Kako preprečiti poškodbe pri deskanju na snegu?

306
Poškodbe pri deskanju na snegu

Ko se z desko za bordanje odpravljate na smučišče, si verjetno želite polno zabave in zadovoljstva, ne pa da končate svojo avanturo z neprijetno poškodbo. Zagotovo si ne želite pitja toplega kakava ob kaminu, medtem ko vaši prijatelji uživajo na snegu. V izogib temu je dobro vedeti, kaj povzroča najpogostejše poškodbe pri deskanju na snegu in kako jih je najlažje preprečiti.

Poškodbe so posledica specifičnega gibanja na deski

Smučanje in deskanje na snegu sta si sicer v marsičem podobna, ko pa gre za vrsto poškodb, se le-te lahko med smučarji in deskarji zelo razlikujejo. Telesna priprava, ki jo zahteva smučanje, vključuje hitrost, moč, ravnotežje in gibljivost.

Podobne telesne sposobnosti zahteva tudi deskanje na snegu, vendar je potrebno vedeti, da je način gibanja pri obeh športnih aktivnostih zelo različen. Ta razlika je glavni razlog, da pri smučanju in deskanju na snegu lahko utrpimo zelo različne poškodbe.

Katere so najpogostejše poškodbe pri deskanju na snegu?

Da boste lahko preprečili poškodbe pri deskanju na snegu, je seveda potrebno vedeti, katere so tiste poškodbe, na katere morate biti še posebej pozorni.

Medtem ko so pri smučanju najpogostejše poškodbe kolen (predvsem natrganje sprednjih križnih vezi), ki so posledica sukanja zgornjega dela telesa v nasprotni smeri od spodnjega dela nog, pa je mehanika gibanja pri deskanju na snegu nekoliko drugačna.

Poškodba rame pri bordanju na snegu
Med bordanjem na snegu lahko ob padcu pride do poškodbe rame.

Pri deskanju na snegu sta obe nogi vpeti v desko in sta vedno usmerjeni v isto smer, kar ščiti koleno pred kakršnim koli sukanjem v nasprotno smer, zato so poškodbe kolen manj pogoste. Ker pa deskarji na snegu v primeru padca običajno pristanejo na rokah, ramenih, hrbtu ali glavi, so to tisti deli, ki so najbolj izpostavljeni za morebitne poškodbe.

  • Najbolj značilna poškodba deskarjev je zlom zapestja, ker so zgornje okončine tiste, ki sprejmejo silo padca.
  • Pogosti so tudi zvini zapestja, udarci v komolec in izpahi.
  • Najpogostejša poškodba ramen so razni udarci in poškodbe rotatorne manšete.
  • Pogosti so tudi zlomi ključnice, pretres možganov in druge poškodbe vratu in glave.

Kako ukrepati v primeru poškodb pri deskanju na snegu?

Poškodbe rotatorne manšete rame se običajno zdravijo konzervativno z raznimi krepilnimi programi, za udarce in zvine pa je najpogostejša protivnetna terapija z zdravili in seveda počitek, dokler se stanje ne izboljša.

Ko je stanje akutno, se priporoča uporaba ledu (trikrat ali štirikrat na dan po 10 minut), ki je lahko v pomoč pri zmanjšanju bolečine, otekline in vnetja v prvih dneh po nastanku poškodbe. Pri tem ne pozabite na kompresijo oziroma tesno povijanje mesta poškodbe in seveda dvig poškodovanega dela telesa, kar bo zmanjšalo otekanje.

Zavedati pa se je potrebno, da kakršno koli vnetje zahteva določen čas, da se popolnoma izboljša, zato je pomembno, da se izognete preobremenitvi poškodovanega dela, saj lahko s tem naredite več škode.

Nasveti za preprečevanje poškodb pri deskanju na snegu

V izogib poškodbam je priporočljivo, da deskarji na snegu, predvsem začetniki, poskrbite za primerno varnostno snowboard opremo. Obvezen del so ščitniki za zapestje in komolce, ki lahko bistveno olajšajo sile padcev na sklepe zgornjega dela telesa, priporočljive pa so tudi zaščitne blazine za komolce in trtično kost, ki ublažijo udarec.

Za zaščito ramen pred padci ne bi bilo slabo, če bi se seznanili o njeni anatomiji in delovanju. Pred deskarsko sezono razmislite tudi o vajah za krepitev bokov in kolen, saj boste z njimi izboljšali stabilnost in s tem preprečili marsikateri padec.

Tudi če ste zelo dober smučar, upoštevajte, da ste na deski za bordanje zgolj začetnik na snegu. Zato ne precenjujte svojih sposobnosti, za prve deskarske kilometre pa si lahko priskrbite usposobljenega učitelja, ki bo poskrbel, da bodo vaši začetki na deski povsem varni.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.