5 odličnih živil za kolesarje

427
Živila za kolesarje

Zopet je čas za kolesarjenje. Morda se odpravljate na kratek krog s kolesom ali pa načrtujete celoten izlet s piknikom na cilju. Ni važno. Kolesarjenje je šport, ki od vas zahteva moč in energijo, zato je pomembno, da poleg kolesa, kolesarske opreme in ustreznih oblačil pomislite tudi na to, kaj boste dali vase in kako boste napolnili svoje baterije.

Spodaj smo zbrali nekaj odličnih živil za kolesarjenje, ki vam bodo pomagala pred, med ali po kolesarjenju. In pozor, nekatera živila so tudi takšna, ki jih na seznamu športne prehrane verjetno sploh ne bi pričakovali.

1. Rdeča pesa

Rdeča pesa je odlično živilo za vse kolesarje. Njen sok namreč povečuje vzdržljivost, izboljšuje pretok krvi in tako pozitivno vpliva na učinkovitost mišic. Dokazano je celo, da lahko v vožnji na 10 kilometrov svoj čas izboljšate za kar 12 sekund. Večji učinki naj bi bili očitni ob pitju pol litra soka rdeče pese na dan.

Rdeča pesa

In če tudi niste profesionalni športnik in se ne boste zavezali k vsakodnevnemu pitju rdeče pese, jo lahko na jedilnik umestite večkrat, kot bi jo sicer. Rdeča pesa namreč prinaša mnoge pozitivne učinke na vaše telo, od spodbujanja zdravega črevesja do nižanja krvnega pritiska.

2. Datlji

Če ste že jedli dateljne, veste, kako zelo sladki so. Sestavlja jih kar 80 % sladkorja in od tu tudi izhaja lepljiv občutek v ustih, ko sadež pojemo. Datelj je lahko tako odličen prigrizek med kolesarjenjem, ko začutite željo po ogljikovih hidrati. Za razliko od umetnih sladil in bombonov pa datelj v vaše telo vnese tudi kup drugih dobrih hranil.

Dateljni

Datelj je bogat s kalijem, bakrom in magnezijem ter pozitivno vpliva na živčni sistem in krvni pritisk. Zaradi sestave sladkorjev lahko poteši tudi potrebo po sladkorju, ko ne kolesarite. S takim prigrizkom pa boste tudi upočasnili prebavo ter se hkrati izognili prevelikim energijskim skokom.

3. Banane

Banane so hrana, ki si jo lahko privoščite tudi, ko ste na kolesu. Z visokimi ravnmi ogljikovih hidratov delujejo kot naravne energijske ploščice. Poleg tega jih je preprosto spraviti za na pot, za sabo pa ne puščajo okolju škodljivih odpadkov.

Banane

Vaše telo bo z banano nadomestilo izgubljene elektrolite, med njimi posebno kalij, ter prejelo do 30 gramov ogljikovih hidratov, ki bodo mišicam vrnili energijo. To živilo pa si lahko privoščite tudi, ko ne poganjate pedalov. Banane z vlakninami pektin znižujejo raven krvnega sladkorja in omejujejo apetit, zato so lahko odličen prigrizek med večjimi obroki. V obliki smutija pa so idealna izbira za okrevanje po zahtevni turi.

4. Kava

Morda resda ne gre za hrano, a je kavo potrebno omeniti, saj mnogi pozabljajo na njene pozitivne učinkovine. Večina si namreč kavo privošči le zjutraj, da se »zbudi«, napolni z energijo, a takšna poživitev vam lahko pride prav tudi na kolesu.

Kavna zrna

Z zmanjšano utrujenostjo se poveča vaša pozornost, kolesarjenje pa bo prijetneje in manj utrujajoče. Ker se lahko telo tudi privadi na določene količine kofeina in zato občutek budnosti bledi, svoje kofeinske spodbude omejimo. Kavni priboljšek si privoščimo pred vožnjo ali na kratkem postanku med njo.

5. Sladoled

Prav ste prebrali, sladoled je odlična izbira za okrevanje po kolesarjenju. Za počitek so namreč ključni ogljikovi hidrati in beljakovine. Tudi iz tega razloga se velikokrat omenja čokolado, ki je polna obeh hranil, hkrati pa tudi kalcija, kalija in vitamina D. A ne pozabite še na boljšo izbiro – sladoled!

Kepica sladoleda

Ne le da sladoled predstavlja pravšnjo kombinacijo hranil, po utrujajoči in vroči turi vam bo hladen sladoled tudi lepo zdrsel po grlu in vas sprostil. Bodite pa pozorni, da ledenega sladoleda ne jeste, ko ste pregreti, in se tako izognite prehladu ali vnetju grla.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.