8 prednosti uporabe električnih koles

185
Uporaba električnih koles

Električna kolesa in skuterji so v zadnjem času postali zelo priljubljeni. Veliko teh prevoznih sredstev srečamo širom po svetu in podobno velja tudi pri nas. Dejstvo je, da imajo električna kolesa številne prednosti. Čas je, da jih spoznate.

Če nameravate kupiti električno kolo, ne bo odveč opraviti raziskave in med seboj primerjati posamezne modele. Prav tako pa se pred nakupom pozanimajte o vseh njihovih prednostih in o tem, zakaj je nakup električnega kolesa prava ideja.

1. E-kolesa so cenovno dostopna

Ena največjih prednosti nakupa električnega kolesa je cenovna dostopnost. Njihova začetna cena je sicer nekoliko višja od klasičnih koles, če pa jih primerjamo na primer z avtomobilom ali motorjem, so bistveno cenejša. Če k temu dodamo še to, da nimate nobenih stroškov goriva, je e-kolo več kot očitno najbolj ekonomično prevozno sredstvo.

2. Pestra ponudba različnih modelov

Odkar je priljubljenost električnih koles v porastu, so se mnoga avtomobilska podjetja in drugi proizvajalci usmerili v izdelavo električnih koles.

Moško električno kolo Specialized Turbo Vado 3.0 (2023)
Moško električno mestno/treking kolo Specialized Turbo Vado 3.0 – Extreme Vital

Tako lahko zasledimo na eni strani bolj izkušene proizvajalce, na drugi strani pa številne novince, ki na tem področju vedno bolj napredujejo. Rezultat tega je, da imajo kupci danes na izbiro ogromno različnih modelov, ki jih lahko izberejo glede na lastne potrebe in želje.

3. Omogočajo enostavno polnjenje

Postopek polnjenja baterije električnega kolesa je zelo preprost. Vse, kar morate storiti, je, da priključite baterijo na polnilec s kablom, ki ga na drugi strani priključite v električno vtičnico. Za to lahko uporabite kar klasično vtičnico v svojem domu, baterija pa je napolnjena takrat, ko se na polnilcu prikaže zelena lučka.

4. E-kolo je lahko in hitro prevozno sredstvo

Sodobna električna kolesa so lepo oblikovana in elegantna. Njihov privlačen dizajn je pogosto razlog visoke priljubljenosti med mlajšo generacijo. Če pa k temu dodamo še najnovejšo tehnologijo in nižjo težo, je to več kot očiten razlog, zakaj so mnogi študentje zamenjali težka klasična kolesa ali skuterje za te moderne dvokolesnike na električni pogon.

5. Ne oddajajo nobenega hrupa

Še nedolgo nazaj je imel hrup motorjev prav poseben čar, danes pa se vse več ljudi zaveda, da je hrup, ki ga oddajajo vozila, moteč za ljudi, živali in celotno okolico.

Žensko električno kolo Specialized Turbo Como 3.0 (2023)
Žensko električno mestno/treking kolo Specialized Turbo Como 3.0 – Extreme Vital

Pomembna prednost e-koles je tudi v tem, da praktično ne oddajajo nobenega zvoka in so idealna za vse ljudi, ki so okoljsko osveščeni in se zavedajo negativnih vplivov hrupa. Če bi tudi vi radi prispevali svoj del k ohranjanju našega planeta, presedlajte na električno kolo.

6. Ne onesnažujejo okolja

Še ena prednost električnih koles je povezana z ohranjanjem našega planeta, in sicer da električno kolo ne oddaja nobenih škodljivih plinov. Ker ga poganjata zgolj baterija in delo naših nog, ne potrebuje goriva. V času, ko se ves svet spopada s problemom onesnaženosti zraka, je to vedno bolj pomembno in še en razlog več, zakaj je e-kolo dobra izbira.

7. Kolesarjenje z e-kolesom je enostavno

Električna kolesa so zaradi svoje preproste zasnove zelo enostavna za kolesarjenje. Ker niso velika in okorna, je z njimi mogoče brez težav manevrirati, zaradi svoje uravnoteženosti pa so idealna za oba spola ter mlade in stare. Električna kolesa ne zahtevajo veliko vzdrževanja, zato je skrb zaradi prepogostih okvar odveč.

8. So varna za uporabo

Sodobna električna kolesa so popolnoma varna. Čeprav ste morda že kdaj slišali za kakšno nezgodo, kot na primer samovžig e-kolesa, pa so to zelo redki pojavi. Tovrstne nesreče so pogosto posledica malomarnosti lastnika kolesa, zato je ključnega pomena, da se držite vseh navodil polnjenja in vzdrževanja.

Moško električno gorsko kolo Specialized Turbo Tero 3.0 (2023)
Moško električno gorsko kolo Specialized Turbo Tero 3.0 – Extreme Vital

Vožnja z električnim kolesom je razburljiva, priročna in varna. To so glavni razlogi, zakaj je vredno razmisliti o nakupu električnega kolesa. Trenutno imate na voljo veliko možnosti, zato izbira vam primernega modela zagotovo ne bo pretežka naloga.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.