Zakaj v jedilnik vključiti sirotko?

567
Beljakovinski napitek iz sirotke

Ob proteinskih napitkih verjetno pogosto pomislite le na velike doze beljakovin v prahu, ki jih uporabljajo fitneserji. V resnici pa so beljakovine koristne za vsakega posameznika.

Beljakovine so namreč makrohranilo, sestavljeno iz aminokislin, tj. gradnikov za rast mišic. Najdemo jih v živalskih proizvodih, kot so meso, jajca in mlečni izdelki, pa tudi v rastlinskih virih, kot so oreščki in fižol. Eden od glavnih virov beljakovin je tudi sirotka.

Sirotkine beljakovine niso le gorivo za mišičnjake z velikimi telesi. Če redno in kakovostno trenirate in se držite prehrane, polne pustih beljakovin, zelenjave in sadja, bogatega z vlakninami in vitamini, ter kakovostnih ogljikovih hidratov, a še vedno ne dosegate želenih rezultatov, vam bodo beljakovine sirotke pomagale doseči boljše rezultate.

Vendar to ni edini razlog, zakaj bi morale biti del vaše vsakodnevne rutine. Pripravili smo seznam šestih najpomembnejših koristi za zdravje, ki se skrivajo v sirotki.

1. Izgubite maščobo in ohranite mišice

Če ste zmanjšali vnos kalorij v upanju, da se boste znebili nekaj maščobe v telesu, vas bo morda zanimalo, da so raziskovalci v Minnesoti izvedli 12-tedensko študijo, v kateri so udeležencem zmanjšali dnevni vnos kalorij za 500 kalorij.

Nato so nekaterim udeležencem dali sirotko, preostalim pa izokalorično mešano pijačo. Tisti, ki so uživali sirotko, so izgubili bistveno več telesne maščobe (skupaj 6,1 %) in bolje ohranili mišice. Če imate torej potrebo po prigrizku, raje poskusite beljakovinsko ploščico iz sirotke.

2. Povečanje moči in velikosti mišic

Če redno vadite, vestno zahajate v telovadnico in upate, da boste pridobili na moči, je sirotka pravo dopolnilo za vas. Raziskovalci s teksaške univerze Baylor so v 10-tedensko raziskavo vključili 19 moških, ki so trenirali v fitnesu, da bi pridobili na moči in velikosti mišic.

Sirotka za moč
Sirotkine beljakovine povečajo zmogljivost in moč.

Nekaterim so dali 14 gramov beljakovin sirotke in kazeina ter 6 gramov prostih aminokislin, preostalim pa 20 gramov placeba. Pri tistih, ki so uživali sirotko, se je bolj povečala brezmaščobna masa in mišična moč. Ključno je, da sledite tudi zgledu študije in za maksimalne rezultate sirotko redno zaužijete eno uro pred in po vadbi.

3. Zmanjšanje lakote

Sirotka pomaga zmanjšati lakoto in pomaga pri oblikovanju postave. Avstralski raziskovalci so v svoji študiji izbranim prekomerno težkim moškim dali zaužiti štiri različne napitke. Pri tistih, ki so zaužili pijačo, ki je vsebovala 50 gramov sirotke, se je raven grelina (hormona, ki možganom sporoča, da ste lačni) znatno zmanjšala kar do štiri ure pozneje. Namesto da na zabavi ali zvečer ob filmu grizljate nezdrave prigrizke, raje spijte beljakovinski napitek.

4. Pomaga v boju proti raku

Rak je smrtonosna bolezen, ki se je dotaknila že preveč družin. Na srečo obstajajo preventivni načini za zaščito pred njim. Eden od načinov je, da redno opravljate preglede za določeno vrsto raka, ki se morda pojavlja v vaši družini.

Različne študije pa so tudi pokazale, da lahko beljakovine sirotke pomagajo v boju proti nekaterim pogostim oblikam raka, vključno z rakom prostate in debelega črevesa. Če ste torej izpostavljeni tveganju, ne pozabite na redne preglede, poslušajte nasvete svojih zdravstvenih delavcev in razmislite o vključitvi beljakovin sirotke v svojo prehrano.

5. Obvladovanje stresa

Se počutite pod stresom? Naj vam ne pade na pamet, da bi posegli po alkoholnih pijačah ali drugih substancah, saj so študije, opravljene na Nizozemskem, našle veliko boljšo alternativo za tiste, ki so prekomerno izpostavljeni stresu.

Sirotka proti stresu
Raziskave so pokazale, da sirotka pomaga proti stresu in depresiji.

Raziskovalci so 58 oseb izpostavili eksperimentalnemu stresu in ugotovili, da so tisti, ki so uživali beljakovine sirotke, občutili manj simptomov depresije in so bili bolje razpoloženi kot tisti, ki niso uživali beljakovin sirotke. Ugotovili so tudi, da je verjetno prišlo do sprememb v možganskem serotoninu. Namesto da se utapljate v alkoholu, se tako raje odločite za osvežilni beljakovinski napitek iz sirotke.

6. Izboljšanje imunosti in nasmeha

Če želite izboljšati svoj imunski sistem, si lahko pomagate z uživanjem sirotke. Raziskovalci z Univerze v Alberti so ugotovili, da so se pri moških, ki so se ukvarjali z naporno aerobno dejavnostjo, znatno znižale ravni glutationa, kar lahko vpliva na živčni, prebavni in imunski sistem.

Ugotovili so tudi, da so z dodajanjem sirotkinih beljakovin opazili bistveno manjše znižanje ravni glutationa. Če imate radi daljše kardio treninge, vendar ne želite tvegati zmanjšanja ravni glutationa, se proti tem učinkom lahko uspešno borite s sirotko.

Sirotkine beljakovine lahko poleg vsega celo okrepijo vaše zobe, saj vsebujejo spojino, imenovano glikomakropeptid (GMP), ki pomaga zavirati rast bakterij zobnih oblog, ki povzročajo zobno gnilobo, in se veže na kalcij v ustih, kar pospešuje remineralizacijo zob.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.