Katere so prednosti disk zavor pri kolesu?

928
Disk zavore

Neizogibnemu napredku tehnologije v svetu kolesarstva ni mogoče ubežati. Tako kot pri vseh vidikih sodobnega življenja je tudi “skromno” kolesarstvo v zadnjih nekaj letih naletelo na več revolucionarnih idej kot kdaj koli prej. Sprva rezervirane za gorsko kolesarstvo se disk zavore v cestni skupnosti stalno povečujejo.

Večina uglednih blagovnih znamk tako že nekaj časa ponuja disk zavore. Vendar pa tudi tu veljajo tako argumenti za kot proti. Zato je ključno, da ste ustrezno informirani in na ta način izberete rešitev, ki ustreza vašim potrebam.

Obročne zavore proti disk zavoram

Vse zavore za kolesa so zasnovane tako, da z ročno ročico potisnejo zavorne ploščice, ki ustvarjajo trenje, proti zavorni površini na vrtljivem kolesu. S povečanjem pritiska na zavorni ročici se sila trenja poveča. To deluje v kombinaciji z oprijemom pnevmatik in tako upočasni kolo.

Obročne zavore Brakco MTB-945vc V-Brake
Obročne zavore Brakco MTB-945vc V-Brake – Extreme Vital

Razlika med klasičnimi obročnimi in disk zavorami je v tem, kje in kako deluje zavorna sila glede na kolesni obroč in celotno kolo. Tradicionalne zavore temeljijo na zavorni sili na zunanjem robu kolesa. Disk zavore pa delujejo na manjši rotor, ki se nahaja proti sredini kolesnega obroča.

Katere so prednosti disk zavor?

Moč: Disk zavore ustvarjajo neverjetno količino zavorne moči, običajno veliko več, kot je sicer potrebno za ustavitev cestnega kolesa. To vozniku omogoča, da na zavorni ročici uporabi precej manj sile, preden se kolo ustavi. Manjša moč vodi do zmanjšanja mišične utrujenosti rok.

Moč disk zavore lahko prilagodite tudi z menjavo rotorja diska (kovinska zavorna površina) na rotorje različnih premerov. Večji rotor pomeni močnejšo zavoro, kar je uporabno za večje kolesarje ali težja kolesa.

Modulacija (nadzor): Stiskanje zavornih ročic z različno močjo na obročne zavore lahko povzroči zelo neskladno zaviranje. Ko stisnete ročico, opremljeno z disk zavoro, je zavorna sila veliko bolj konsistentna. Ta zanesljivost vam omogoča, da natančno presodite, koliko sile morate uporabiti, da dosežete pričakovani rezultat.

Disk zavora Shimano Deore XT M81001 (sprednja) + rotor Deore 203mm Center Lock
Disk zavora Shimano Deore XT M81001 (sprednja) + rotor Deore 203mm Center Lock – Extreme Vital

Zagovorniki disk zavor pogosto trdijo, da uporaba diskov dejansko pomeni hitrejšo vožnjo, saj tehnično lahko porabite manj časa “na zaviranju”, kar vam omogoča, da zavirate pozneje pred ovinkom in tako povečate čas vožnje pri višjih hitrostih.

Zanesljivo zaviranje v vseh vremenskih razmerah: Ko zavirate z obročnimi zavorami v mokrem vremenu, lahko pride do zamika delca sekunde, preden dejansko začnete zavirati. Ta zamuda je posledica zavorne obloge, ki s kolesnega obroča odrine vodo in umazanijo, da omogoči zadosten stik in trenje. Tako vas dejanska zavorna sila, ki jo uporabite na suhem, morda ne bo ustavila na mokrem. Lokacija rotorja diska in splošno zaščitena zavora običajno povzročata zelo majhen vpliv na delovanje diska v mokrem vremenu.

Mehanične ali hidravlične disk zavore?

Čeprav vse disk zavore ne delujejo na enak način, zgoraj opisane prednosti v večji meri veljajo za vse diske. Na zelo osnovni ravni imajo vse bat, ki potisne eno ali obe zavorni ploščici na rotor. Razlike so v načinu prenosa sile ročice na zavorne obloge in zavorni rotor.

Na enem koncu spektra imamo zavore s kabelskim pogonom, včasih imenovane tudi mehanske disk zavore. Delujejo na enak način kot obročne zavore, pri premikanju batov pa se opirajo na jekleni kabel. Prednost te zasnove je, da deluje v povezavi z običajnimi prestavnimi ročicami. Tako kot zavore na platiščih lahko trpijo zaradi kontaminacije kablov in se na splošno zlahka namestijo brez drgnjenja.

Nasprotno pa hidravlične disk zavore kot sredstvo za aktiviranje uporabljajo zaprt sistem s tekočino. To omogoča najvišjo stopnjo doslednosti zaviranja zaradi zmanjšanja trenja in dejstva, da se lahko obe zavorni ploščici po potrebi premikata in spuščata. Slaba stran je precejšen strošek namenskih prestavnih ročic in sistema ter ob tem manj možnosti za lastna popravila.

Disk zavore so torej postala realnost tudi običajnega cestnega kolesarstva, zato se ob nakupu novega kolesa ali ob menjavi zavor vsekakor pozanimajte tudi o tej možnosti.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.