Kakšno trdoto smučarskih čevljev izbrati?

2507
Trdota smučarskih čevljev

Se odpravljate po nakupu novih smučarskih čevljev? Gotovo se zavedate, da bo nakup predstavljal znaten finančni zalogaj, zato morate poskrbeti, da boste poiskali prave smučarske čevlje za svojo nogo. Pri tem nista pomembni samo dolžina in širina smučarskih čevljev, temveč tudi njihova trdota. Prav vsak smučarski čevelj je namenjen določeni stopnji znanja, načinu in tehniki smučanja. Vsak način smučanja potrebuje posebno trdoto smučarskega čevlja.

Trdota smučarskega čevlja pomeni silo, ki jo morate uporabiti, da lahko nogo v zaprtem čevlju upognete naprej. Trdoto izražamo s FLEX-om. FLEX je indeks-FI, se pravi indeks upogibne trdote in trdote zunanjega dela smučarskega čevlja. Pogosto je izražen s številko, ki je zapisana na smučarskem čevlju, včasih pa je podana še v imenu čevlja.

Kateri dejavniki vplivajo na to, kakšno trdoto čevlja boste izbrali?

Upoštevati je potrebno različne stvari, tako višino smučarja, njegovo težo, moč in vrsto smuči ter smučarsko znanje.

Višina in teža sta zelo pomembna dejavnika, ki vplivata na izbiro FLEX-a. Lažji in manjši smučar izvaja na smučarski čevelj manjši pritisk, zato je zanj primeren mehkejši čevelj. Pretrd čevelj bo namreč omejil smučarjevo naravno gibanje telesa. Po drugi strani večji in težji smučar zagotovo potrebuje trši čevelj, čeprav je začetnik v smučanju.

Znanje smučanja je naslednji faktor, ki vpliva na trdoto smučarskega čevlja. Boljši smučar zmore več natančnosti, poleg tega je tehnično podkovan, zato potrebuje trši čevelj. Manj izkušeni smučarji naj posežejo po mehkejšem čevlju.

  • Smučarski čevlji Salomon MTN Explore 100
    Salomon MTN Explore (2019) - FLEX: 100

Na izbiro trdote smučarskega čevlja vpliva še trdota smuči. Trše smuči zahtevajo močnejšo in hitrejšo reakcijo, posledično naj bo trši tudi smučarski čevelj. In seveda obratno. Na splošno je pri rekreativnem smučanju takole: trdota in rang smučarskega čevlja naj bosta čim bolj usklajena s smučmi, ki jih smučar ima.

Na izbiro trdote smučarskega čevlja vplivajo še teren, hitrost smučanja in vrsta snega, po katerem smučate. To je pomembno predvsem pri “freeride” smučarjih.

Kako izbrati pravilno trdoto smučarskega čevlja?

Ženske so ponavadi nižje, lažje in šibkejše od moških, zato naj posežejo po čevljih z manjšim FLEX-om. Za začetnice priporočamo indeks 70 do 80, pri dobrih smučarkah pa indeks 80 do 90. Seveda so tu še vrhunske smučarke, ki imajo indeks od 90 do 110.

Lažji moški smučarji ali smučarji začetniki naj si izberejo čevlje z indeksom od 100 do 110, srednje dobri smučarji pa naj imajo indeks od 105 do 115. Seveda spet prednjačijo vrhunski smučarji, ki naj izberejo FLEX od 120 do 130. Takšne čevlje naj si izberejo tudi težji moški smučarji.

Kaj pa trdota otroških smučarskih čevljev? Otroški smučarski čevlji naj bodo čim mehkejši, saj morajo otroku nuditi lahkotno in enostavno gibanje ter s tem čim več užitka na snegu.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.