Kako izbrati trail tekaške čevlje?

223
Trail tekaški čevlji

Izbira udobnih trail tekaških čevljev, ki se odlično obnesejo na vseh terenih in v vseh pogojih, je vse prej kot enostavna naloga. Zato je vprašanje, kako izbrati trail tekaške čevlje, popolnoma upravičeno tako med začetniki kot med bolj izkušenimi tekači.

Nobena skrivnost ni, da se tek po razgibanem terenu lahko z neprimernimi tekaškimi čevlji spremeni v pravno nočno moro. Zato morate nujno izbrati prave tekaške čevlje za vaše potrebe, pri čemer upoštevajte njihovo težo, udobje, blaženje, prileganje, razliko v višini pete in prstov, teren, obseg in pogostost vadbe.

Pomembna vprašanja pred nakupom

Preden se odpravite v trgovino ali začnete brskati spletno ponudbo trail tekaških čevljev, si morate odgovoriti na tri ključna vprašanja.

Kakšen je vaš cilj vadbe?

Izbira trail tekaških čevljev je v veliki meri odvisna od tega, kaj želite z vadbo doseči in kakšne cilje imate pri teku. S tega vidika upoštevajte:

  • Če ste tekač začetnik, izberite vsestranske, lahke in udobne trail tekaške čevlje.
Moški trail tekaški čevlji Adidas Terrex Two Boa
Moški trail tekaški čevlji Adidas Terrex Two Boa – Extreme Vital
  • Če ste redni tekač, izberite trpežne tekaške čevlje z dobro oporo.
  • Če trenirate za tekmovanja, izberite lahke in odzivne trail tekaške čevlje, ki vam zagotavljajo največjo zmogljivost.

Za kakšno razdaljo iščete trail tekaške čevlje?

Pri izbiri trail tekaških čevljev je zelo pomembna tudi pretečena razdalja, saj boste za daljše razdalje potrebovali drugačno obutev kot za krajše razdalje. Pri nakupu upoštevajte spodnja priporočila:

  • Kratke razdalje do 20 km: Izberite lahke in odzivne trail tekaške čevlje, ki omogočajo dinamičen in lahkoten tek ter optimalen oprijem.
  • Srednje dolge razdalje med 20 in 50 km: Izberite vsestranske tekaške čevlje, ki združujejo dobro oporo in maksimalen oprijem na vseh terenih.
Ženski trail tekaški čevlji Salomon Pulsar Trail
Ženski trail tekaški čevlji Salomon Pulsar Trail – Extreme Vital
  • Dolge razdalje nad 50 km: V tem primeru izberite ojačane tekaške čevlje z veliko blaženja in dobrim oprijemom. Na ta način boste zzmanjšali utrujenost, povečali udobje in poskrbeli za izboljšano zmogljivost.

Ne glede na razdaljo naj bo osnovno vodilo, da izberete čim udobnejše trail tekaške čevlje. Stopala morajo imeti dobro oporo, čevlji pa nikakor ne smejo biti pretesni.

Po kakšnem terenu boste pretežno tekli?

Pri izbiri trail tekaških čevljev ne pozabite tudi na teren, po katerem boste tekli najpogosteje. Pomembno je, da vam tekaška obutev zagotavlja ustrezen oprijem na tistih terenih, po katerih tečete:

  • Blatna podlaga: Na blatnem terenu je oprijem še bolj pomemben, zato izberite trail tekaške čevlje za brezpotja, ki imajo čim bolj grob profil podplata.
  • Sneg: Izberite tekaško obutev z izboljšanim oprijemom, ki nudi dodatno zaščito pred vremenskimi vplivi. Za dodatno udobje in zaščito pred snegom tekaške čevlje kombinirajte z gamašami.
Moški trail tekaški čevlji Scarpa Spin Infinity GTX
Moški trail tekaški čevlji Scarpa Spin Infinity GTX – Extreme Vital
  • Mešana podlaga: Izberite lahke, vsestranske in prilagodljive trail tekaške čevlje, ki zagotavljajo lažje prehajanje stopala s pete na prste.
  • Skalnati gorski teren: Izberite vzdržljive trail tekaške čevlje, ki nudijo najboljši oprijem in stabilnost na razgibanem terenu, hkrati pa nudijo dobro zaščito pred vremenskimi vplivi in drugimi dejavniki.

Pri izbiri tekaških čevljev za trail tek je pomembna tudi njihova velikost. Pri teku navzdol se stopala pomaknejo naprej, zato vam priporočamo, da izberete obutev, ki je za eno številko večja od številke klasične obutve. Ne pozabite na vodotesnost tekaških copat. To je pomemben dejavnik, če vreme za vas ni ovira in pogosto tečete tudi v mokrem vremenu.

Še nekaj nasvetov strokovnjakov

Pri trail teku je teren pogosto razgiban, posledično temu pa je opora stopal neprestano na preizkušnji. Strokovnjaki na splošno svetujejo, da trail tekaški čevlji nudijo takšno stabilnost in oprijem, ki se najbolje prilagodi vsem vrstam terena.

Ženski trail tekaški čevlji Raidlight Ultra 3.0
Ženski trail tekaški čevlji Raidlight Ultra 3.0 – Extreme Vital

Ker se trail tek pogosto odvija tudi na tehnično zahtevnem terenu, je pomembno, da so tekaški čevlji ojačani, saj na ta način zaščitijo stopala pred morebitnimi udarci v kamenje ali skale. In nenazadnje, bolj kot bo zgornji del tekaških čevljev podprt, manjša bo verjetnost rotacije stopala na neravnem terenu, posledično temu pa bo učinkovitost teka toliko večja.

Poskrbite, da se trail tek ne spreobrne v vašo največjo nočno moro – upoštevajte naše nasvete in izberite ustrezne trail tekaške čevlje.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.