Zakaj servis kolesa in kako ga opraviti?

559
Servis kolesa

Vsaka naprava, ki vsebuje mehanske dele, je sčasoma potrebna servisa. Tako je tudi s kolesom. Za nemoteno kolesarjenje je namreč ključno kvalitetno kolo, ki mu mehanski deli delujejo gladko in brez zatikanj.

Pri tem je potrebno vedeti, da še tako kvalitetno kolo potrebuje redni servis. Kako, kdaj in kje poskrbeti, da bo kolo brezhibno in pripravljeno na naslednji izlet na sončni dan, si lahko preberete v nadaljevanju.

Ali moje kolo potrebuje servis?

Redni servis kolesa je potrebno opraviti vsako leto ali prej, če ste v manj kot letu dni prekolesarili 10.000 kilometrov. Vaše kolo je namreč izpostavljeno različnim vremenskim razmeram, težkim in lažjim obremenitvam ter vožnji po različnih terenih.

Dober čas za redni servis je tudi prehod iz zimske sezone mirovanja, ko je kolo počivalo nekje v kotu, morda tudi v vlažnih in hladnih pogojih. Preden se odločite za prvo vožnjo v sezoni, preverite, ali vse reči delujejo, kot bi morale. Zavore, kabli in menjalnik, ležaji, veriga; to so le nekateri deli, ki se lahko hitro obrabijo, mogoče jih je popraviti ali pa je potrebna zamenjava celotnega dela. Seveda je servis potreben tudi, ko pride do poškodbe kolesa.

Obisk profesionalnega serviserja

Servis ponujajo tako specializirane trgovine kot tudi strokovnjaki za servis koles. K njim se je dobro obrniti, če sami nimate zadostnega znanja ali časa, da bi opravili servis kolesa. To je najlažji način, saj vaše kolo v roke vzamejo strokovnjaki.

Strokovnjak za servis koles
Strokovni servis kolesa je priporočljivo opraviti enkrat letno.

S kolesa bodo odstranili mehanske dele, jih očistili, podmazali ter ponovno nastavili. Pregledali, očistili in podmazali bodo tudi zavorni sistem ter na koncu poleg preostale funkcionalnosti preverili še poravnavo koles.

Servis doma

Lahko pa se dela lotite tudi sami. Če je to za vas prvič, je priporočljivo, da je z vami oseba, ki se na mehaniko koles že dobro spozna. Z lastnim servisom pa lahko sčasoma prihranite na denarju pa tudi času, ki bi ga porabili za pot do serviserja. Osnove servisiranja so precej enostavne in poskrbijo za vzdrževanje kolesa v optimalnem stanju, pri resnejših poškodbah pa je vendarle dobro, da obiščete serviserja.

Čiščenje kolesa

Očistite kolo in ga postavite na stojalo za popravljanje koles ter snemite sprednje in zadnje kolo. Tako imate zdaj pred sabo okvir. Nato z okvirja odstranite dele pogona, predel z verigo ter ga razmastite. S tem boste odstranili umazanijo in vrnili originalno barvo.

Če je veriga vidno obrabljena, je dobro razmisliti o njeni zamenjavi. Nato, preden vrnete verigo na svoje mesto, preverite, kako se vrtijo ležaji spodnjega nosilca. V primeru, da slišite hrup, se vrtenje zatika oziroma čutite upor, bo potrebna zamenjava delov.

Podmazovanje kolesa

Sedaj se lahko lotite sedeža. Kolesarski sedež odstranite tako, da popustite objemko sedeža. Nato oporo očistite, ta je namreč odgovorna za čvrstost oprijema. Očistite tudi notranjost opore in objemko, kamor se je morda zalezla umazanija. Sedež in njegovo oporo je nato potrebno dobro podmazati. Če gre za aluminij, lahko uporabite nekoliko manj maziva, kot bi ga sicer; če pa gre za karbonski material, je pomembno, da uporabite posebno mast izdelano za oprijemanje karbona.

Redno podmazovanje je ključ do dolge življenjske dobe kolesa, saj deluje proti prezgodnjim obrabam materialov in zagotavlja gladko vožnjo brez zatikanj. Posvetujte se, kaj je pravo mazilo za določen material.

Delujte preventivno

Zavorni sistem je ključen za varno kolesarjenje v različnih vremenskih in terenskih pogojih. Preveriti morate, ali so zavorne ploščice še vedno zmožne učinkovitega zaviranja. Če je materiala manj kot milimeter, je najbolje, da ploščice zamenjate. Sicer pa lahko slabo delovanje preverite tudi v praksi. Če je za popolno zaustavitev potrebno ročico za zavoro držati dlje časa kot običajno, je to dokaz, da je prišel čas za zamenjavo ploščic.

Pred vsako vožnjo preverite tudi pritisk v pnevmatikah. S tem se lahko izognete prezgodnji obrabi ter zmanjšate tveganje za poškodbe pnevmatik.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.