Kaj obleči, da nam bo na smučanju prijetno?

267
Oblačila za smučanje

Zimski navdušenci in ljubitelji smučanja se vsako leto spogledujejo z novimi in novimi, tehnično vse bolj dovršenimi smučmi, smučarskimi čevlji in čeladami, a včasih je vendarle dobro stopiti korak nazaj in za začetek premisliti, kako se za smučanje obleči. Še posebej za tiste, ki se na smuko odpravljajo prvič, je pomembno, da izberejo ustrezna smučarska oblačila, saj bodo le tako lahko uživali na snegu in ne stalno mislili na to, kako zelo jih zebe.

Vreme na višjih nadmorskih višinah, kjer ležijo smučišča, je velikokrat nepredvidljivo, zato je dobro biti pripravljen tako za sonce kot močan in hladen veter. Smučarsko opravo sestavite iz osnovnega spodnjega sloja, ki mu nato dodate dodatne sloje. Ključne vremenske in fizične razmere, ki jih morate jemati v obzir, so veter, nizke temperature in vlaga. Slednja je prisotna tako v obliki snega ali drugih padavin kot tudi potenja.

1. Osnovni sloj

Lahko bi rekli, da ta sloj sestavlja smučarsko perilo in je osnova za nadaljnje sloje. Poleg spodnjega perila za na smučišče oblečete še t. i. dolgo spodnje perilo, ki ima dolge hlačnice in rokave. Ker se boste med športno aktivnostjo, kot je smučanje, potili, je pomembno, da izberete materiale s sposobnostjo odvajanja vlage. To je ključna funkcija smučarskega perila.

Aktivno perilo CEP Ski Touring
Aktivno perilo za smučanje: hlače in majica CEP Ski Touring – Extreme Vital

Drugače se lahko pot začne nabirati, kar pomeni lepljiv občutek, vlažna koža pa vas lahko tudi prekomerno hladi. Materiali so lahko sintetični, mnogi posegajo tudi po določenih volnah, izogibajte pa se bombažu. Ta je sicer zelo udoben, a ne odvaja potu. Osnovni sloj naj ne bo debel in okoren, dobro je, da se lepo prilagaja telesu. Za toploto bodo poskrbeli dodatni kosi.

Tudi pri nogavicah izberite takšne, oblikovane za smučanje, da bodo dovolj visoke in se bodo lepo oprijele stopal. Potrebno je biti pozoren tudi na sposobnost odvajanja vlage. Neprimerne nogavice lahko vplivajo na neustrezno prileganje obutve in neprijetne občutke.

2. Izolacijski sloj

Naslednji, srednji sloj je namenjen izolaciji, torej ohranjanju toplote in posredni zaščiti pred mrazom. Poudarek materialov naj bo na izolacijski sposobnosti, da ujame in ohranja topel zrak telesa ter toploto, vodoodportnost tu ni potrebna.

Smučarski pulover Dynafit Tour Wool Thermal Hoodie
Moški in ženski smučarski pulover Dynafit Tour Wool Thermal Hoodie – Extreme Vital

To je plast, ki se razlikuje od posameznika do posameznika. Za večino je dovolj, če imajo to plast le na zgornjem delu telesa in ne tudi na nogah, kar pa ni pravilo. Nekateri imajo dve plasti izolacijskega sloja, drugi eno ali celo tri.

Dobro je s seboj prinesti več plasti, ki jih lahko nato prilagajate glede na trenutno vremensko situacijo. Tanek, a topel flis ne vzame veliko prostora. Pri tem bodite pozorni, da oblačila za srednji sloj niso predebela oziroma toliko ohlapna, da bi ovirala gibanje ali dajala občutek napihnjenosti in okornosti, posebej v kombinaciji z zunanjim slojem.

3. Zunanji sloj

Zadnji sloj smučarskih oblek je zunanja plast, sestavljena iz smučarskih hlač in jakne. Je tudi plast, za katero boste najverjetneje odšteli največ denarja, a je to vredno, saj vas direktno ščiti pred zunanjimi vplivi. Ključno za to plast je, da je vodoodporna, a še vedno omogoča pretok zraka, na ta način vas bo obleka zaščitila pred zunanjo vlago in vetrom.

Smučarska bunda Picture Goods in Signa
Smučarska bunda Picture: moška Goods in ženska Signa – Extreme Vital

Četudi je vreme sončno, je vodoopornost še vedno pomembna, saj je vlažen tudi sneg, na katerega padete ali pa se morda v njem zanalašč povaljate. Smučarske jakne velikokrat obstajajo tudi s snemljivo izolacijsko plastjo, kar je boljše za prilagajanje, ko ste enkrat že na smučišču.

Potrebno je razmisliti še o dodatni opremi. Tudi rokavice morajo omogočati toploto in nepremočljivost. Primerna je tkanina GORE-TEX ali usnje s podlogo. Nekateri imajo radi pod čelado tanko kapo za dodatno toploto, drugi pa uporabljajo podkapo ali buff. Oba poskrbita za zaščito obraza ter vratu pred vetrom.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.