Kako pridobiti tekaško kondicijo?

2707
Tekaška kondicija

Tek je ena od najbolj priljubljenih športnih aktivnosti, ki od nas zahteva kar nekaj kondicije. Za tekača začetnika je preteči nekaj kilometrov lahko dokaj zahtevna naloga, zato je potrebno, da se pred daljšim tekaškim izzivom primerno pripravi.

Če ste med tekači začetniki tudi vi, si v nadaljevanju preberite, kako si lahko v samo nekaj mesecih pridobite dovolj tekaške kondicije, da boste brez težav pretekli 10 km ali celo več.

Odličen trening za pravo tekaško kondicijo

Vsak tekač si mora na začetku pripraviti dober načrt, s katerim bo prišel do dobre tekaške kondicije, ki mu bo omogočala brez težav preteči daljšo razdaljo.

Za tekače začetnike, ki ste popolnoma brez kondicije, je najbolje, da prva dva tedna samo hodite in pri tem postopoma dvigujete intenzivnost. Nato začnite teči, počasi, z nizkim tempom. Tek prekinjajte s hojo, potem pa lahko postopoma dvigujete tempo. Osredotočite se predvsem na pridobivanje osnovne oziroma začetne kondicije.

Med treningom izvajajte različne raztezne in krepilne vaje, ki veljajo za odlično preventivo pred različnimi poškodbami. Velik poudarek dajte tehniki teka, saj tudi napačna tehnika lahko vodi do resnejših poškodb.

Priporočamo vam, da se vpišete v začetniško skupino tekačev, kjer vas bodo strokovnjaki s področja teka še posebej dobro poučili o tem, kako boste lahko v najkrajšem možnem času prišli do odlične tekaške kondicije. Odločite se tudi za šolo teka, kjer vas bodo seznanili s pravilno tekaško tehniko.

Kondicijo vzdržujte in nadaljujte z rednimi treningi

Ko boste sami ali s pomočjo strokovnjakov dosegli osnovno kondicijo, je v nadaljevanju izjemnega pomena, kako jo boste z rednimi treningi vzdrževali oziroma povečevali. Postavite si višji cilj in se pripravite do te mere, da se boste lahko vpisali v naprednejšo skupino tekačev.

Morda vam bo že kmalu uspelo brez večjih težav preteči maraton, o katerem potiho sanjate že nekaj časa. Z veliko mero vztrajnosti in odločnosti boste vsekakor prišli tudi do tega cilja.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.