Gravel kolo – vse, kar morate vedeti

7366
Gravel kolo

Ste se že kdaj vprašali, zakaj so gravel kolesa postala tako priljubljena? Gre za najbolj vsestranska kolesa, ki so primerna tako za začetnike kot izkušene kolesarje, z njimi pa se lahko odpravite na potovanja, odkrivate neokrnjeno naravo ali pa jih uporabljate za vsakodnevno vožnjo na delo.

Gravel kolo je tako vsestransko, kolikor je različnih vrst koles, saj nam ponuja izjemno prilagodljivost in raznolikost. V segmentu gravel koles je tako mogoče prav vse, zato boste zanj našli tudi izraze, kot so pustolovsko kolo, monster cross, all-road ali pa road plus kolo. Ne glede na poimenovanje je ključnega pomena, da so prav vsa gravel kolesa izdelana z enim osnovnim ciljem: hitra vožnja po vseh vrstah terena.

Zakaj je gravel kolo tako posebno?

Obstajajo trije vidiki, zakaj je gravel kolo tako posebno:

  • Gravel kolo je lahko in hitro. Tovrstna kolesa uvrščamo med najhitrejša in najlažja, ki jih lahko vozite po različnih terenih. To ne pomeni, da morate vedno voziti hitro, boste pa z njimi zagotovo lažje premagovali različne terene. Temu pa ne sledi le zasnova koles, ampak celotna oprema, ki stremi k minimalizmu in funkcionalnosti.
Gravel kolo Cannondale Topstone 0
Gravel kolo Cannondale Topstone 0 – Extreme Vital
  • Z gravel kolesom se lahko odpravite kamor koli. Vsaka površina postane vozna, zato se lahko z njim vozite po asfaltnih cestah, gramoznih poteh ali neutrjenih poteh, ki so namenjene gorskim kolesarjem. Možnosti je ogromno, edina omejitev je tista, ki si jo določite v svojih mislih. Vožnja po strmih poteh, polnih korenin, morda ni primerna za gravel kolo, toda če je to le ena ovira do čudovitega razgleda v dolino, je vse, kar morate storiti, da nekaj metrov peljete kolo ob sebi.
  • Pri gravel kolesu gre za zabavo in uživanje v vožnji. Vsak kolesar ima na kolesu svoje cilje, toda gravel kolo nikakor ne pomeni dirkanja, spopadanja z osebnimi rekordi ali pa tekmovanja z mimoidočimi kolesarji na cesti. Gre za pustolovski duh, uživanje v vožnji in želji po odkrivanju novih poti, razgledov in neodkritih kotičkov narave.

Zapolnjena vrzel med gorskim in cestnim kolesom

Kot smo že zapisali, je možnosti uporabe gravel koles zares veliko, zato ni nič presenetljivega, da je danes na trgu na voljo zelo pestra ponudba. Gravel kolesa priznanih proizvajalcev, kot so Cannondale, Scott, Specialized in Norco, so na prodaj v športni trgovini Extreme Vital. Njihovo ponudbo lahko preverite kar na spletu:

Glavna značilnost gravel koles je, da na eni strani spominjajo na cestna in ciklokros kolesa, na drugi strani pa na gorska kolesa. Zato vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj razlik oz. lastnosti, po katerih se ločijo od omenjenih vrst koles.

Gravel kolo v primerjavi s cestnim in ciklokros kolesom

Na prvi pogled je večina gravel koles podobnih običajnim ciklokros ali cestnim kolesom z nekoliko debelejšimi pnevmatikami. Vendar je ta prvi vtis pogosto zavajajoč, saj vam gravel kolo ponuja mnogo več.

Gravel kolo Norco Search XR S2
Gravel kolo Norco Search XR S2 – Extreme Vital

Od ciklokros ali cestnih koles se razlikuje predvsem v geometriji okvirja. Medtem ko imajo ciklokros in cestna kolesa manjši nagibni kot sedeža in glave, pa gravel kolo omogoča ohlapnejši kot, kar pomeni večjo stabilnost na cesti. Poleg tega ima okvirje zasnovane tako, da je položaj telesa manj agresiven, zato pa toliko udobnejši.

Gravel kolo v primerjavi z gorskim kolesom

Bolj kot se pomikamo proti segmentu terenskih koles, jasnejše so razlike. Zato je 29″ gravel kolo pogosto bližje gorskemu kot pa cestnemu kolesu. Edina skupna značilnost, ki je konstanta, je njihov okvir, ki ima padajoče palice in krajšo zgornjo cev za kompenzacijo. Če bi želeli uporabiti dirkalno krmilo na običajnem gorskem kolesu, bi to zahtevalo vsaj manjšo velikost okvirja.

Pravilna izbira velikosti okvirja

Velikost gravel koles se bistveno ne razlikuje od velikosti običajnih cestnih koles. Če se vozite na cestnem kolesu z velikostjo okvirja 54 centimetrov, se pri novem gravel kolesu držite enake velikosti. Omeniti velja, da mnogi proizvajalci namesto velikosti v centimetrih uporabljajo specifikacije S-M-L in imajo zato na izbiro le tri ali štiri velikosti okvirjev.

Gravel kolo Specialized Diverge Sport Carbon
Gravel kolo Specialized Diverge Sport Carbon – Extreme Vital

A brez skrbi. Spreminjajoči teren vas bo prisilil, da neprestano menjate položaj vožnje, kar pomeni, da ne boste opazili, če je okvir premajhen ali prevelik. Če se znajdete v dvomih, je najbolje, da za daljša potovanja vzamete večji okvir, za krajše razdalje pa manjšega.

Gravel kolesa in dodatna oprema

Če nameravate kolo uporabljati za potovalne namene, se prepričajte, da ima vaš okvir dovolj prostora in ustrezne nosilce tudi za namestitev blatnikov, ki se prilegajo originalnim kolesom. Sicer imajo proizvajalci razvite že celostne sisteme, ki omogočajo enostavno in hitro namestitev.

Zgodba je nekoliko drugačna pri fiksnih sistemih razsvetljave in klasičnih rešitvah za prtljago. V tem primeru so nosilci za prtljago bolj izjema, saj se potovalne torbe pogosto pritrdijo neposredno na okvir. Ne pozabite pa tudi na vilice, ki morajo biti zasnovane tako, da prenesejo visoke obremenitve.

Če ste ljubitelj neokrnjene narave in hkrati tudi velik avanturist in popotnik, ni prav nobenega razloga, da ne bi postali lastnik gravel kolesa. Prepričani smo, da vas bo kolo navdušilo tako s svojimi značilnostmi kot voznimi lastnostmi.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.