Kako izbrati prave smučarske čevlje?

2288
Smučarski čevlji

Smučarski čevlji so poleg smuči najpomembnejši del smučarske opreme, zato si je vredno vzeti dodaten čas in energijo, da izberemo prave. Natančno prileganje je ključnega pomena za boljši nadzor, večjo učinkovitost in udobje med smučanjem.

Danes je ponudba smučarskih čevljev izjemno pestra. V športni trgovini Extreme Vital so denimo na voljo smučarski čevlji priznanih blagovnih znamk, ki zadovoljijo željam in potrebam tudi najzahtevnejših smučarjev, prav tako pa številni modeli za rekreativne smučarje in otroke.

Izbirate lahko med najbolj vsestranskimi all-round smučarskimi čevlji, s katerimi boste uživali na celodnevni smuki ne glede na svoje smučarsko znanje, freeski smučarskimi čevlji, ki so primerni za smučanje izven urejenih površin, in turnimi smučarskimi čevlji, s katerimi bo turna smuka še prijetnejša.

Zavedati pa se je potrebno, da je noga vsakega posameznika edinstvena. Prav tako pa se lastnosti smučarskega čevlja razlikujejo glede na sposobnosti, smučarsko znanje, želje, višino, težo in mnogo drugih dejavnikov. Pri izbiri pravih smučarskih čevljev je zato potrebno upoštevati predvsem tri lastnosti, ki vplivajo na končno odločitev. To so velikost, prileganje in trdota.

Izbira prave velikosti smučarskih čevljev

Smučarski čevlji se merijo na osnovi lestvice Mondopoint, ki temelji na dolžini noge v centimetrih. Najlažje jo določite tako, da s peto stopala stopite tik ob steno, s prsti obrnjenimi stran od stene. Nato pa z ravnilom izmerite razdaljo od stene do najdaljšega prsta. Če meri dolžina stopala na primer 26,5 cm, potem je Mondo številka 26,5.

Tabela velikosti smučarskih čevljev

To pa še ne pomeni, da morate nujno kupiti smučarske čevlje te velikosti, ampak je le okvirna vrednost. Zavedati se je potrebno, da nimajo vsi smučarji enakih zahtev glede lastnih zmogljivosti, prav tako pa obstaja med smučarji tudi različna toleranca do tesno prilegajočih se čevljev.

  • V splošnem velja, da bi morali začetniki izbirati smučarske čevlje blizu njihove dolžine Mondopoint ali nekoliko večje. Pancerji naj bodo mehkejši.
  • Podobno velja za vmesne smučarje, ki naj prav tako izbirajo velikost blizu Mondopoint velikosti ali pa nekoliko manjše. Je pa pri tem pomembno, da izberejo nekoliko trši model smučarskih čevljev.
  • Za napredne smučarje pa velja, da naj izberejo velikost, ki je za polovico ali pa za celo številko manjša od Mondopoint velikosti, kar zagotavlja natančno prileganje in veliko odzivnost. Pancerji naj bodo trši.

Prileganje smučarskih čevljev

Smučarski čevlji se morajo nogi tesno prilegati, vendar ne smejo prekiniti cirkulacije ali povzročati bolečine ob pritiskih. Če gre za rahel pritisk na najdaljše prste, ko ste v pokončnem položaju, je to nekaj povsem običajnega. Pancerji se bodo po določenem času prilagodili vašim nogam.

Če se vam zdijo smučarski čevlji premajhni, s kolenom večkrat močno pritisnite naprej proti jeziku. S tem boste peto potisnili nazaj in na sprednjem delu ustvarili več prostora. Vsi pancerji postanejo po nekaj dneh uporabe bolj ohlapni, saj se pena v njih sčasoma stisne.

Na prileganje močno vpliva tudi širina smučarskih čevljev, ki temelji na širini sprednjega dela stopala. Večina proizvajalcev izdeluje dva ali tri različne modele, ki ustrezajo različnim oblikam stopal. S tega vidika so na voljo ozki smučarki čevlji, ki so primerni za vse tiste, ki imajo ozka stopala, srednji za tiste s povprečnimi stopali in široki za smučarje s širšimi in večjimi stopali.

Pri preizkušanju in smučanju je priporočljivo nositi tanjše nogavice. Čeprav naj bi bile debelejše nogavice toplejše, pa plastična lupina in pena v notranjem čevlju zagotavljata dovolj izolacije, da lahko obujete tanjše nogavice. Dodatna debelina namreč zmanjšuje nadzor in odziv, zato v splošnem najboljši smučarji vedno nosijo tanjše nogavice.

Trdota oz. upogljivost smučarskih čevljev

Upogljivost smučarskih čevljev se nanaša na to, kako težko lahko upognemo čevelj naprej. Označena je z indeksom upogljivosti (FLEX), pri čemer se giblje od zelo mehke (indeks 50) do tekmovalne trdote (indeks 130). Pomembno je vedeti, da indeks upogljivosti ni standardiziran, kar pomeni, da indeks 100 pri enem proizvajalcu ni enak istemu indeksu pri nekem drugem proizvajalcu. Indeks upogljivosti je torej le izhodišče.

Ko izbirate primerno trdoto smučarskih čevljev, je potrebno pomisliti tudi na lastno smučarsko znanje in sposobnosti. Izkušeni smučarji naj izberejo višji fleks, začetniki pa nižjega. Prav tako pa se razlikuje glede na to, ali gre moške ali ženske smučarske čevlje.

Trdota moških smučarskih čevljev: Moški smučarski čevlji za začetnike se gibljejo med 65 in 80 indeksom upogljivosti, za vmesne smučarje je med 90 in 100, medtem ko je za napredne smučarje priporočljiva trdota v razponu od 110 do 130. Pri izbiri trdote imajo pomembno vlogo tudi teren, hitrost in vrsta snega, prav tako pa tudi višina in teža smučarja. Manjši in lažji smučarji potrebujejo mehkejše smučarske čevlje, nekdo, ki je večji, pa bo morda potreboval nekoliko trše čevlje.

Trdota ženskih smučarskih čevljev: Ker imajo ženske za svojo višino manjšo telesno težo kot moški, so tudi indeksi upogljivosti nekoliko nižji. Zato velja, da imajo ženski smučarski čevlji za začetnice indeks upogljivosti med 50 in 60, za vmesne smučarke med 65 in 80, za napredne pa od 85 do 110. Tudi pri ženskah velja, da so mehkejši modeli smučarskih čevljev primernejši za lažje smučarke in trši za težje ter večje smučarke.

Ko pride čas za nakup smučarskih čevljev

Sedaj, ko veste, kaj lahko pričakujete od smučarskih čevljev, je čas, da se lotite nakupa. Vsekakor vam priporočamo, da se uprete želji po nakupovanju izključno glede na ceno ali zunanji izgled. Prav tako morate vedeti, da smučarski čevlji zaradi svoje konstrukcije in funkcije, ki jo imajo, nikoli ne bodo tako udobni kot običajni čevlji. Vsekakor pa je za popolno udobje na snegu ključnega pomena, da izberete takšne, ki se vaši nogi čim bolj prilegajo.

Svetujemo vam, da smučarske čevlje kupite v specializirani športni trgovini, kjer vam bodo zaposleni znali priskočiti na pomoč z dodatnimi nasveti. Na ta način boste zagotovo izbrali pancerje, ki vam bodo kar najbolje ustrezali.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.