10 razlogov za cestno kolesarjenje

175
Cestno kolesarjenje

Kolesarjenje velja za okolju najprijaznejšo obliko mobilnosti in ponuja številne prednosti. Pozitivni učinki aktivnosti se kažejo tako na okoljskem, gospodarskem, družbenem kot zdravstvenem področju. Zmanjšuje onesnaževanje zraka, omogoča varčevanje energije, pozitivno vpliva na telesno in duševno počutje in še bi lahko naštevali.

Med najbolj priljubljeno vrsto sodi cestno kolesarjenje, zato ne čudi dejstvo, da je vsako sezono na cestah vse več kolesarjev. Gre za raznolike tipe ljudi, ki se raje kot za spust po strmem in razgibanem terenu odločajo za elegantnejšo obliko poganjanja pedal.

V nadaljevanju izpostavljamo deset ključnih razlogov, zakaj je vožnja s kolesom po asfaltiranih in urejenih cestah tako priljubljena. Morda vas razlogi prepričajo, da se boste v cestnem kolesarjenju preizkusili tudi sami.

1. Doseganje visokih hitrosti

V primerjavi z drugimi vrstami koles lahko s cestnim dosežete precej višje hitrosti. Če ste na vožnjo z njim dobro pripravljeni, lahko dosežete hitrost več kot 50 km/h. Profesionalni kolesarji pa dosegajo celo hitrosti, višje od 70 km/h.

K doseganju visokih hitrosti v največji meri prispevajo ozka kolesa (pnevmatike), aerodinamična konstrukcija in teža kolesa. Cestno kolo je v povprečju težko od 7 do 10 kg.

2. Izboljševanje kondicije in zdravja

Cestno kolesarjenje ni namenjeno zgolj zabavni rekreaciji v prostem času. Med drugim vam omogoča izboljševati tudi kondicijo, prav tako učinkovito poskrbi za zdravje.

Moško cestno kolo Specialized Allez E5 (2023)
Moško cestno kolo Specialized Allez E5 – Extreme Vital

Ko se s kolesom vozite po urejeni asfaltirani površini, ste lahko povsem osredotočeni na vožnjo. Posledično lahko hitreje izboljšujete kondicijo. Kar pa se tiče zdravja, aktivnost spodbuja delovanje srčno-žilnega sistema.

3. Učinkovita poraba kalorij

Če imate nekaj odvečnih kilogramov, lahko že s polurno vožnjo na cestnem kolesu na dan izgubite kar nekaj kalorij. Ključno pa je, da kolesarite s tempom, ki vam omogoča primeren srčni utrip. To pomeni, da sledite tempu, ki vam dopušča normalno dihati in se med aktivnostjo lahko normalno pogovarjate.

Sploh pa ni nujno, da maščobe izgubljate s cestnim kolesarjenjem v prostem času. Kolesarite lahko v službo, kar obenem predstavlja tudi izvrstno obliko prevoza.

4. Nepozabna kolesarska izkušnja

V hitrosti, ki jo dosežete s cestnim kolesom, lahko neizmerno uživate. Za nekatere so prava poslastica ovinkaste ceste, kjer še toliko bolj pridejo do izraza njegove prednosti.

Žensko cestno kolo Giant Liv Langma Advanced 1 Disc (2022)
Žensko cestno kolo Giant Liv Langma Advanced 1 Disc – Extreme Vital

A da bo vaša izkušnja na cestnem kolesu ne samo nepozabna, temveč tudi varna, imejte glavo zaščiteno s kolesarsko čelado. Ta naj bo ravno prave velikosti in naj ustreza vsem predpisanim standardom.

5. Okolju prijazno prevozno sredstvo

Kako pogosto stojite v jutranji ali popoldanski prometni konici in samo nestrpno gledate na uro, da ne bi zamudili v službo ali se prepozno vrnili domov? Verjetno sedite v avtu, na avtobusu ali na vlaku.

Če je vaše delovno mesto dokaj blizu doma, se do tja zlahka peljete s kolesom. S tem ne boste prihranili zgolj časa, temveč boste obenem prijazni tudi do okolja.

6. Minimalistična oprema

Kaj vam je ljubše: imeti kolo s polno dodatne opreme ali zgolj minimalistično prevozno sredstvo, s katerim lahko v hitrem času pridete na cilj? Za mnoge je slednja možnost bistveno boljša.

Moško cestno kolo Giant Defy Advanced 1 (2023)
Moško cestno kolo Giant Defy Advanced 1 – Extreme Vital

Medtem ko so na primer gorska kolesa opremljena z veliko dodatne opreme, je cestno kolo nekaj povsem drugega. A ne glede na njegovo količino opreme, se z njim lahko pripeljete marsikam, ne da bi vas pri tam kaj oviralo.

7. Hiter pobeg od vsakodnevnih skrbi

Delovni dnevi so pogosto prepojeni s skrbmi in stresom, ob tem pa vsi želimo vsaj za hip pobegniti nekam na samo. Obstaja kakšna hitra, preprosta in povsem brezplačna rešitev?

Hiter skok na cestno kolo in vožnja do bližnjega jezera, hriba ali do druge prijetne lokacije vas bosta napolnila z novo energijo. Tako boste spet pripravljeni na nove izzive.

8. Prihranek pri času

Če živite v mestu, verjetno kdaj pa kdaj namesto avta za opravke raje uporabite avtobus ali kakšno drugo prevozno sredstvo. Do cilja bi bilo seveda najbolje priti peš ali s kolesom.

Žensko cestno kolo Specialized Roubaix Sport (2023)
Žensko cestno kolo Specialized Roubaix Sport – Extreme Vital

Cestno kolo je vedno dobro imeti pri roki, če živite v mestu in se pogosto gibate po njem. Namesto da bi čas zapravljali v zastoju, ga raje zapravite za kaj koristnejšega.

9. Primerno tudi za starostnike

Čeprav se na prvi pogled zdi, da so nekatere športne aktivnosti namenjene zgolj mlajšim in da so za starostnike prezahtevne, se v resnici pogosto motimo. Kako pa je v povezavi s cestnim kolesarjenjem?

Ena od večjih prednosti cestnega kolesarjenja je ravno to, da je primerno tako za mladostnike kot za odrasle in starejše ljudi. Prepričajte se sami. Ko boste jutri preštevali kolesarje na cesti, bodite pozorni na število starejših.

10. Prinaša svobodo in neodvisnost

Kaj je sploh lahko še lepšega, kot nekajkrat na teden občutiti popolno svobodo in neodvisnost? Toda, na kakšen način lahko to dvoje, kar za marsikoga predstavlja neprecenljivo vrednost, doseči, ne da bi morali za to odšteti velike vsote denarja oziroma se odrekati ogromni količini časa?

Usedite se na cestno kolo, z njim naredite nekaj kilometrov, nato pa si odgovorite na vprašanje, ali ste ob tem začutili vsaj kanček svobode in neodvisnosti. Odgovor bo zagotovo pritrdilen!

Preberite tudi: Kako izbrati popolno cestno kolo?

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.