5 najpogostejših poškodb pri smučanju

727
Poškodbe pri smučanju

Za mnoge ni nič boljšega kot to, da se pozimi odpravijo na zasnežene strmine in vijugajo po različno strmih in zahtevnih smučarskih pobočjih. Vendar se ob tem še premalo zavedajo, da je smučanje lahko tudi nevarno, saj je tveganje za različne poškodbe visoko.

Podobno kot pri drugih aktivnostih v zimskem času nam morebitne poškodbe pri smučanju lahko povzročijo resne težave, zato je izjemno pomembno, da jih poznamo in jih na ta način skušamo tudi preprečiti. In katere so najpogostejše poškodbe, na katere moramo biti še posebej pozorni?

1. Poškodbe glave

Ne glede na to, ali ste izkušen ali neizkušen smučar, je istočasno kontroliranje hitrosti in vzdrževanje ravnotežja zelo zahtevno. Ob padcu se lahko zgodi, da udarite z glavo ob drevo, skalo ali drugo osebo, pri čemer so posledice lahko katastrofalne. Poškodbe glave lahko rangiramo od manjših do zelo zahtevnih, ne glede na to pa vsaka tovrstna poškodba zahteva resno in takojšnjo obravnavo.

Kadar pri poškodbi glave pride do prekomernih zunanjih krvavitev, je potrebno kirurško zašitje rane, nekatere poškodbe pa se zdijo na prvi pogled povsem nedolžne, vendar lahko kljub temu povzročijo motnje v koordinaciji in vidu. Da preprečite poškodbe glave in zmanjšate njihove posledice, vam priporočamo, da vedno nosite čelado.

2. Poškodba medialnega ligamenta kolena

Medialni kolateralni ligamenti se nahajajo na notranji strani kolena. Njihova glavna funkcija je, da preprečujejo, da bi se koleno popolnoma zarotiralo navznoter in s tem ohranjajo njegovo funkcionalnost. Natrganje medialnega ligamenta se lahko med smučanjem in deskanjem zgodi kot posledica prevelike sile ene noge na drugo.

Poškodba medialnega ligamenta kolena pri smučanju
Poškodba medialnega ligamenta kolena pri smučanju.

Tovrstno poškodbo boste hitro prepoznali, saj boste občutili močno bolečino, pojavili pa se bosta tudi modrica in oteklina. V primeru poškodbe je zato najbolje, da poiščete varno mesto in počivate. Če je le možno, mesto poškodbe hladite in nogo dvignite, prav tako pa je pomembno, da se ob tovrstni poškodbi posvetujete z zdravnikom specialistom. Pravilna obravnava poškodbe bo bistveno pripomogla k hitrejšemu okrevanju.

3. Poškodba sprednje križne vezi

Poškodba sprednje križne vezi je ena od najpogostejših poškodb pri športnih aktivnostih s hitrimi spremembami gibanja, kot sta tudi smučanje in deskanje. Nahajajo se v kolenu, pri čemer je njihova najpomembnejša funkcija, da nadzorujejo gibanje golenice glede na stegnenico.

Tovrstne poškodbe se najpogosteje pojavijo ob rotacijah, hiperekstenzijah in nenadnih zaustavljanjih, zato je ključnega pomena kontroliranje hitrosti med samim smučanjem in deskanjem. V primeru poškodbe ljudje običajno zaslišijo, kot da bi jim počilo v kolenu, ob tem pa so vidni tudi drugi znaki poškodbe, npr. oteklina.

Če sumite, da ste si poškodovali sprednje križne vezi, nemudoma prenehajte s smučanjem in poiščite specialista ortopeda. Za čim hitrejšo rehabilitacijo boste potrebovali obravnavo s strani fizioterapevta, v težjih primerih pa lahko celo operativni poseg.

4. Zlom zapestja

Ko na smučeh izgubimo ravnotežje, se med padanjem običajno instinktivno skušamo ujeti, zato običajno v oporo stegnemo roke. Pri tem lahko hitro pride do poškodb ligamentov v zapestju, še posebej kadar pademo na roke s silo celotne teže ali pod določenim kotom.

To je ena od najbolj običajnih poškodb smučarjev in v njenem primeru je potrebno nemudoma prenehati z aktivnostjo in poiskati zdravniško pomoč. Glede na resnost poškodbe boste morda potrebovali le longeto, druge poškodbe se lahko zdravijo z določenimi vajami, za resnejše poškodbe pa je potrebna fizioterapevtska obravnava.

5. Poškodbe ramen

Odvisno od načina padca so ramena lahko tudi eno od bolj izpostavljenih mest poškodb pri smučanju. Pri tem lahko pride do izpaha ali celo zloma, kar je izjemno boleče. Padec lahko vpliva tudi na ligamente, vezi in mišice, ki se nahajajo v tem sklepu.

Vse poškodbe ramen zahtevajo zdravljenje s strani ortopeda, saj je velika verjetnost, da boste potrebovali operativni poseg ali fizioterapevtsko obravnavo.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.