno in elegantno. Vendar pa nakup modnih tekaških čevljev ni vedno najboljša izbira, sploh če je vaš cilj izboljšanje tekaških zmogljivosti.

Ženski tekaški čevlji New Balance Fresh Foam 1080v12
Ženski tekaški čevlji New Balance Fresh Foam 1080v12 – Extreme Vital

Namesto modnega sloga in dizajna tekaških čevljev sta veliko pomembnejša njihova funkcionalnost in vzdržljivost, ki sta ključni lastnosti kakovostnih tekaških čevljev. Zato ne izbirajte tekaških copatov, v katerih boste izgledali kul, ampak poiščite par, ki je popolna mešanica sloga in funkcionalnosti.

3. Nakupovanje tekaških čevljev glede na ceno

V splošnem velja prepričanje, da dražji kot so tekaški čevlji, več nam ponujajo. Vendar pa se je pomembno zavedati, da kakovost in cena nista vedno povezani in lahko za spodoben denar dobite popoln par tekaških čevljev za svoje potrebe.

Moški tekaški čevlji Hoka Rincon 3
Moški tekaški čevlji Hoka Rincon 3 – Extreme Vital

Nekatere raziskave so pokazale, da so bili ljudje zaradi nakupa dragih tekaških čevljev za 8,1 % manj zadovoljni kot pa pri nakupu cenovno ugodnih. To morda ni velika razlika, zagotovo pa lahko vpliva na celotno izkušnjo. Zato poskrbite, da boste našli pravi par tekaških čevljev, ki je vreden svoje cene.

4. Neupoštevanje velikosti stopala

Če pred nakupom tekaških čevljev ne izmerite svojih stopal, obstaja velika verjetnost, da boste izbrali tekaške čevlje, ki vam po velikosti ne ustrezajo povsem. Sčasoma to lahko privede do poškodb ali pa zmanjša vaše tekaške zmogljivosti.

Ženski tekaški čevlji On Cloudmonster
Ženski tekaški čevlji On Cloudmonster – Extreme Vital

Pred nakupom tekaških čevljev morate vedno izmeriti dolžino in širino stopala. Poznavanje velikosti stopala je pomemben dejavnik pri nakupu, saj vam pomaga najti popolno prileganje tekaških čevljev. Dejstvo je, da vam obutev le na ta način nudila maksimalno podporo in udobje med tekom.

5. Prepričanje, da so vsi tekaški čevlji enaki

Mnogi ljudje so prepričani, da so vsi tekaški copati enaki, vendar temu še zdaleč ni tako. Nekateri modeli lahko vašim stopalom naredijo celo več škode kot koristi.

Moški trail tekaški čevlji Brooks Cascadia 16 GTX
Moški trail tekaški čevlji Brooks Cascadia 16 GTX – Extreme Vital

Tekaški čevlji so vam na voljo v številnih različicah in modelih, ki so primerni za točno določene tipe tekačev. S tega vidika ločimo različne vrste tekaške obutve, na primer:

 • tekaški copati za cestni tek,
 • trail tekaški copati,
 • nevtralni tekaški copati,
 • tekaški copati z večjo podporo stopalnega loka,
 • tekaški copati s poudarjenim mehanizmom blaženja.

6. Ignoriranje funkcij, ki so dejansko pomembne

Kot smo že omenili, izbira pravih in funkcionalnih tekaških čevljev ni tako enostavna kot na primer izbira kateregakoli para, ki vam je všeč. S tega vidika je ključnega pomena, da izberete tekaške čevlje s tistimi funkcijami, ki bodo uporabne za vaš slog teka.

In na katere funkcije morate biti še posebej pozorni? To so:

 • podpora stopalnega loka in gležnja,
 • nadzor pronacije,
 • blaženje in absorbcija udarcev,
 • padec med višino pete in prstov.

V sodobnih tekaških čevljih obstajajo celo funkcije, na katere morda niti ne pomislite, pa vendar vplivajo na učinkovitost in udobje teka. Med njimi sta npr. jezik in sistem zavezovanja.

Ženski trail tekaški čevlji Scarpa Ribelle Run
Ženski trail tekaški čevlji Scarpa Ribelle Run – Extreme Vital

Pomembno je, da se pred nakupom tekaških čevljev zavedate vseh lastnosti, ki jih ima posamezen par tekaških čevljev. Le tako boste lahko naredili primerjavo in se na koncu odločili za pravega.

Spoznali smo, katere so najpogostejše napake tekačev pri nakupu tekaških čevljev in kako se jim izogniti. Prepričani smo, da ste dobili dovolj nasvetov, s pomočjo katerih bo naslednji nakup tekaških čevljev zagotovo bolj brezskrben.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.