Kolesarski sedež: kako izbrati pravega?

1422
Kolesarski sedež

Kolesarski sedež je najbolj osebna oprema na vašem kolesu, hkrati pa je ključnega pomena za udobje in zmogljivost, saj je ena od treh točk, s katerimi pride vaše telo v stik s kolesom.

S pomočjo nekaj spodnjih nasvetov boste seznanjeni s tem, kaj morate vedeti o izbiri pravega kolesarskega sedeža, vključno s posameznimi deli in različnimi vrstami sedežev.

Vse je odvisno od položaja na kolesu

Položaj kolesarjenja je izjemno pomemben, ko iščete primeren kolesarski sedež. Proizvajalci razvrščajo sedeže v pet položajev, od aerodinamičnega na eni strani do udobnega na drugi. Vizualno si te drže predstavljate od najbolj nagnjene naprej do najbolj pokončne in ležerne:

  • triatlonski sedeži so namenjeni triatloncem in kolesarjem, ki tekmujejo v kronometru, saj na kolesu vzdržujejo najbolj aerodinamično držo;
  • dirkalni sedeži so primerni za kolesarje, ki tekmujejo na cestnih dirkah in si prizadevajo za povečanje moči in zmogljivosti;
  • sedeži za vzdržljive kolesarje so primerni za največje kolesarske navdušence, ki pogosto premagujejo daljše razdalje in se udeležujejo ekstremnih kolesarskih podvigov;
  • sedeži za povečanje telesnih zmogljivosti so namenjeni vsem kolesarjem, ki se ukvarjajo s kolesarjenjem zaradi pridobivanja kondicije, vendar si želijo bolj pokončne drže, kot je tista na cestnih kolesih;
  • udobni sedeži pa so namenjeni kolesarjem, ki zavzemajo na kolesu najbolj pokončno držo in si želijo zgolj ležernega kolesarjenja po mestu.

Položaj kolesarjenja je pomemben zato, ker določa, kateri del medenice se dotika sedeža. Najbolj znan mit o kolesarskih sedežih je, da večji kot je kolesarski sedež, bolj udoben je. Dejstvo pa je, da je za izbiro pravega kolesarskega sedeža najprej potrebno določiti držo na kolesu.

Zasnova kolesarskih sedežev – znanost o udobju

Filozofija oblikovanja kolesarskih sedežev stremi k maksimalnemu udobju kolesarjev. Zato številni proizvajalci, v sodelovanju z inženirji mehanike in biomehanike, namenjajo nešteto ur različnim testiranjem z elitnimi športniki.

Glavni cilj tovrstnih testiranj je zagotoviti podporo strukturi kosti in zmanjšati pritisk na mehka tkiva, pri čemer je potrebno upoštevati, da se medenične strukture pri moških in ženskah bistveno razlikujejo. Načelo ostaja pri vseh kolesarjih enako, in sicer da mehka tkiva kolesarjev niso namenjena temu, da bi nosila njihovo težo.

Sestavni deli kolesarskega sedeža

Znanost in tehnika posvečata veliko pozornosti oblikovanju kolesarskega sedeža, ki se popolnoma prilega kolesarjem in jim zagotavlja optimalno udobje. Med nakupovanjem boste verjetno zasledili precej različnih izrazov, mi pa vam na tem mestu ponujamo najbolj preprost vodnik po posameznih lastnostih oz. sestavnih delih sedeža, s katerimi se lahko srečate:

  • Ukrivljenost sedeža: Definira njegovo prečno obliko in ne zgolj širine sedeža, poleg tega pa določa, v katerih točkah se bodo vaše kosti stikale s kolesarskim sedežem.
  • Profil sedeža: Predstavlja njegovo obliko s strani in določa, koliko se lahko premikate po sedežu naprej in nazaj, prav tako pa lahko vpliva na nagib medenice.
  • Prehod sedeža: Predstavlja njegovo obliko od zgoraj in vpliva na to, koliko daleč od sprednjega ali zadnjega roba sedeža sedite.
  • Nosilci sedeža: So tam, kjer se sedež poveže s sedežno oporo kolesa. Lahko so izdelani iz zlitine ali karbona, sicer pa omogočajo premikanje sedeža naprej in nazaj.
  • Izrez na sedežu: Sedeži z izrezom na sredini nimajo ne materiala in ne ogrodja. Izdelani so z namenom lajšanja pritiska na mehka tkiva, hkrati pa še vedno nudijo dovolj opore.

Ne glede na to, ali ste izkušen kolesar ali začetnik, pa zagotovo veste, da je udobje v predelu mehkih tkiv še kako pomembno. Zato je ključnega pomena, da pred nakupom natančno določite, kakšno kolesarsko držo vzdržujete, in izberete kolesarski sedež, ki zagotavlja podporo kostem in hkrati učinkovito razbremeni pritisk na zadnjico.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.