4 nasveti, kako se obleči za jesenski tek

387
Jesenski tek

Če menite, da vas hladna jesen ne more dovolj navdihniti za nove tekaške podvige, se motite. S primerno tekaško kondicijo in oblačili ter obutvijo lahko tečete tudi v hladnejšem obdobju leta in ste tako skozi celo leto v vrhunski formi.

Tudi izkušeni tekači vas bodo opomnili na to, da ni lepšega in primernejšega letnega časa za tek, kot je ravno jesen. V tem delu leta lahko ogromno naredite za svoje zdravje. S tekom se boste redno gibali po svežem zraku, kar bo odlično vplivalo tudi na vaš imunski sistem.

Vsak, ki teče jeseni, položi temeljne kamne za odlično športno leto, ki šele prihaja. To pa je dovolj velika motivacija tudi za najmanj motiviranega tekača. A kot smo že omenili, izkušnja s tekom jeseni je v veliki meri odvisna od oblačil, ki jih boste med tekom nosili na sebi.

Primerna jesenska tekaška oblačila

Primerna jesenska oblačila so tekaška majica z dolgimi rokavi, dolge tekaške hlače in tekaška vetrovka. V še hladnejših dnevih ne pozabite na naglavni trak in tekaške rokavice. Če se na tek raje odpravljate v večernih urah, naj bodo vaša oblačila opremljena z odsevnimi površinami, ki bodo tudi v mraku ali temi dobro poskrbele za vidnost. Sicer pa večina proizvajalcev vrhunske tekaške opreme poskrbi, da so njihova tekaška oblačila opremljena z odsevniki.

Jesenska tekaška oblačila
Jesenska tekaška oblačila: tekaške hlače Salomon, majica in hoodie Picture – Extreme Vital

Še posebej je dobrodošla dolga majica s podaljšanimi rokavi z odprtino za palec. Veter in nižje temperature vas med treningom zato ne bodo prav nič ovirale. Namesto dolgih tekaških hlač se lahko oblečete kar v ustrezne pajkice. Tekaška vetrovka naj bo čim lažja in zračna. Omogoča naj zaščito pred vetrom. V kombinaciji z majico za tek vam bo vetrovka pomagala ohranjati optimalno temperaturo telesa.

In kar je najbolj bistveno pri vsem …

1. S pravilno izbira materiala med tekom ostanete popolnoma suhi

Bombaž še zdaleč ni primeren za tekaške treninge, ker vpija znoj. Oblačila iz bombaža namreč postanejo med tekom mokra in težka. Posledično vas v njih lahko tudi zebe. Na trgu so vam na voljo tekaška oblačila s sodobnimi tehnologijami, ki odlično odvajajo znoj stran od telesa. Na ta način vam ponujajo občutek suhosti in svežine tudi med najintenzivnejšimi treningi.

2. Oblecite se topleje, a ne pretiravajte

Jeseni so temperature precej nižje, a kljub temu se za tek ne oblecite preveč. Lahko se oblečete na primer v kapri tekaške hlače in majico ali pa v majico z dolgimi rokavi in kratke hlače. Ne oblecite torej dolgih hlač in dolge majice hkrati. Četudi se vam bo v prvi minuti zazdelo, da vas bo med tekom zato zeblo, se boste hitro ogreli.

Če boste med tekom na sebi nosili preveč oblačil, pa se boste hitro pregreli. To pa lahko zelo otežuje kakovost vašega treninga, ki ga boste morali najverjetneje predčasno zaključiti.

3. Med jesenskim tekom naj imajo prednost svetlejša oblačila

Dnevi jeseni postajajo vse krajši. Če najraje tečete ob zori ali mraku, je še toliko pomembneje, v katere barve oblačil ste odeti. Oblecite se v čim svetlejša oblačila, da vas bodo na tekaškem terenu že od daleč videli vozniki, kolesarji in drugi tekači.

Tekaška majica: Devold Running, Salomon S/Lab Sense
Tekaška majica: Devold Running, Salomon S/Lab Sense – Extreme Vital

Izogibajte se torej oblačilom v črnih oziroma temnejših odtenkih. izbirajte med svetlejšimi oblačili; takšnimi, ki se jih hitro opazi že na daleč.

4. Priskrbite si udobna tekaška oblačila

Nič ni bolj neudobnega, kot če med tekom nosite prevelika, preokorna ali nerodno zasnovana oblačila. Takšna tekaška oblačila vam zagotovo ne bodo ponudila ne užitka in ne udobja. Nase nadenite kose oblačil, ki se vam povsem prilegajo.

Če ste tekač začetnik in niti ne veste, kaj pomeni udobno in primerno veliko tekaške oblačilo, je dobro, da vam pri izbiri kosov pomagajo izkušeni prodajalci. Te boste našli v specializiranih prodajalnah s tekaško opremo, kakršna je denimo športna trgovina Extreme Vital.

Recept za popoln jesenski tek je torej odvisen tudi od vrste oblačil. Oblecite se v kose, ki odlično odvajajo znoj, na sebi ne imejte preveč kosov naenkrat, oblačila naj bodo čim svetlejša oziroma vidnejša. Poleg tega naj bodo tekaška oblačila udobna, prijetna in ravno prav velika.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.