Kako kupiti smučarsko opremo?

515
Nakup smučarske opreme

Nakup smučarske opreme je zagotovo precej zahtevna naloga, saj je dandanes izbira v trgovinah ogromna. Človek se zato hitro zmede in težko znajde. Zavedati se namreč morate, da vse smuči niso primerne za vse smučarje. Enako velja tudi za smučarske čevlje in ostalo opremo za smučanje.

V nadaljevanju vam podajamo nekaj nasvetov, s pomočjo katerih boste lažje opravili nakup smučarske opreme. Hkrati pa vam bodo nasveti tudi pomagali, da boste izbrali pravo opremo.

Nakup ustreznih smuči z vezmi

Gotovo veste, da se sodobne smuči razlikujejo po dolžini in stranskem loku, pa tudi po svoji trdoti. Slednje je seveda odvisno predvsem od tega, iz katerih materialov so smuči izdelane. Mehkejše smuči so primerne za začetnike in slabše smučarje, saj le-ti smučajo počasneje in v zavojih ne dosegajo večjih obremenitev. In obratno – trše smuči so primerne za bolj izkušene smučarje. Preverite še dodatne nasteve za izbiro ustreznih smuči.

Smuči Elan Amphibio 10 Ti Power Shift
Smuči Elan Amphibio 10 Ti Power Shift (z vezmi ELS 11.0) – na voljo pri Extremevital.com

Vezi so lahko na smuči pritrjene različno: neposredno na smuči, na podložno ploščo ali pa so del v smuči integriranega sistema. Pred nakupom vezi preverite, ali nastavitveni elementi ustrezajo izbranim smučem, poleg tega bodite pozorni še na to, ali so vezi na smuči pravilno montirane.

Pravilna izbira smučarskih čevljev

Smučarski čevlji sodijo med najpomembnejši del smučarske opreme, saj morajo omogočati udobje ter kakovost vodenja zavojev. Čevelj je sestavljen iz školjke in notranjega čevlja, oba se morata nogi čim bolj prilegati. Čevlji naj bodo udobni, topli, primerno veliki in lahki. Ker smučarju omogočajo ustrezno usmerjanje smuči, morajo biti pravilno izbrani. Predvsem je pomembna dolžina čevlja, ki ne sme biti daljša od dolžine stopala. Prsti na nogah obenem ne smejo biti pokrčeni.

Smučarski čevlji Nordica Pro Machine 120 GW
Smučarski čevlji Nordica Pro Machine 120 GW (2019) – na voljo pri Extremevital.com

Prava velikost čevlja se pokaže šele takrat, ko boste koleno izrazito potisnili naprej, s tem pa potisnili peto čevlja nazaj. Takrat boste lahko ugotovili, ali imate ob konicah prstov na nogah še kaj praznega prostora. S konicami prstov morate čutiti stik s sprednjim delom čevlja, saj je takrat velikost pravilna.

Upoštevajte tudi posebnosti svojega stopala, na primer to, da imate široko stopalo ali visok nart. Med proizvajalci obstajajo precejšnje razlike v obliki in trdoti smučarskih čevljev, zato boste zagotovo našli takšne, ki se vašemu stopalu prilegajo kot uliti.

Kaj pa smučarske palice?

Pravilno dolžino smučarskih palic izmerite tako, da jo obrnete. Ročaj mora biti na tleh, vi pa palico primete pod krpljico. Pri tem morate imeti v komolcu pravi kot.

Smučarska oblačila morajo biti topla

Smučarski komplet naj bo predvsem ustrezne velikosti, saj vam bo le tako omogočal neovirano gibanje. Poleg tega mora biti izdelan iz materialov, ki omogočajo regulacijo toplote in ki so nepremočljivi.

Smučarska oblačila Salomon
Smučarska oblačila Salomon (bunda, pulover in hlače) – na voljo pri Extremevital.com

Pazite tudi na to, da imajo oblačila dovolj žepov, kamor boste spravili smučarsko karto in številne drobnarije, brez katerih ne morete niti na smučanju. Še kako prav pride tudi kapuca. Prav tako ne pozabite na ustrezno spodnje perilo. Posebno pozornost namenite še rokavicam, ki bodo vašim rokam nudile dovolj toplote.

Še nekaj besed o smučarski čeladi

Svetujemo vam, da se brez nje ne odpravite na smučišče. Čeprav je po zakonu obvezna le za otroke do 14. leta, naj bi jo nosili prav vsi. Čelada mora biti ustrezne velikosti, da se lepo poda vaši glavi, predvsem pa mora biti lahka in izdelana iz kakovostnih materialov. Le takšna bo dobro ščitila vašo glavo pred poškodbami ob morebitnih padcih.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.