3 razlogi, zakaj športniki obožujejo banane

253
Banane za športnike

Ste se že kdaj vprašali, zakaj so banane tako priljubljene med športniki? Banane niso le odličen sadež za prigrizek, temveč lahko prispevajo k večji športni uspešnosti in hitrejši regeneraciji. Prav tako pa so tudi odličen vir energije in morda celo boljše od klasične energijske pijače.

V nadaljevanju predstavljamo še nekaj razlogov, zakaj ta sadež športniki še posebej obožujejo.

1. Banane so vir naravnih sladkorjev in ogljikovih hidratov

Ta specifičen sadež nima veliko sladkorjev. Naravni sladkorji, ki jih najdemo v bananah, pa vam lahko služijo kot gorivo in dodatna energija za vadbo. Ta vam je v bistveno pomoč pri dvigovanju uteži, kardio vajah, atletiki in drugih športih.

Raziskave so pokazale, da se banane s svojo stopnjo zrelosti tudi spreminjajo – pa ne le na videz. Ko banane dozorijo, se sladkorji v njih spremenijo tako, da se lažje absorbirajo, kar pomaga k hitrejši regeneraciji po športni vadbi. Če pa banane zaužijete, ko so manj zrele, običajno vsebujejo več škroba.

Banana - vir naravnih sladkorjev
Banane so bogat vir energije: ogljikovih hidratov in naravnih sladkorjev.

V bananah se nahajaj tudi vrsta vlaknin, ki pomaga zmanjševati možnost nastanka raka in izboljšati prebavo s tem, ko z dviganjem ravni zdravih bakterij spodbuja aktivnost črevesje. To pripomore k temu, da prebavni sistem ostane v dobri formi.

Povprečna banana vsebuje 20 g ogljikovih hidratov, kar je dovolj velika količina, da je to odličen prigrizek pred vadbo.

2. Vir vitaminov za boljše razpoloženje in regeneracijo mišic

Banane so bogat vir vitamina B6 in zagotavljajo 15 % njegovega dnevnega vnosa. Vitamin B6 ima pomembno vlogo pri ohranjanju dobrega počutja in zdravja možganov, zato je ključnega pomena za naše vsakdanje funkcioniranje in razmišljanje.

Prav tako pa so banane bogate s kalijem, ki igra pomembno vlogo pri podpori in regeneraciji mišic. Zaradi prehranskih vlaknin boste dlje časa ostali siti, ker pa je to sadež z malo kalorijami, se zaradi njih zagotovo ne boste zredili.

Namesto tega boste z bananami zaužili kakovostne ogljikove hidrate, ki vam ne bodo pomagali le pri uravnavanju vaše prehrane, ampak vas bodo zadovoljili tudi kot odličen prigrizek po vadbi.

3. Banane so odlična zamenjava za športne pijače

Poleg tega, da so banane odlična pomoč pri regeneraciji mišic po vadbi in ohranjanju splošnega zdravja, pa se lahko uporabljajo tudi kot odličen dodatek pred in med vadbo. Z bananami boste deležni njihovih protivnetnih učinkov, ki jih s športnimi napitki zagotovo ne boste dobili.

V eni od raziskav so kolesarji zaužili polovico banane z vodo vsakih 30 minut vožnje. Banane namreč vsebujejo določeno vrsto encima, znanega kot COX-2, in tega ne morete dobiti v nobeni drugi športni pijači. Ugotovljeno je bilo, da uživanje banan z vodo med športno aktivnostjo zagotavlja bistveno večje učinke v primerjavi s številnimi športnimi napitki, ki so namenjeni športnikom in rekreativcem.

Kdaj je najbolje jesti banane?

Kot smo ugotovili, lahko banano zaužijete pred, med ali po vadbi.

  • Če jo zaužijete eno uro pred vadbo, boste s tem dobili odličen prigrizek, ki vsa bo napolnil z energijo in gorivom za vadbo.
  • Kot prigrizek po vadbi je za maksimalen učinek priporočljivo, da banane zaužijete eno uro po aktivnosti. To bo prispevalo k hitrejši regeneraciji mišic, hkrati pa bo spodbudilo njihovo rast. Banane si lahko pripravite v obliki kaše, smutija ali pa jih pojeste samostojno.
  • Kar se tiče dodatkov med vadbo, je ključnega pomena voda. Kadar pa aktivnost traja več kot 90 minut in dvigujete težke uteži ali izvajate vaje z visoko odpornostjo, ni nič narobe, če vmes pojeste kakšno banano.

Izkazalo se je, da imajo banane številne prednosti za športnike, in sicer izboljšano hranljivost, protivnetne učinke in boljšo presnovo. Prav tako pa so odličen prigrizek pred, med in po vadbi.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.