Vsakodnevna hoja in njeni pozitivni učinki na zdravje

2167
Hoja - pozitivni učinki na zdravje

Ljudje se pogosto sprašujemo, s katero dejavnostjo bi izboljšali in ohranjali svoje zdravje. Najpreprostejši in najcenejši način je zagotovo hoja, ki je primerna prav za vse generacije, ne glede na začetno fizično pripravljenost. Le 30-minutna hoja na dan poveča kardiovaskularno pripravljenost, okrepi kosti, zmanjša telesno maščobo ter poveča mišično moč in vzdržljivost.

S hojo si zdravje izboljšamo in ga ohranjamo

Ne glede na to, ali boste hodili pred službo, po službi, zjutraj ali zvečer, vseeno je, saj hoja v vsakem primeru pozitivno vpliva na zdravje. Hoja ima izjemne koristi, od podpiranja zdravega imunskega sistema do pospeševanja metabolizma in krepitve sklepov, mišic ter kosti, znižuje krvni tlak, zmanjšuje tveganja za kronične bolezni, izboljšuje pa tudi delovanje možganov in srčne mišice.

1. Hoja izboljša razpoloženje

Ni bolj učinkovite brezplačne strategije proti težkemu in napornemu dnevu, kot je dnevni sprehod ali hitra hoja. Številne raziskave kažejo, da redna hoja dejansko spremeni živčni sistem. Z redno telesno vadbo boste lažje obvladovali svojo jezo, se skoncentrirali in razmišljali, še posebej če boste hodili po soncu ali v gozdu. Ko hoje in sprehode delite s partnerjem, sosedi, prijateljii, vam ta interakcija pomaga, da se čutite povezani in da boste zaradi tega bolj srečni.

2. S hojo porabljate kalorije in zmanjšujete telesno težo

Vsakodnevna hoja je eden od najučinkovitejših načinov, kako porabiti čim več odvečnih kalorij. Zato je izziv prehoditi vsaj 10.000 korakov na dan odlična rešitev za izboljšanje presnove, zmanjšanje maščob v telesu in preprečitev izgube mišic. To je še kako pomembno v starejših letih. Ko se odločite, da boste vsak dan hodili in svojo pot nadgrajujete z različnimi hitrostmi, tempom in vzponi, ni bojazni, da bi se številka na tehtnici dvigovala.

3. Hoja prepreči pojav kroničnih bolezni

Statistični podatki so na številnih testih za sladkorno bolezen pokazali, da redna hoja znižuje raven sladkorja v krvi in tako zmanjša tveganje za sladkorno bolezen. Raziskovalci iz univerze v Tennessee so ugotovili, da redna hoja zniža tudi krvni tlak in tako od 20 do 40 % zmanjša tveganje za možgansko kap.

Študija o hoji in zdravju pa je pokazala, da imajo telesno aktivni kar 30 % manjše tveganje za bolezni srca in ožilja v primerjavi s tistimi, ki ne hodijo redno. Za preprečevanje številnih bolezni je torej zelo pomembna redna, vsaj 30-minutna hoja na dan.

4. Hoja lahko odloži pojav krčnih žil

S staranjem se tveganje za pojav krčnih žil zagotovo poveča, a pojav teh neprijetnih in bolečih ali le na videz izstopajočih žil lahko odložimo za nedoločen čas. Vsakodnevna hoja krepi krvni obtok in tako spodbuja zdrav pretok krvi ter ohranjanje mišic nog. Tudi če ste gensko nagnjeni h krčnim žilam, lahko vsakodnevno sprehajanje prepreči ali odloži morebitne težave.

5. Redna hoja izboljša prebavo

Nekaterim prebavo pospeši jutranja kava. A ker je to lahko le razvada, telo rajši pripravite na jutranji sprehod. Redna rutina bo dobro vplivala na vaše črevesje, saj je pri hoji aktivno celo telo, še posebej pa jedrne in trebušne mišice, ki spodbujajo gibanje v prebavnem traktu.

6. Z redno hojo se zmanjšajo bolečine v sklepih

Redna hoja nima le pozitivnega vpliva na srčno-žilni in imunski sistem, ampak pomaga tudi okrepiti mišice, ki obdajajo sklepe. Močnejše mišice sklepom pomagajo pri obremenjenih nalogah in preprečujejo artritis ter invalidnost. Če se odločimo, da bomo redni hoji dodali še nekaj vaj za moč in gibljivost, zagotovo zmanjšamo možnosti za težave z bolečinami v sklepih.

Hoja je brezplačna in ne zahteva posebne opreme

Za razliko od drugih oblik vadbe je hoja brezplačna in ne zahteva posebne opreme ali načrtovanih treningov. Hodite lahko kadar koli, od jutra do večera, in kjer koli, kjer je dovoljeno. Obujte si le primerne čevlje, oblecite več tanjših plasti oblačil in enostavno zavijte na svojo najljubšo traso. Da se odpravite na hojo, vam ni potrebno v naprej rezervirati vadbenega prostora, plačati članarine in gledati na uro, da boste zamudili.

Starejši par na sprehodu
Ne iščite izgovorov, zakaj ne morete na sprehod.

Čeprav je hoja poceni in učinkovita oblika vadbe, pa vam napačna vrsta čevljev lahko povzroči številne nevšečnosti, kot so bolečine mehkih tkiv, žulje in bolečine v stopalih in goleni. Hoja po položnejšem terenu ne zahteva več kot športno obuvalo, medtem ko je hoja navkreber, še posebno v visokogorje, najvarnejša in učinkovita s pohodnimi čevlji. Naj vas pri izbiri hoje vedno spremlja reklo »En korak naredim, da srce si zbudim!«

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.