Kolesarske luči: pogosta vprašanja in odgovori

329
Kolesarske luči

Kolesarska sezona je že v polnem zamahu, z njo pa tudi redna skrb za varno kolo. Poleg voznega kolesa in čelade med pomemben del varnostne opreme sodijo tudi kolesarske luči. Gre za pomemben del opreme, ki vas ne le zaščiti, temveč naredi vašo vožnjo tudi bolj udobno, če se vračate domov ob večernih ali ste se odpravili na izlet, ki se je zavlekel.

A nakup novih kolesarskih luči je lahko zapletena reč, zato smo za vas zbrali pogosta vprašanja in podatke, ki vam bodo pomagali pri izbiri. Nikoli se namreč ne odpovejte lastni varnosti.

Ali sploh potrebujem kolesarske luči?

Seveda! Ne le zaradi vaše lastne varnosti in praktičnosti, kolesarske luči so tudi obvezen del kolesarske opreme. Če se boste vozili z mestnim kolesom brez luči, si lahko privozite lepo denarno kazen. Predvsem pa luči potrebujete za varno vožnjo ob meglenih dneh in za vožnjo ob slabi vidljivosti.

Posebej jesen in zima sta letna časa, ko se hitro stemni in je pogosteje slabše vreme s slabo vidljivostjo. Poleg luči so zato zelo primerni tudi oranžni odsevniki na pedalih, rdeč zadnji odsevnik ter beli sprednji in naperni odsevniki. Tako boste tudi poskrbeli, da vas bodo ostali udeleženci prometa hitro opazili.

Kakšne barve morajo biti kolesarske luči?

Velja splošno pravilo, da so sprednje luči bele, zadnje pa rdeče, kar se uskladi tudi s pravili za preostala vozila v prometu. Zato lahko zamenjava barv luči povzroči veliko zmedo. Voznik za vami ali nasproti vozeče vozilo bi lahko namreč narobe razumel, v katero smer vozite.

Komplet kolesarskih luči Topeak HighLite Combo II
Komplet kolesarskih luči Topeak HighLite Combo II – Extreme Vital

Prav tako nikar ne uporabljajte modrih luči. Te barve so namreč namenjene prepoznavanju prevoznih sredstev za nujne primere.

Lahko na kolesu uporabljam utripajoče luči?

Utripajoče luči gotovo pripomorejo k vidljivosti kolesarja. Zato so tudi vsako leto bolj priljubljene. Pomembno pa je vedeti, ali so takšne luči zakonsko dovoljene. V nekaterih državah namreč so, v drugih pa ne. Če s kolesom veliko potujete, se zmedi lahko izognete tudi tako, da kupite kolesarske luči, ki omogočajo izbiro načina svetenja, torej utripajoče in stalno.

So utripajoče luči res varnejše?

Kot smo že omenili, je najpomembneje preveriti, ali so utripajoče luči sploh dovoljene. Če so dovoljene, pa je potrebno razmisliti o različnih vidikih. Utripajoče luči sicer privabljajo več pozornosti, zaradi načina svetenja pa otežujejo oceno razdalje. Voznik tako lahko napačno presodi, koliko ste oddaljeni od njega.

Najlažje je, da kombinirate luči in tako optimalno poskrbite za varnost. Rdeče luči naj svetijo stalne, druge pa so lahko utripajoče, lahko pa izberete tudi luči, ki kombinirajo oba načina svetenja. Gre za intervalni pristop, kjer se izmenjujeta interval utripanja in interval stalnega svetenja.

Kako svetle morajo biti kolesarske luči?

Svetilnost kolesarskih luči je odvisna predvsem od namena uporabe. Potrebujete luči zato, da vidite, ali zato, da ste vidni? Svetlost luči se označuje v lumnih. Gre za merilo svetilnosti. Petdeset lumnov je minimalna vrednost, ki se priporoča za uporabo na mestnem kolesu v urejenih prometnih razmerah.

Prednja kolesarska luč Topeak WhiteLite HP Focus
Prednja kolesarska luč Topeak WhiteLite HP Focus – Extreme Vital

Pri tem je pomemben tudi način svetenja oziroma kako koncentrirana je luč. Za vožnjo po cestah izven urbanih središč pa je potrebno imeti močnejšo luč, saj gre tam za temnejše razmere. Priporočamo luč nad 300 lumnov. Takšna moč vam bo pomagala pri lastni varnosti in varnosti drugih v prometu. Poskrbite tudi za pravilno usmerjenost luči.

Kako vzdrževati kolesarske luči?

Da vam bodo nove kolesarske luči služile več kot le eno sezono, je potrebno zanje tudi malce poskrbeti, skrb pa ni zelo zahtevna. Kot prvo – poskrbite, da luči ne padejo, tako se lahko namreč poškodujejo ali skupijo manjše okvare, ki se bodo pokazale šele čez kakšen mesec. Preverite, da ste dobro pritrdili luči na kolo.

Kolesarskih luči tudi nikar ne potapljajte v vodo. Čeprav morda piše, da gre za vodoodporne luči, se s tem misli na vodoodpornost v smislu dežja ali vlage. Pa tudi sicer, zakaj bi preizkušali, kar ni potrebno? Razen, če ste prepričani, da gre za vodotesen sistem, raje ne tvegajte in luči ne mečite v banjo.

Pomembno pa je tudi, da luči napolnite, preden jih pospravite. Luči boste potrebovali prej, kot mislite, dolgi, svetli, poletni večeri namreč ne trajajo v nedogled. Za to, da bo vaša luč imela dolgo življenjsko dobo, jo napolnite, ugasnite in šele nato pospravite pred ponovno uporabo.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.