5 znakov, da je čas za menjavo tekaških čevljev

348
Dotrajani tekaški čevlji

Tek je za vas postal del življenja. Nekateri tečete zgolj za dobro počutje, spet drugi se z vsakodnevno vadbo pripravljate na tekaška tekmovanja. A ne glede na to, kakšen je vaš osebni cilj, je izjemno pomembno tudi, v kakšnih čevljih tečete. Če so ti obrabljeni, učinek teka še zdaleč ne bo takšen, kot bi bil sicer. Raziskave kažejo, da obrabljeni čevlji spremenijo način teka – spremenijo držo in hojo. Posledično to lahko vodi tudi do različnih poškodb.

Verjamemo, da se težko odpoveste svojemu staremu paru tekaških copat. A pomislite na svoje dosežke in na zdravje, ki vam bo dobro služilo, če boste med vadbo obuti v kakovostno in neobrabljeno obuvalo.

Koliko časa vam tekaški čevlji lahko služijo?

Če mislite, da se uporabnost čevljev za tek meri v času, se motite. Pri tem gre predvsem za vprašanje, na koliko kilometrov jih je najpametneje menjati. Po drugi strani pa lahko ravno s pomočjo pretečenih kilometrov izračunate, koliko časa oziroma mesecev vam bodo služili.

Strokovnjaki so enotnega mnenja, da je obutev za tek najbolje menjati na vsakih 500 do največ 750 pretečenih kilometrov. To je v povprečju na štiri do šest mesecev. Vrhunska blagovna znamka za tekaško obutev na primer priporoča, da njihove minimalistično zasnovane modele menjate na vsakih 250 do 300 pretečenih kilometrov.

Kljub vsemu morate upoštevati še vrsto terena, po katerem najpogosteje tečete. Če tečete po neravnem terenu, po vročem asfaltu, se vam bodo tekaški copati hitreje obrabili, kot če bi tekli po gladkih, zasenčenih poteh. Seveda na uporabnost vaših obuval za tek ne vplivata samo kilometrina in okolje, temveč še vaša teža, udarci nog ter mehanika teka.

Znaki za zamenjavo čevljev za tek

Če svoj tek spremljate s katero od pametnih naprav, lahko hitreje veste, kdaj je čas za menjavo. Naprave vam sproti pokažejo, koliko kilometrov ste pretekli. Če niste pristaš takšnih naprav, vas na menjavo opozarjajo naslednji znaki:

1. Pojavila se vam je nova bolečina

Če opazite, da so gležnji, kolena ali boki po teku boleči, je morda čas za menjavo obutve. Nepojasnjene nove bolečine praviloma kažejo na to, da so podplati obuvala obrabljeni.

2. Stopala po teku zelo bolijo

Tipični znak za menjavo tekaškega čevlja je neprijetna bolečina stopal. Ko začutite bolečino in togost na dnu stopala, zlasti na loku, to pomeni, da so vaši copati obrabljeni do te mere, da ne ustrezajo več vašemu stopalu.

3. Tekalna plast čevlja je obrabljena

Tekalna plast ali upogibni utor na čevlju je pomemben del anatomije. Če je plast obrabljena, se čevlji ne bodo mogli sinhronizirati z naravnim korakom nog.

4. Vmesni podplat je trd

To je še eden od opozorilnih znakov za nujno menjavo obutve za tek. Če pritisnete palec na podplat in se vam zdi, da je trd in ne rahlo gobast, je to znak, da se je oblazinjenje stisnilo ter posledično ne nudi več dovolj učinkovite podpore.

5. Pričeli so vas spremljati žulji

Če vas iznenada pričnejo spremljati žulji, to najverjetneje pomeni, da se je spremenila oblika vašega čevlja. Čas je za menjavo z novim parom!

Če si torej želite učinkovitih rezultatov in dobrih občutkov med tekom, si obvezno zagotovite primerno tekaško obutev. V prvi vrsti naj bodo to copati, ki so posebej zasnovani za tek. Predvsem pa poskrbite tudi za to, da bodo kar se da uporabni. Takoj ko začutite, da vam ne ponujajo dovolj koristi, jih zamenjajte z novimi.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.