Zaščitna oprema za smučanje: kaj si lahko privoščite?

358
Zaščitna oprema za smučanje

Smučanje je priljubljena zimska športno rekreativna aktivnost. Poleg tega, da je izjemno zabavna, pa je tveganje za poškodbe nekoliko večje, vendar le, če sami ne poskrbite za svojo varnost in se na smučišče odpravite s pomanjkljivo opremo.

Povsem logično je, da za smučanje potrebujete smuči, smučarske palice in smučarske čevlje. Ob tem pa nikakor ne pozabite tudi na vso zaščitno opremo, s katero se boste na smučišču počutili varno in udobno. Pa si poglejmo, brez katerih kosov zaščitne opreme se raje ne odpravite na smučišče.

1. Smučarska čelada

Smučarske čelade so sicer obvezne za otroke, mlajše od 14 let, kar pa še ne pomeni, da jih tudi odrasli smučarji ne potrebujejo. Namenjene so varovanju glave v primeru padca, poleg tega pa vam zagotavljajo zaščito pred vetrom, mrazom in drugimi vremenskimi vplivi.

Smučarska čelada Uvex Magnum
Smučarska čelada Uvex Magnum – Extreme Vital

V pestri ponudbi zaščitne opreme lahko naletite na smučarske čelade svetovno priznanih proizvajalcev, ki so rezultat hitrega tehnološkega napredka. V osnovi jih delimo v kategorijo moških, ženskih in otroških smučarskih čelad, na voljo pa so v različnih velikostih, barvnih kombinacijah, potiskih in modelih.

2. Smučarska očala

Tudi smučarska očala so pomemben del zaščitne opreme za smučanje. Njihova glavna naloga je, da oči ščitijo pred UV žarki, hkrati pa poskrbijo za boljšo vidljivost v slabših vremenskih pogojih. Ko izbirate primerna smučarska očala, je to potrebno imeti vedno v mislih.

Smučarska očala Poc Fovea Clarity
Smučarska očala Poc Fovea Clarity – Extreme Vital

V ponudbi boste našli moška, ženska in otroška smučarska očala priznanih proizvajalcev. Na voljo so vam v različnih velikostih, predvsem pa morajo biti kompatibilna z vašo čelado. Opazili boste, da imajo očala različno stopnjo zatemnjenosti leč, prav tako pa so vam na voljo modeli z dodatnimi lečami za različne svetlobne pogoje.

3. Ščitniki

Smučarji vse pogosteje posegajo tudi po drugih kosih zaščitne opreme, med katerimi so ščitniki za podlahti, golena in hrbet. Omenjeni izdelki so vam na voljo v specializiranih trgovinah s smučarsko opremo.

Ščitniki za podlahti, hrbet in goleni Poc
Ščitniki Poc: za podlahti Forearm Classic / za hrbet Spine VPD System Vest / za goleni Shins Classic – Extreme Vital

Ščitniki za hrbet zagotavljajo dobro zaščito hrbtenice. Ker nesreča nikoli ne počiva in so takšni in drugačni padci pri smučanju zelo pogosti, je to vse bolj priljubljen del zaščitne opreme tako med smučarji kot tudi med priznanimi proizvajalci smučarske opreme.

Ščitnike za podlahti in golena sicer pogosteje uporabljajo profesionalni smučarji, a se zanje vse pogosteje odločajo tudi rekreativci. Izdelani so iz trpežnih materialov in so vam na voljo v univerzalni velikosti.

4. Smučarske rokavice

Pestra ponudba smučarskih rokavic priznanih blagovnih znamk danes marsikoga že pred nakupom spravi v obup. Poleg tega, da so vam na voljo različni ženski in moški modeli, morate biti pozorni na to, da so rokavice izdelane iz kvalitetnih in trpežnih materialov.

Smučarske rokavice Leki Griffin S
Smučarske rokavice Leki Griffin S – Extreme Vital

Smučarske rokavice vam morajo zagotavljati maksimalno zaščito pred mrazom in vlago. To je edini način, da boste imeli roke suhe in vam bo med smučanjem prijetno toplo tudi ob nizkih temperaturah zraka. Ne glede na to, ali ste rekreativni smučar ali profesionalec, smo prepričani, da boste v pestri ponudbi smučarskih rokavic našli takšne, ki bodo ustrezale vašim potrebam.

5. Lavinski set

Če ste ljubitelj turnega smučanja ali pa se pogosteje odpravite na smučanje izven urejenih prog, nikakor ne pozabite na lavinski set. Ta je sestavljen iz lavinske žolne, lopate in sonde, zato boste pogosto zasledili tudi izraz lavinski oziroma plazovni trojček.

Lavinski set Pieps
Lavinski set Pieps – Extreme Vital

Lavinski set je nepogrešljiv in deluje le, če imate vse njegove elemente. Ti vam omogočajo, da zasutega v plazu najdete, določite njegov položaj in ga še pravočasno izkopljete.

Ob vsej opremi, ki jo potrebujete, je smučanje za marsikoga velik finančni zalogaj. A ko je govora o lastni varnosti, cena zagotovo ne bi smela biti odločilna. Zato smo prepričani, da se z nekaj dobre volje v pestri ponudbi zaščitne opreme zagotovo najde za vsakogar nekaj.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.