5 nevarnosti cestnega kolesarjenja

167
Nevarnosti cestnega kolesarjenja

Podobno kot hoja in druge aktivnosti, tudi kolesarjenje prinaša določena tveganja za poškodbe. Kljub temu pa to še ne pomeni, da je kolesarjenje bolj nevarno od drugih običajnih dnevnih aktivnosti. Seveda pa obstajajo določene okoliščine, na katere je potrebno biti še posebej pozoren.

Da bi zmanjšali število kolesarskih nesreč in poškodb kolesarjev, smo izpostavili pet najpogostejših nevarnosti, ki na cesti prežijo na kolesarje. Spoznajte jih in poskrbite, da vas ne presenetijo.

1. Nesreče v T-križiščih

Med najbolj nevarnimi situacijami, v katerih se znajdejo kolesarji, so tako imenovana T-križišča. Nesreče najpogosteje povzročijo vozniki, ki izsilijo prednost kolesarjem ali pa jim prekrižajo pot ob zavijanju na neprednostno cesto. Vozniki pogosto trdijo, da je vzrok za takšne nesreče v tem, da so kolesarji premalo vidni.

V izogib tovrstnim nesrečam vam svetujemo, da ste na kolesu vedno oblečeni v vidna oblačila, po možnosti se opremite tudi z odsevnimi lučmi. Vozniki pa morajo biti pozorni še posebej takrat, ko se jim kolesarji približujejo od zadaj, kadar prihajajo iz neprednostne ceste ali se prebijajo skozi promet.

2. Prehitevanje v gostem prometu

Pogoste so tudi nesreče kolesarjev v počasnem in zgoščenem prometu, ki so na eni strani posledica prehitevanja, na drugi strani pa menjavanja pasov, ne da bi vozniki dobro preverili mrtvi kot.

Previdnost med kolesarjenjem
Dodatna previdnost med kolesarjenjem ni nikoli odveč.

Vsem kolesarjem priporočamo, da imajo v gostem prometu ves čas roke na zavornih ročicah. Tako so vedno pripravljeni na takojšnje zaviranje oziroma zaustavljanje. Še posebej pa morate biti previdni na križiščih – skušajte se izogniti temu, da bi se znašli v mrtvem kotu voznika.

3. Krožišča

Krožišča so ena največjih nevarnosti, ki pretijo kolesarjem, še posebej tista z večjim številom izvozov. Najpogosteje se nesreče zgodijo, ko vozniki ob vstopu v krožišče izsilijo prednost kolesarja ali pa ob izstopu iz krožišča, ko vozniki avtomobilov ali motoristi ne pustijo dovolj prostora za kolesarje in se zato vanje zaletijo.

4. Parkirana vozila

Nesreče, ki se dogajajo zaradi parkiranih vozil, so precej pogoste. Upoštevajte, da vozniki avtomobilov med odpiranjem vrat večkrat pozabijo pogledati v vzvratno ogledalo in preko rame. Zato vam svetujemo, da ob vožnji mimo parkiranih vozil vedno vzdržujete določeno razdaljo in se izognete temu, da bi vas vozniki z odpiranjem vrat zbili na tla.

5. Luknje na cesti

Še ena nevarnost, ki je lahko prav tako lahko kritična za marsikaterega kolesarja, je slaba površina ceste. Luknje na cesti so nevarne in pogosto se jim je težko izogniti, še posebej če se vozite v skupini. Zato je pomembno, da je vaš pogled usmerjen naprej in ostale kolesarje za seboj opozorite na nepravilnosti na cesti. Prav tako vam svetujemo, da se vozite nekoliko bolj proti sredini cestišča, če se znajdete na delu ceste z veliko luknjami.

Ne glede na to, ali ste v cestnem prometu udeleženi kot kolesar ali kot voznik avtomobila, smo prepričani, da vas bo zgornjih pet primerov spomnilo na nekatere stvari, ki ste jih že vedeli, a ste nanje morda pozabili. S tem pa bo varnost kolesarjev zagotovo večja.

Preberite tudi: 5 preventivnih ukrepov proti kolesarskim poškodbam

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.